Χρονόμετρο

  ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ: Το κεφάλι που βρέθηκε είναι της σφίγγας;

  Δημοσιεύτηκε στις

  Σταμάτησαν την Πέμπτη προσωρινά οι εργασίες λόγω βροχής αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουν  λόγω χειμώνα αν δεν ολοκληρωθεί η ανασκαφή, τονίζει η γεν. γραμμ. Λίνα Μενδώνη

   

   

  Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

   

  Τελικά, ο τρίτος θάλαμος στο ταφικό μνημείο στο μεγάλο Τύμβο της Αμφίπολης, διαψεύδει όσους είχαν την ψευδαίσθηση ότι θα δώσει εύκολα, τις απαντήσεις που εδώ και δυόμιση μήνες βασανίζουν τόσο το πανελλήνιο όσο και το παγκόσμιο στερέωμα. Μάλιστα, τα πρώτα στοιχεία ήρθαν να προσθέσουν νέα ερωτήματα στα ήδη υπάρχοντα και να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα και φυσικά να διαψεύσουν πολλά σενάρια εργασίας.

  Ωστόσο, εκείνο που τράβηξε όλα τα βλέμματα και έδωσε τροφή για προβληματισμό είναι το κεφάλι που βρέθηκε. Το πρόσωπο του γλυπτού ήδη συναγωνίζεται σε αναγνωρισιμότητα, το πρόσωπο της Καρυάτιδας και της Περσεφόνης από το ψηφιδωτό δάπεδο, καθώς κυριαρχεί σε όλα τα ΜΜΕ. Είναι όμως το γλυπτό αυτό το ποθούμενο κεφάλι της σφίγγας; Για πολλούς δεν είναι καθώς όπως υποστηρίζουν μοιάζει αταίριαστο με τον υπόλοιπο σώμα της δεξιάς σφίγγας επάνω από την πύλη του ταφικού μνημείου. Μια καλή παρατήρηση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όντως υπάρχουν διαφορές….

   

  Τι κάνει τη διαφορά

   

  Η πρώτη παρατήρηση που διατυπώνεται είναι ότι επειδή τις σφίγγες τις τοποθετούσαν για να αποτρέπουν τους ανεπιθύμητους επισκέπτες τα πρόσωπά τους είχαν κάτι απόκοσμο και μυστηριώδες, κάτι που δεν συμβαίνει με το συγκεκριμένο πρόσωπο που έχει καλοφτιαγμένα και γήινα χαρακτηριστικά. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι υπάρχει και μια διαφορά στο υλικό… άλλο είναι το μάρμαρο με το οποίο κατασκευάστηκε ο κορμός της σφίγγας και άλλο το κεφάλι… και μάλλον θα αποδειχθεί σωστή!!! Εδώ, ίσως συνέβη κάτι το παράδοξο, δηλαδή το σώμα της σφίγγας να κατασκευάστηκε από θασίτικο μάρμαρο όπως το υπόλοιπο μνημείο, ενώ το κεφάλι από άλλο μάρμαρο, ίσως πεντελικό, καθώς ο χρωματισμός και η υφή του παραπέμπει σε αττικά γλυπτά με μάρμαρο από την Πεντέλη. Ίσως ο γλύπτης, επιδίωξε να φτιάξει το κεφάλι από διαφορετικό μάρμαρο – τόσο στην υφή όσο και στην απόχρωση του λευκού, για να υπογραμμίσει κάτι, ως ένα συμβολισμό τον οποίο σήμερα δεν μπορούμε να αντιληφθούμε!!!

  Υπάρχει και μια ακόμη υπόθεση, σύμφωνα με την οποία, το κεφάλι δεν ανήκει στην σφίγγα αλλά σε κάποιο άγαλμα που θα βρεθεί στον τρίτο ταφικό θάλαμο… οπότε τα «αποκαλυπτήρια» έγιναν από το κεφάλι.  Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μυστήριο που καλύπτει αυτόν τον τάφο αφήνει περιθώρια για πάρα πολλές εικασίες!!!

   

  Η απάντηση στις εικασίες

   

  Γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε λίγο να τις περιορίσουμε τις εικασίες και τις υποθέσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, όταν βρέθηκε το κεφάλι της σφίγγας το απόγευμα της Τρίτης και κατά την διαδικασία μεταφοράς του έξω από το τάφο για να πάει στο Μουσείο της Αμφίπολης, έγινε ένα «πείραμα»! Τοποθέτησαν το κεφάλι επάνω στο σώμα της σφίγγας και διαπίστωσαν ότι «κούμπωνε» απόλυτα και ταιριαστά!!! Η στιγμή πρέπει να ήταν μοναδική καθώς μετά από 2.300 χρόνια οι εργάτες της ανασκαφής τοποθέτησαν το κεφάλι ξανά στη θέση του και για λίγη ώρα όλα τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας έγιναν μάρτυρες μια σκηνής μοναδικής!!! Είδαν εικόνες και έζησαν αυτό, που έζησαν και όσοι ήταν μάρτυρες στην ολοκλήρωση της κατασκευής του μνημείου και φυσικά στην τελετή ταφής του νεκρού!!! Ενδεχομένως και για λίγα χρόνια μετά, αν αποδειχθεί ότι η επίχωση έγινε σε χρόνους κατοπινούς της ταφής. Αν η πληροφορία μας είναι σωστή, ελπίζουμε να υπάρχουν φωτογραφίες από το γεγονός και να δοθούν σύντομα στην δημοσιότητα!!!

  Αξίζει να σημειώσουμε ότι δίπλα στο κεφάλι βρέθηκαν και εκατοντάδες κομμάτια από τα σπασμένα φτερά, όπου μαζί με τα υπόλοιπα που έχουν βρεθεί στην είσοδο ανασυνθέτουν το σύνολο των γλυπτών, αρκεί βέβαια στην συνέχεια της ανασκαφής να βρεθεί και το κεφάλι της δεύτερης σφίγγας.

  Νεώτερα από την ανασκαφή δεν υπήρξαν κατά την διάρκεια της Πέμπτης, καθώς οι δυνατές βροχές εμπόδισαν την συνέχιση των εργασιών. Ωστόσο, να θυμίσουμε ότι στην τελευταία συνέντευξη Τύπου η γεν. γραμμ. του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη, ξεκαθάρισε ότι η ανασκαφή δεν πρόκειται να σταματήσει πριν ολοκληρωθεί και θα συνεχιστεί ακόμη και το χειμώνα. Μάλιστα, η κ. Μενδώνη έφερε ως παράδειγμα τις ανασκαφές που γίνονται κατά την διάνοιξη δρόμων (Εγνατία οδός κ.λ.π.) και οι οποίες συνεχίζονται ακόμη και κατά την χειμερινή περίοδο.


  Δημοσιεύτηκε στις 2

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.