Χρονόμετρο

    ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ & ΘΑΣΟΥ κ.κ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΣΧΑ

    Δημοσιεύτηκε στις

    Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

     

     «Φωτίζου, φωτίζου Ιερουσαλήμ, ήκει γαρ σου το φώς και η δόξα Κυρίου επί σε ανατέταλκεν»[1].

     

    Ο άγιος προφήτης Ησαΐας οκτακόσια (800) έτη πριν να έλ­θη ο Σωτήρ και Λυτρωτής ημών Χριστός επί της γής, ως τέ­λειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, προεφήτευσε, φωτισμένος από την χάρη του αγίου Πνεύματος, την εκ νεκρών Ανάσταση του Κυρίου μας. Το μεγάλο αυτό και συγκλονιστικό θαύμα της Α­ναστάσεως του Χριστού μας διερμηνεύει κατά τον καλύτερο δυ­νατό τρόπο, εμπνεόμενος από τα παραπάνω λόγια του προφή­του Ησαΐου, ο μέγας άγιος Ιεράρχης και πατέρας της ορθο­δό­ξου δογματικής Ιωάννης, ο Δαμασκηνός, στον κανόνα του Πά­σχα, «νύν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γή και τα καταχθόνια. Εορταζέτω γούν πάσα κτίσις, την έγερσιν Χρι­στού εν ή εστερέωται»[2].

    Δικαίως και ο κορυφαίος των αγίων Αποστόλων, ο ιδρυτής της αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας άγιος απόστολος των ε­θνών Παύλος γράφει για το γεγονός αυτό στην Α΄ προς Κοριν­θίους επιστολή του. «ει Χριστός ουκ εγήγερται, ματαία η πί­στις ημών… κενόν το κήρυγμα ημών»[3].

     

    Εξ αυτών διαπιστώνομε ότι αυτό το θαύμα των θαυμά­των, δηλαδή η νίκη εναντίον του θανάτου και η Ανάσταση του Χρι­στού μας από τους νεκρούς, αποτελεί το θεμέλιο του Χρι­στια­­νισμού, και θα πρέπη και εμείς πάντοτε να το έχωμε στον νού μας, και να το βιώνωμε καθημερινώς, μελετώντας με προσευ­χή ευχή και προσοχή αυτό το μέγιστο γεγονός, το οποίο ήλλαξε την όψη της ανθρωπότητος.

    «Το φώς το αληθινόν, ό φωτίζει και αγιάζει πάντα αν­θρω­πον ερχόμενον εις τον κόσμον»[4] κατά τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, τον Απόστολο και Ευαγγελιστή, καταυγάζει την διά­νοια εκείνων οι οποίοι με πολλή πίστη το ποθούν και το ο­ποίο θερμαίνει την καρδιά τους, διαλύοντας τον παγετό εκείνο που προκαλεί μέσα τους το μίσος, ο φθόνος και γενικώς η αν­θρω­πίνη κακία.

    Αγαπητοί μου,

    Ο νικητήριος παιάνας της Αναστάσεως, τον οποίο αποτε­λεί ο θεσπέσιος εκείνος ύμνος «Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θα­νάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισά­μενος», θα πρέπη να αποτελή το σύνθημα κάθε ημέρας για να μας βοηθή στο να αποβαίνωμε ενσυνείδητα τέκνα του αναστάν­τος Θείου Λυτρωτού.

    Δυστυχώς η παρούσα εποχή ελησμόνησε το μέγα τούτο θαύμα της Αναστάσεως του Κυρίου και δεν εγεύθηκε τους γλυ­κούς και ευχύμους πνευματικούς καρπούς, οι οποίοι πηγάζουν α­πό αυτήν.

    Είναι πλέον καιρός της επιστροφής προς τον Αναστάντα Κύ­ριο όλης της ανθρωπότητος εάν αυτή επιθυμή ειλικρινώς να δή ημέρες καλύτερες από τις σημερινές, ημέρες κατά τις οποίες θα βασιλεύη η πηγή της χαράς, της ειρήνης και της ευτυχίας, για τα οποία έχομε πλασθεί από τον Θεό μας. «Τα αρχαία παρ­ήλθεν, ιδού γέγονε καινά τα πάντα»[5].

    Είθε και εμείς σαν καινούργιοι άνθρωποι να ζήσωμε την καινούργια κατά Χριστόν ζωή, ούτως ώστε μία ημέρα, φεύγον­τας από τον μάταιο και φθαρτό αυτό κόσμο, να εισέλθωμε νι­κη­τές και τροπαιούχοι στην βασιλεία του Αναστάντος Κυρίου για να ίδωμε «εκείνα που οποιοδήποτε μάτι δεν τα είδε και ο­ποιο­δήποτε αυτί δεν τα ήκουσε, και ούτε τα σκέφθηκε ο λογι­σμός του ανθρώπου, όλα εκείνα που ητοίμασε ο Θεός για εκεί­νους που τον αγαπούν»[6].

     

    Με εγκάρδιες πατρικές ευχές και πασχαλινές ευλογίες

     

    Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

    V Ο ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ & ΘΑΣΟΥ

    ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    [1] Ἡσ. 60, 1.-

    [2] Τροπάριον ἐκ τῆς γ΄ ὠδῆς τοῦ Κανόνος τοῦ Ὄρθρου τῆς Κυριακῆς τοῦ Πάσχα.-

    [3] Α΄ Κορ. 15, 15 & 17.-

    [4] Ἰω. 1, 9.-

    [5] Β΄ Κορ. 5, 17.-

    [6] Α΄ Κορ. 2, 9.-


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.