Χρονόμετρο

    ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΓΓΑΙΟΥ: Επίκεντρο των πολιτιστικών δρώμενων τον Αύγουστο η Ανακτορούπολη

    Δημοσιεύτηκε στις

    Η Ανακτορούπολη θα είναι και τον φετινό Αύγουστο το επίκεντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Δήμο Παγγαίου, με την πραγματοποίηση μιας μεγάλης συναυλίας από την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ενώ αυτός ο πανέμορφος αρχαιολογικός χώρος θα είναι ανοιχτός και πάλι το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσελήνου, που φέτος πέφτει στις 7/8.

    Σ’ ότι αφορά τη συναυλία της Ελ. Ζουγανέλη, αυτή πραγματοποιείται στις 12 Αυγούστου και ήδη ξεκίνησε η διάθεση των εισιτηρίων. Όποιος τα προμηθευτεί στην προπώληση, αυτά κοστίζουν 12 ευρώ, ενώ στην είσοδο τιμώνται προς 15 ευρώ.

    H Ελεωνόρα Ζουγανέλη είναι μια από τις πιο σημαντικές φωνές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής. Μετράει αρκετά χρόνια έντονης και πολύ σημαντικής παρουσίας στα μουσικά πράγματα. Πρόκειται για μια ερμηνεύτρια που μπορεί, στο χρονικό πλαίσιο μιας ζωντανής εμφάνισης, να μας ταξιδέψει και να μας κάνει συμπρωταγωνιστές στα όνειρα της. Να μας σηκώσει όρθιους για χορό και να μας ξεσηκώσει σε ένα ξέφρενο πάρτι.

    Η περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα έχει τον τίτλο «LOVE TOUR», με έναν από τους σταθμούς να είναι η Ανακτορούπολη της Νέας Περάμου και όπως αναφέρεται στο promo της «υπάρχει πολλή αγάπη. Και όπου υπάρχει αγάπη, γίνονται υπέροχα πράγματα!».

    Νωρίτερα, στις 7/8, τη βραδιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου, ο Δήμος Παγγαίου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Περάμου θα ετοιμάσουν ένα πολύ όμορφο αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα, Νίκο Καζαντζάκη.

     

    Λίγα λόγια για την Ανακτορούπολη

    Η Ανακτορούπολη είναι κτισμένη στην πλαγιά λόφου της χερσονήσου του Βρασίδα. Η πόλη στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Οισύμη. Στο τρίτο τέταρτο του 7ου αι. π.Χ., η Οισύμη ιδρύεται από τους Πάριους αποίκους της Θάσου, ενώ στα χρόνια του Φιλίππου Β’ (356 – 336 π.Χ.) η πόλη μετονομάζεται σε Ημαθία και μετατρέπεται σε μακεδονική αποικία.

    Κατά τη βυζαντινή περίοδο, στα βορειοανατολικά της Οισύμης και πάνω σε χαμηλό λόφο, απλώνεται η Ανακτορούπολη, η οποία τον 9ο αι. διετέλεσε επισκοπή της μητρόπολης των Φιλίππων. Τον 10ο αι. η πόλη αναφέρεται ως Αλεκτρυόπολις, τον 11ο – 13ο ως Αλεκτορόπολις, ενώ τον 13ο – 14ο αι. μνημονεύεται ως Ελευθερόπολις ή Ανακτορόπολις. Το 1357 περνάει με προνόμιο του αυτοκράτορα Ιωάννη Ε’, μαζί με άλλες πόλεις της περιοχής, στην κυριαρχία των αδερφών Αλέξιου και Ιωάννη, που ήταν και οι ιδρυτές της Μονής Παντοκράτορος στον Άθω. Στα τέλη του ίδιου αιώνα, η Ανακτορούπολη καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς και πέφτει σε παρακμή. Τον 18ο αι ο περιηγητής Cousinéry βρίσκει το κάστρο εντελώς εγκαταλελειμμένο και απροσπέλαστο. Σημειώνει όμως την ύπαρξη ενός τουρκικού χωριού στην περιοχή με το όνομα Λεφτέρ, τις σημερινές Ελευθερές.

    Πρόκειται για μία οχυρωμένη πόλη-κάστρο στο εσωτερικό της οποίας αποκαλύφθηκε μονόχωρο ναϋδριο. Τα υλικά κατάλοιπα που βρέθηκαν στην περιοχή συνηγορούν στην ταύτιση αυτού του ναΐσκου με τον επισκοπικό ναό της βυζαντινής Ανακτορούπολης. Δυτικά του φρουρίου η ανασκαφική σκαπάνη έφερε στο φως επτά κιβωτιόσχημους τάφους που πιθανότατα ανήκουν στο νεκροταφείο της πόλης. Σε έναν από αυτούς βρέθηκαν σκυφωτά νομίσματα του Αλεξίου Γ’ (1195 – 1203), τα οποία, σε συνδυασμό με την κεραμική, οδήγησαν σε μία χρονολόγηση γύρω στον 12ο αι.. Κεραμική του ίδιου και του επόμενου αιώνα περισυλλέχθηκε από ένα πηγάδι που εντοπίστηκε στους βόρειους πρόποδες του λόφου. Το πηγάδι πατούσε πάνω σε αρχαιότερη, πιθανόν παλαιοχριστιανική, δεξαμενή περισυλλογής νερού. Επίσης, στο παρακείμενο λόφο της αρχαίας Οισύμης ανασκάφηκε μονόχωρος ναΐσκος του 11ου – 12ου αι.. Τέλος, σε ανασκαφική τομή που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του κεντρικού πύργου, βρέθηκαν αρκετά όστρακα εφυαλωμένων αγγείων του 13ου αι.

    Για την ίδρυση του κάστρου έχουν προταθεί διάφορες ημερομηνίες. Η πιο πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι πρόκειται για κάστρο των μεσοβυζαντινών χρόνων (9ος – 10ος αι.) που δέχτηκε επισκευές στον 12ο – 13ο αι και ανακατασκευάστηκε στα χρόνια του Ανδρόνικου Γ’ (α’ μισό 14ου αι.).

     

    Δημήτρης Μπουντάς

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.