Χρονόμετρο

    «Ταφόπλακα» στην ανασκαφή και αποκήρυξη του Μ. Αλεξάνδρου, από το Ν. Ξυδάκη, στην διάρκεια της επίσκεψης στην Αμφίπολη

    Δημοσιεύτηκε στις

    Με το σταγονόμετρο και φιλτραρισμένη η ενημέρωση για τα πορίσματα των μελετών

     

    Αποστάσεις τόσο από τον τρόπο που έγινε η ανασκαφή το προηγούμενο διάστημα, κράτησε με δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Αμφίπολη το Σάββατο το πρωί, όσο και από κάθε σύνδεση του μνημείο στο λόφο Καστά, με το πρόσωπο και την οικογένεια του Μ. Αλεξάνδρου. Ενδεικτικά ο κ. Ξυδάκης, απέφυγε επιμελώς να πει ακόμη και το όνομα του Αλεξάνδρου ή κάποιου μέλους της βασιλικής οικογένειας και περιορίστηκε απλά σε γενικές αναφορές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ αλλά και όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, επί του θέματος του ονόματος δήλωσε ότι «Δεν έχει καμία σημασία να αναρωτιόμαστε με σκανδαλολογικούς τρόπους ποιος θα ήταν ο νεκρός. Ήταν κάποιος νεκρός, κάποιος πλούσιος, κάποιος ηγεμών, αυτά τα λένε οι ποιητές, τα λέει ο Καβάφης, αλλά η αρχαιολογική επιστήμη και η σημερινή μας κατάσταση μας οδηγούν στις σκέψεις να αξιοποιήσουμε όλα αυτά που έχουμε στα χέρια μας».

     

    Ερωτηθείς πιο συγκεκριμένα για τη σχέση του μνημείο με τον Μ. Αλέξανδρο πρόσθεσε – σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ ότι ««Υπάρχει κάποια σημασία, δηλαδή θα αλλάξει κάτι στην Μακεδονία, αν πούμε ότι σε αυτόν τον τάφο ήταν ο τρίτος εγγονός του; Η Μακεδονία θα είναι αυτή που είναι, οι άνθρωποι που ζουν εδώ θα είναι αυτοί που είναι.

    Έχουμε πολλά ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία για να έχουμε μία πολύ πλούσια, πολύ βαριά και πολύ δημιουργική ταυτότητα ιστορική. Δεν χρειαζόμαστε συνεχώς να επιβεβαιώνουμε για κάτι παραπάνω. Έτσι νομίζω εγώ, τουλάχιστον».

     

    Εντύπωση βέβαια προκάλεσε το γεγονός ότι ούτε η κ. Περιστέρη που μέχρι τώρα μιλούσε για τον μεγάλο στρατηγό και τον «κοντούλη» του 1,60 ύψους, διαφώνησε με τις απόψεις του νέου υπουργού και δεν επανέλαβε τις γνωστές της απόψεις που μέχρι και πριν λίγες ημέρες, «μοίραζε» σε όλα τα ΜΜΕ που της ζητούσαν να μιλήσει!!! Η κ. Περιστέρη περιορίστηκε να δηλώσει ότι «Η επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας στις ανασκαφές του λόφου Καστά, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού και την υφυπουργό Μακεδονίας, που είναι μαζί μας. Ελπίζουμε να είναι στο πλευρό μας για να προχωρήσουμε σωστά και όμορφα την έρευνά μας στην περιοχή».

     

    Προφανώς, η κ. Περιστέρη περιμένει την χρηματοδότηση για την συνέχιση του ανασκαφικού της έργου, αλλά δεν βλέπουμε οι εξελίξεις να δικαιώνουν τις προσδοκίες της, καθώς επί του «καυτού» θέματος της εξεύρεσης πόρων ο κ. Ξυδάκης ξεκαθάρισε – σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ ότι ««η ανασκαφή έλαβε τεράστιες οικονομικές βοήθειες. Δεν υπάρχουν πολλές ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο, που να έλαβαν τέτοια οικονομική υποστήριξη. Αυτή τη στιγμή δε χρειάζεται οικονομική υποστήριξη. Χρειάζεται η υποστήριξη, η συντήρηση του μνημείου και η μελέτη. Οι μελέτες χρειάζονται χρήματα. Δεν γίνονται δωρεάν. Γίνονται ανθρωπολογικές μελέτες στο σκελετικό υλικό, στην κεραμική στα ψηφιδωτά και στα μαρμάρινα μέλη. Οι πιο πολλές είναι ήδη χρηματοδοτημένες δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω».

     

    Ουσιαστικά ο κ. Ξυδάκης, στην διάρκεια της επίσκεψής του και αμέσως μετά την ξενάγησή του στο μνημείο και γενικά στον αρχαιολογικό χώρο ξεκαθάρισε ότι η ανασκαφή δεν θα συνεχιστεί, η χρηματοδότηση θα είναι περιορισμένη και θα αφορά μόνο την συντήρηση του ευρήματος και γενικά χαμήλωσε τον πήχη, εν αντιθέσει με τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η ανασκαφική ομάδα. Μετά από αυτές τις δηλώσεις, φαίνεται ότι η πολιτική βούληση της νέας κυβέρνηση είναι να βάλει «ταφόπλακα» στην υπόθεση και να ρίξει στην λήθη, για ακόμη μια φορά το μνημείο, η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα θα ξέρουμε ποιος το «έθαψε» αλλά δεν θα μας έχουν πει το γιατί!!!

     

    Επιπλέον, η ενημέρωση από εδώ και πέρα θα περνάει από πολλά φίλτρα και τα όσα θα μαθαίνουμε θα είναι τόσο ελάχιστα που θα φτάσουμε στο σημείο να νοσταλγούμε την εποχή των – σχεδόν – ανά εβδομάδα ανακοινώσεων. Βέβαια, είναι λογικό να μην υπάρχουν ανακοινώσεις, αφού δεν θα υπάρχει ανασκαφή, οπότε τα φίλτρα που εμμέσως πλην σαφών υπαινίχθηκε ο υπουργός θα αφορούν τα συμπεράσματα των μελετών!!! Κατά τα κοινώς λεγόμενα «μαύρο σκοτάδι» θα καταπιεί την ανασκαφή στην Αμφίπολη και το μόνο που θα πρέπει να περιμένουμε είναι μια «ολιστικού τύπου ανάπτυξη» την οποία όμως δεν προσδιόρισε με περισσότερες λεπτομέρειες ο κ. Ξυδάκης.

     

    Από το Υπουργείο Πολιτισμού εκδόθηκε η παρακάτω σύντομη ανακοίνωση για την επίσκεψη του κ. Ξυδάκη στην Αμφίπολη:

     

    «Το Υπουργείο Πολιτισμού θα στηρίξει τη συντήρηση και αναστήλωση του μνημείου, καθώς και τη μελετητική διαδικασία των ευρημάτων του» διαβεβαιώνει ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης μετά τη σημερινή επίσκεψή του στην Αμφίπολη

     

     

    Τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, το Μουσείο, το Γυμνάσιο και τον τύμβο Καστά στο Νομό Σερρών επισκέφθηκε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης, συνοδευόμενος από την Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης κυρία Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, τον κ. Κώστα Μελίτο, δήμαρχο Αμφίπολης, και τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κυρία Κατερίνα Περιστέρη. Επίσης παρέστη και η κυρία Αφροδίτη Σταμπουλή, βουλευτής Σερρών.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Μουσείο της Αμφίπολης ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα που έχουν τα μνημεία της περιοχής, της αρχαίας πόλης, του τύμβου Καστά αλλά και του Μουσείου. «Η περιοχή είναι χαρισματική και πρέπει να έχουμε μια ολιστική αντιμετώπιση του χώρου. Τα μνημεία και το φυσικό περιβάλλον δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο» τόνισε.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στη μελέτη και τη συντήρηση των ευρημάτων , αλλά και την αναστήλωση των αρχιτεκτονικών στοιχείων του τύμβου. «Υπήρξε γενναία χρηματοδότηση, όσο δεν υπήρξε σε άλλο μνημείο», επεσήμανε ο κ. Ξυδάκης. «Το υπουργείο θα στηρίξει τη μελετητική διαδικασία αλλά και τη συντήρηση. Πρέπει να υπάρξει η αναγκαία ηρεμία, ώστε να προχωρήσει η επιστημονική έρευνα. Αρχαιολογία δεν είναι μόνο η ανασκαφή, αλλά η συνολική μελέτη του παρελθόντος. Ασφαλώς χρειάζεται ενημέρωση της κοινής γνώμης. Πρωτίστως, όμως, οι αρχαιολόγοι αναφέρονται στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και στην επιστημονική κοινότητα. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που τώρα παίρνει τις ανάσες που χρειάζεται» σημείωσε.

    Ο κ. Ξυδάκης πρόσθεσε ότι η περιοχή της Μακεδονίας διαθέτει απίστευτο πλούτο ευρημάτων και μνημείων, τα οποία αναδεικνύουν την ιστορική της φυσιογνωμία. «Δεν ψάχνουμε να βρούμε διάσημους νεκρούς με σκανδαλοθηρική λογική. Τα σπάνιας ομορφιάς ευρήματα στο μουσείο της Αμφίπολης μαρτυρούν μια μακρότατη ιστορική διάρκεια. Ψάχνουμε να βρούμε ιστορικές αλήθειες, “πολύτιμους λίθους” που αποκαλύπτουν την ιστορική πορεία των ανθρώπων του τόπου. Οι επιστήμονες πρέπει να σκύψουν ανενόχλητοι πάνω από τα ευρήματά τους και να αφηγηθούν το κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι του χθες».

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 1

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.