Χρονόμετρο

    Αμφίπολη: Αποκαλύψεις σοκ στο Αρχαιολογικό Συνέδριο Θεσσαλονίκης

    Δημοσιεύτηκε στις

    του Γιώργου Ροδάκογλου

    Η ανασκαφή της Αμφίπολης θα κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας στο Αρχαιολογικό Συνέδριο Θεσσαλονίκης και ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

    Οι ανακοινώσεις της διεπιστημονικής ομάδας αποκτούν ένα μοναδικό ενδιαφέρον ενώ κεντρίζουν την περιέργεια αρχαιολόγων, δημοσιογράφων και του κοινού παγκοσμίως.

    Η ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη θα μιλήσει για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη των τελευταίων 70 ετών και τα όσα πει θα κριθούν από την επιστημονική κοινότητα.

    Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων ουσιαστικά θα αποτελεί το επισφράγισμα όσων υποστηρίζουν από την πρώτη στιγμή καθώς τα δεδομένα που θα παρουσιαστούν προκύπτουν μετά από ενδελεχή έρευνα και μελέτη.

    Τα ευρήματα νέα και παλαιότερα, που έχουν μελετήσει οι Μιχάλης Λεφαντζής, Δημήτρη Εγγλέζος, Γρηγόρη Τσόκας, Σπύρος Παυλίδης συνάγουν αποτελέσματα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ενώ όσοι επιχειρήσουν να αντιπαρατεθούν θα πρέπει να έχουν εκείνα τα στοιχεία που θα διασφαλίζουν πρωτίστως την επιστημονικότατα τους και ότι δεν θα κινδυνεύουν να πέσουν πάνω σε τοίχο.

    Δεν αποκλείεται ωστόσο και μια έκπληξη σοκ αν η ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη προβεί στην αποκάλυψη ονομάτων που σχετίζονται με το μνημείο και προσδιορίσουν σε ποιόν ή σε ποιους ανήκει μέσα από τη θεωρία που θα αναπτύξουν.

    Από την πλευρά τους οι επικριτές της ανασκαφής σε μια νέα προσπάθεια υποβάθμισης του Μακεδονικού μνημείου αναμένεται να μιλήσουν για ένα απλό αφήγημα και πολλοί από αυτούς θα προτρέξουν να σχολιάσουν ή να υποστηρίξουν τις απόψεις τους όπως ήδη τις έχουν διατυπώσει έως τώρα.

    Η τεκμηρίωση όμως ενός επιστημονικού λόγου που δικαιωματικά και ιεραρχικά ανήκει στην διεπιστημονική ομάδα της Αμφίπολης, απέχει πολύ από την διατύπωση μια απλής άποψης μέσω αρθογραφίας και αυτό είναι που καθιστά το Αρχαιολογικό Συνέδριο Θεσσαλονίκης ως ένα συνέδριο του οποίου το κύρος ουδέποτε αμφισβητήθηκε.

    Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των: Όλγα Παλαγγιά, Αγγελικής Κωτταρίδη, Τζένης Βελένη, Δημήτρη Φάκλαρη,και Δημήτρη Καμπούρογλου οι οποίοι καλούνται τώρα να τεκμηριώσουν τα όσα υποστηρίζουν περί ρωμαϊκής δημιουργικότητα του μνημείου ενώ δεν αποκλείεται και η παρέμβαση της πρώην Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Λίνας Μενδώνη που συνέβαλε ουσιαστικά στην εξέλιξη της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.