Χρονόμετρο
Xristos Gakis

  Αμφίπολη: Ενισχύεται η εκτίμηση για πιθανότητα εύρεσης και νέου τάφου εντός της περιβόλου του λόφου Καστά

  Δημοσιεύτηκε στις

  Σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ

   

  Με σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ επιβεβαιώνεται αυτό που υπήρχε ως εκτίμηση για ύπαρξη δομών που κατέγραψε η γεωφυσική διασκόπηση και ίσως να είναι αρχαίες κατασκευές. Το σημείο που εντοπίστηκε η αρχαία κατασκευή είναι στην δυτική πλευρά του λόφου Καστά, στο σημείο που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του εργοταξίου της ανασκαφής.

   

  Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

  Η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τη συντονιστική ευθύνη του καθηγητή Γρηγ. Τσόκα, η οποία διεξάγει τη γεωφυσική διασκόπηση και τη γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά, στην Αμφίπολη, κατασκεύασε ψηφιακό προσομοίωμα (μοντέλο) του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση της θόλου. Από τη σύγκριση του προσομοιώματος με την σημερινή κατάσταση και την κατάσταση, πριν από τις πρόσφατες ανασκαφές, προέκυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος του λόφου συνίσταται από φυσικούς σχηματισμούς. Το προσομοίωμα αναμένεται να γίνει πληρέστερο μετά την ενσωμάτωση στοιχείων από τις γεωτρήσεις που θα διανοιχθούν για γεωτεχνικούς σκοπούς.

  Οι απεικονίσεις του εσωτερικού του λόφου, μέσω των ηλεκτρικών τομογραφιών, εντόπισαν αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές. Επομένως, τα σημεία, στα οποία αυτές εμφανίζονται χρειάζονται  αρχαιολογική διερεύνηση.

  Δυτικά της θόλου, και σχεδόν παράλληλα, σε οριζόντια τομή, που προέκυψε από τις τομογραφίες και απεικονίζει την κατανομή της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης, εντοπίστηκε περιοχή υψηλών τιμών, η οποία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με ανασκαφική διερεύνηση.

  Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται η οριζόντια τομογραφική εικόνα, όπου ανατολικό της τμήμα διακρίνεται η ανωμαλία των υψηλών αντιστάσεων.

  tomografia

   

   Επίσης σχετικό άρθρο ΕΔΩ

   

   


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.