Χρονόμετρο

  Η ανασκαφή στην Αμφίπολη, μας πάει από τον «φούρνο» στην «κατάψυξη»…

  Δημοσιεύτηκε στις

  Το τεχνητό όρυγμα ανεβάζει το ηθικό όλων και πάλι

   

   

  Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

   

  Το έγραφα την Παρασκευή το βράδυ, (εδώ η σχετική ανάρτηση) ότι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στους μακεδονικούς τάφους να υπάρχει και «υπόγειος» χώρος, κάτι ως κρύπτη όπου εκεί θάβονταν το νεκρό σώμα ή οι στάχτες του.  Σκοπό είχαν να δείξω ότι μια ψύχραιμη προσέγγιση πολλές φορές μας δίνει τις απαντήσεις που περιμένουμε, μέσα από την επιστήμη και την ιστορία, αρκεί βέβαια να έχουμε υπομονή.

   

  Στην υπόθεση της ανασκαφής της Αμφίπολης, την Τρίτη το απόγευμα, με τις ανακοινώσεις της εκπροσώπου Τύπου κ. Άννα Παναγιωταρέας και της γεν. γραμ. του ΥΠΠΟΑ κ. Λίνας Μενδώνη, υπέστη το πανελλήνιο αλλά και οι απανταχού παρατηρητές της ανασκαφής ένα ισχυρό σοκ, λόγω της απότομης προσγείωσης, καθώς η διαπίστωση ότι «από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι η ανασκαφή του τάφου τελειώνει εδώ», είχε ένα χαρακτήρα στεγνά τεχνοκρατικό που δεν άφηνε περιθώρια για παρερμηνείες. Εκείνο που έκανε το σοκ ισχυρότερο ήταν η απουσία της επικεφαλής της ανασκαφής, αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη η οποία απουσίαζε στην Δράμα για την βράβευσή της. Κι αυτό γιατί ο λόγος της κ. Περιστέρη για το μεγάλο βασιλιά, για τους ασύλητο τάφο και για τους κρυμμένους θησαυρούς ηχούσαν παρηγορητικά στα αυτιά μας, όπως γίνεται με τα παραμύθια. Μέσα σε μια εβδομάδα πήγαμε από τον «φούρνο» στην «κατάψυξη» και μετά ξανά στην «απόψυξη» καθώς η χθεσινή ανακοίνωση για την αποκάλυψη του τεχνητού ορύγματος ήρθε να μας «ξαναζεστάνει» – αν και με μέτρο – και να αναπτερώσει το ηθικό όσων είχε πέσει στα τάρταρα. Πριν προχωρήσουμε στην αξιολόγηση των τελευταίων ευρημάτων και τα πιθανά σενάρια, εκτιμώ ότι καλό θα είναι στο εξής, οι έχοντες τον λόγο της ανασκαφής να είναι μετρημένοι στα λόγια τους και να αφήνουν τα στοιχεία να μιλάνε και να αφηγούνται  την ιστορία του μεγαλειώδους και μνημειακού χαρακτήρα τάφου στον μεγάλο τύμβο της Αμφίπολης. Όλοι εμείς που είμαστε «απ’ έξω», ειδικοί και μη, έχουμε κάθε δικαίωμα να λέμε και κάτι παραπάνω, όσοι είναι «από μέσα» ας είναι πιο μετρημένοι.

   

  Τα νέα ευρήματα

   

  Η αποκάλυψη του τεχνητού ορύγματος στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου ήρθε να απογειώσει ξανά τις προσδοκίες μας. Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο σημείο από την χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ στην οποία επισημαίνεται για την ακρίβεια ότι «Προχωρεί η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων. Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος» αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ανασκαφή έχει φτάσει στο επίπεδο του φυσικού εδάφους και εκεί που σκέπτεσαι ότι τέλειωσε το παιχνίδι έρχεται η ανακοίνωση ως μια «βόμβα», επισημαίνοντας ότι «Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου  διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως άλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου)». Δεν μας λέει το πόσο βάθος έχει η επίχωση αλλά αυτό είναι θέμα μάλλον της επόμενης ανακοίνωσης όπως φαίνεται, η παρούσα αρκείται να επισημάνει ότι  « Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται. Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο».

   

   

  Κρύπτη ή διάδρομος;

   

  Η πρώτη σκέψη είναι φυσικά τι μπορεί να είναι αυτό το τεχνητό όρυγμα – σκάμμα, εμβαδού περίπου 8 τ.μ. το οποίο είναι μπαζωμένο και ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή προς τα κάτω και έχει διαπιστωθεί ότι η επίχωση συνεχίζεται. Το βάθος θα κρίνει και το τι τελικά είναι αυτό το σκάμμα. Να είναι άραγε ένα σκάμμα βάθους 0,5 – 1 μέτρο οπότε η πιθανή σκέψη είναι να πρόκειται για μια κρύπτη, όπου εναπόθεσαν την λάρνακα ή τις λάρνακες; Και αν συνεχίζεται πιο κάτω, τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Την απάντηση θα την δώσει η αρχαιολογική σκαπάνη, ωστόσο θα τολμούσαμε να διατυπώσουμε την άποψη ότι δεν είναι καθόλου απίθανο, το τεχνητό όρυγμα να είναι η είσοδος μιας σήραγγας που θα οδηγεί στα ενδότερα του τάφου και στα «έγκατα της γης» κυριολεκτικά στο βασίλειο του Άδη!!! Μην ξεχνάτε ότι αρχιτέκτονας είναι ο Δεινοκράτης, η σύλληψη του οποίου δεν θα μπορούσε να είναι ούτε απλοϊκή, ούτε χωρίς συμβολισμούς.

   

  Το γεγονός ότι έχουμε ένα ολόκληρο λόφο 20 στρεμμάτων με ένα μαρμάρινο περίβολο 497 μέτρων μας προδιαθέτει για μια λαμπρή συνέχεια. Γι’ αυτό χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η γεν. γραμ. του ΥΠΠΟΑ κ. Μενδώνη δεν χάνει την ευκαιρία να τονίζει ότι η ανασκαφή θα συνεχιστεί κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα ίσως δούμε και άλλα σημεία του λόφου να ανασκάπτονται. Ο χειμώνας που είναι προ των πυλών ίσως να είναι «θερμότερος» απ’ ότι τον περιμένουμε και να δούμε σύντομα τον λόφο ολόκληρο να είναι ένα τεράστιο εργοτάξιο. Ελπίζουμε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να φανούν γενναιόδωροι και στις πράξεις και να δούμε ειδικά συνεργεία και άλλους αξιόλογους επιστήμονες να εργάζονται για να περάσουν από το «κόσκινο» όλο τον Τύμβο για να μάθουμε επιτέλους τα μυστικά που κρύβει!!!

   

   

   

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις 2

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.