Χρονόμετρο

    ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΜΕ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ: Μήπως καταστρέφονται αρχαία ευρήματα;

    Δημοσιεύτηκε στις

    Σε μια fast track έρευνα όλα μπορούν να συμβούν, ακόμη και να σπάσουν μάρμαρα

     

    Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

     

    Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων εντάχθηκε στα μνημεία της UNESCO το 2016, ωστόσο τα επόμενα χρόνια κύλησαν χωρίς να γίνει καμία σοβαρή επέμβαση για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Μόλις φέτος, στις αρχές του 2020 ξεκίνησαν οι εργασίες, με κύριο άξονα των παρεμβάσεων, την αποξήλωση του οδοστρώματος της παλιάς εθνικής οδούς Καβάλας – Δράμας, με σκοπό την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου.

     

    Σε αυτό το διάστημα το «Χ» βρέθηκε πολλές φορές στον αρχαιολογικό χώρο και με λύπη μας διαπιστώσαμε ό,τι οι ανασκαφές διεξάγονται με τρόπο που όλο και περισσότερο θυμίζουν, την πρώτη φάση της ανασκαφής στην Αμφίπολη, όταν το σκαπτικό μηχάνημα είχε ανέβει επάνω στον τύμβο για να απαλλάξει το μνημείο από τα υπερκείμενα μπάζα παλαιότερων ανασκαφών, με άμεσο κίνδυνο να καταρρεύσει το οικοδόμημα!!!

     

    Στο προηγούμενο ρεπορτάζ μας (στο ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ της 29η Μαίου), για τα εκτελούμενα έργα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, βλέποντας την δράση των σκαπτικών μηχανημάτων – συνολικά δύο, ένα που ανήκει στην Εφορία Αρχαιοτήτων Καβάλας και ένα δεύτερο του εργολάβου του έργου – διατυπώσαμε μια σειρά ερωτήματα για το κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες μιας επιστημονικής ανασκαφής και κατά πόσο δεν θυσιάζονται πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες, στον βωμό της προόδου των εργασιών.

     

    Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε ότι όλα εξελίσσονται, σύμφωνα με τους κανόνες, η δική μας διαπίστωση είναι ότι έχουν σημειωθεί σοβαρές αστοχίες, με κίνδυνο όντως να χάνονται πολύτιμες πληροφορίες που κρύβει η αρχαία πόλη και η μελέτη των οποίων θα αποτελούσε πολύτιμη πηγή πληροφοριών για κάθε μελετητή.

     

    Ουσιαστικά τα σημεία που εντοπίζονται τα σημεία προβληματισμού είναι τα παρακάτω:

     

    • Ανάμεσα στην παλιά εθνική οδό – που ήδη έχει ξηλωθεί – και την Βασιλική Α’ υπάρχει ένα ενδιαφέρον αρχαιολογικό στρώμα. όπου εκεί εντοπίστηκαν αρχαία κτίσματα, από τα οποία διασώζονται σε καλή σχετική κατάσταση, τουλάχιστον, οι τοίχοι. Όπως φαίνεται καθαρά και στην φωτογραφία από τα σημάδια που άφησε το σκαπτικό μηχάνημα στο χώμα, η ανασκαφή στο σημείο αυτό έγινε με την μπουλντόζα, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα κινητά ευρήματα που υπήρχαν γύρω από το σημείο και σε διαφορετικά στρώμματα.
    • Το παράδοξο από την συγκεκριμένη ανασκαφή είναι ότι τα λεγόμενα μπάζα, δεν οδηγήθηκαν στην ανακύκλωση, αλλά τοποθετήθηκαν σε ένα σημείο, ανατολικά της πανεπιστημιακής ανασκαφής, χωρίς όμως πρώτα να ελεγχθούν και να κοσκινιστούν, αφήνοντας προφανώς αυτή την εργασία για δεύτερο χρόνο. Ωστόσο, η μετακίνηση και μόνο των χωμάτων και ότι αυτά περιείχαν, χωρίς να έχει προηγηθεί πλήρης καταγραφή και η στρωματογραφία του σημείου, στερεί πολύτιμες πληροφορίες. Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα στα μπάζα υπάρχουν ψηφίδες από αρχαίο ψηφιδωτό, οι οποίες βρίσκονται ανακατεμένες με τα χώματα των μπάζων. Αν σκεφτούμε ότι υπήρχε ψηφιδωτό ακέραιο ή κατακερματισμένο – ποιος να ξέρει τώρα άραγε; – και διαλύθηκε από την μπουλντόζα, πόσο θα απέχουμε από την αλήθεια;
    • Το τρίτο σημείο που δημιουργεί προβληματισμούς για τον τρόπο διεξαγωγής της ανασκαφής, είναι κάτω από τον παλιό δρόμο και προς την αρχαία Εγνατία, όπου και εδώ αποκαλύφθηκαν τοίχοι κτηρίων, από το σκαπτικό μηχάνημα. Εκείνο δε που μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, είναι η ύπαρξη μαρμάρινου μέλους, με εμφανή τα σημάδια από τα χτυπήματα του σκαπτικού μηχανήματος!!! Εμείς έτυχε να δούμε ένα, μήπως όμως υπάρχουν και άλλα που δεν τα γνωρίζουμε;

    Υπάρχουν και άλλα στοιχεία, τα οποία όμως προς το παρόν δεν θα τα δημοσιοποιήσουμε, γιατί περιμένουμε από την προϊσταμένη της υπηρεσίας και εποπτεύουσα την ανασκαφή κ. Σταυρούλα Δαδάκη να απαντήσει στα ερωτήματα που θέσαμε και να δώσει διευκρινήσεις τόσο για την χρήση των σκαπτικών μηχανημάτων, όσο και για το κατά πόσο η ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι ανασκαφικές εργασίες, καταστρέφουν ευρήματα.

     

    Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων δεν είναι ένας αναλώσιμος πόρος της Καβάλας και γενικότερα της ανθρωπότητας – και αναγνωρισμένος γι’ αυτή του τη σημασία –, οπότε υπάρχει η αγωνία και η προσδοκία ότι κάθε ανασκαφή, έχει να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για αυτή την πόλη που συνδέθηκε με κορυφαία γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας. Η βιασύνη και ενδεχομένως η προχειρότητα δεν ταιριάζουν σε μια ανασκαφή και με χαρά θα δεχθούμε μια κατηγορηματική διάψευση, συνοδευόμενη από στοιχεία, των όσων διαπιστώσαμε και μας λύπησαν πολύ. Η κ. Δαδάκη και οι συνεργάτες της είναι έμπειροι αρχαιολόγοι και γνωρίζουν σίγουρα καλύτερα από τον καθένα πως γίνεται μια σωστή ανασκαφή. Ωστόσο, στο ζύγι της ιστορίας οι δικές τους πράξεις, έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από τυχόν λάθος, δικές μας διαπιστώσεις. Περιμένουμε με αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα την αλήθεια της επιστήμης που υπηρετεί μια σοβαρή απάντηση.

     

    Αρχαίοι τοίχοι κάτω από τη Βασιλική Α’. Απο τα σκαψίματα στο χώμα είναι εμφανές το πόσο δούλεψε η μπουλντόζα!!! Επίσης κομμάτια μάρμαρα με πρόσφατα σημάδια, από χτυπήματα, από τι να είναι άραγε;

    ΑΡΧΑΙΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Α΄

    ΑΡΧΑΙΟΣ ΤΟΙΧΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ

     

     

    ΦΡΕΣΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ΡΙΓΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ

     

    ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΑΡΜΑΡΟ


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.