Χρονόμετρο

  ΜΠΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

  Δημοσιεύτηκε στις

  Τη σύμβαση για την έναρξη των εργασιών ανάπλασης των οδών Βενιζέλου και Ερυθρού Σταυρού, των κάθετων οδών τους, του πάρκου Φαλήρου, αλλά και των δύο πάρκινγκ, του διοικητηρίου και της «Ροδόπης» υπέγραψαν  το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής και αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Θόδωρος Μουριάδης, παρουσία του εργολάβου Βασίλη Στυλιανίδη, εκπροσώπου της κοινοπραξίας «Στυλιανίδης-Καφετζής».

  «Είναι ένα έργο που προετοιμάζαμε από το 2009, το οποίο πέρασε από “σαράντα κύματα” και γραφειοκρατία. Τελικά, καταφέραμε να έχουμε όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις και πρόκειται για ένα έργο που αλλάζει τη μορφή της πόλης. Είναι μια ανάπλαση με πολλά χαρακτηριστικά, η οποία θέτει και κλιματικούς στόχους. Θέλουμε στην περιοχή του κέντρου, που επιβαρύνεται από τις κλιματικές συνθήκες, να βελτιωθούν και να δώσουμε αξία στα καταστήματα του σήμερα, καθώς και σ’ αυτά που θα γίνουν στο μέλλον», είπε αρχικά ο δήμαρχος Καβάλας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενώπιον των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

  Ο Κ. Σιμιτσής συμπλήρωσε ότι αν στα έργα των 80 εκατομμύριων ευρώ, προστεθούν κι αυτά των κρατικών υπηρεσιών και της Περιφέρειας, τότε το συνολικό ποσό του Ε.Σ.Π.Α. για τον δήμο Καβάλας ανεβαίνει στα 138 εκατομμύρια ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι ο δήμος Καβάλας «είναι πρωταθλητής στην Περιφέρεια και πολύ ψηλά σε πανελλήνιο επίπεδο».

   

  Τι περιλαμβάνει η ανάπλαση

   

  Τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται μέσα σ’ αυτό το μεγάλο έργο ανάπλασης στο κέντρο της Καβάλας παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης, που ενημέρωσε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός δεκαπενθημέρου.

  Ο Θ. Μουριάδης είπε ότι η συγκεκριμένη ανάπλαση θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής, σε μια επιφάνεια 40.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου κύριο στοιχείο θα είναι το πράσινο, με τις φυτεύσεις θάμνων και δέντρων να καλύπτουν συνολικά 500 τετραγωνικά μέτρα.

  Θα τοποθετηθούν ειδικοί κυβόλιθοι, επεξεργασμένοι, όπως και μάρμαρο της περιοχής μας, τα οποία θα είναι τα κύρια υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, ενώ θα γίνει υπογείωση όλων των καλωδίων των δικτύων, με ταυτόχρονη τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων LED για εξοικονόμηση στην κατανάλωση ρεύματος.

  Επίσης, θα γίνουν παρεμβάσεις σε δίκτυα αποχετεύσεων, όπου είναι απαραίτητο, με τη βοήθεια της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., αλλά και ανάπλαση του «καθιστικού» στον κόμβο Φάληρο, όπως και εντός του πάρκου.

  Εκτεταμένες παρεμβάσεις θα γίνουν στα δυο πάρκινγκ. Σ’ αυτό του διοικητηρίου θα τοποθετηθεί «ψυχρή» άσφαλτος και φυτεύσεις, ενώ σ’ αυτό της Ροδόπης θα γίνει τοποθέτηση κυβόλιθων.

  Στην οδό Βενιζέλου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις στάθμευσης, με ειδικές εσοχές, όχι για μόνιμη στάθμευση, αλλά για ανεφοδιασμό και στάση, όπως και μονοδρόμηση της οδού, με τη φορά να είναι από τον κόμβο Φαλήρου προς το κέντρο της πόλης.

  Στην Ερυθρού Σταυρού και στο ρεύμα προς Φάληρο, θα μικρύνουν τα πεζοδρόμια κατά 1,5 μέτρο, για να ανοίξουν περισσότερες θέσεις στάθμευσης, επιτρέποντας την κυκλοφορία των οχημάτων σε δυο λωρίδες. Σε όλη την περιοχή, που εντάσσεται στο έργο ανάπλασης, θα δημιουργηθούν οδεύσεις για τυφλούς και ράμπες για ΑμεΑ.

  Σύμφωνα με τον κ. Μουριάδη, η ανάπλαση αυτή θα προσφέρει αναβάθμιση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, της πόλης γενικότερα, αλλά και των τουριστών. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών υπογράμμισε ότι τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, θα μειώσουν τη θερμοκρασία στο κέντρο κατά 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα ίδια υλικά θα λειτουργήσουν πιλοτικά για μελλοντικά έργα στον δήμο Καβάλας.

  Ο προϋπολογισμός της ανάπλασης διαμορφώθηκε αρχικά στα 3,8 εκατομμύρια ευρώ, συν Φ.Π.Α., ενώ με την έκπτωση του 41,61% που πρόσφερε η κοινοπραξία, το κόστος του έργου θα φτάσει στα 2.179.000€ (με Φ.Π.Α.). Η ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται στους 12 μήνες, ενώ η χρηματοδότηση θα γίνει σε ποσοστό 100% από το Ε.Σ.Π.Α..


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.