Χρονόμετρο

    O Πετράκος σε κόντρα με το βασιλιά της Αμφίπολης

    Δημοσιεύτηκε στις

    του Γιώργου Ροδάκογλου

    Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η Αρχαιολογική Εταιρεία έσκαβε τον Τύμβο Καστά για έντεκα περίπου από το 1965 έως το 1976  και δεν βρήκε κάτι αξιόλογο. Ο αείμνηστος  Λαζαρίδης βρήκε περίπου 68 λακκοειδείς και κιβωτιόσχημους τάφους και όχι το σημαντικό που ήταν ολόκληρος ο Περίβολος και ο Τάφος. Αυτό λοιπόν που δεν βρήκε η Αρχαιολογική Εταιρεία το βρήκε μια μικρή υπηρεσία αρχαιοτήτων από τις Σέρρες.

    Οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας και ακαδημαϊκού Βασίλειου Πετράκου κατά την παρουσίαση του έργου της Εταιρείας για το 2014  προκάλεσαν έκπληξη σε όλους καθώς κανείς δεν περίμενε ότι ο επιφανής ακαδημαϊκός θα στρεφόταν  ευθέως εναντίον συναδέλφων του.

    Η ανασκαφή της Αμφίπολης ήταν μια «άτεχνη σκηνοθετημένη ιστορία με σκοπό να αποσπαστεί η προσοχή των Ελλήνων από αυθαίρετα οικονομικά μέτρα». Σχολίασε και συμπλήρωσε: «Το μνημείο το ίδιο έως τώρα δεν προσέφερε κάτι το νέο και οι ιστορικές πληροφορίες που θα μπορούσε να δώσει η ανασκαφή φαίνεται πώς χάθηκαν εξαιτίας της διεξαγωγής της από πρόσωπα που αγνοούν την επιστήμη και τη μέθοδό της».

    Είναι οφθαλμοφανές λοιπόν ότι επιχειρείται  η  εμπλοκή της διεπιστημονικής ομάδας  της Αμφίπολης σε  ένα πολιτικό παιγνίδι,  ώστε το υπουργείο Πολιτισμού να αδράξει της ευκαιρίας  και να βάλει οριστικά την ταφόπλακα  στη συνέχεια των ανασκαφών.

    Ουσιαστικά  πρόκειται για ένα είδος  επιστημονικού μπούλινγκ που ασκείται εδώ και μερικούς μήνες  στην Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών, από μια ομάδα αρχαιολόγων που δεν μπορούν να αντιληφτούν ότι η ανασκαφή στο Λόφο Καστά τους ξεπέρασε. Δεν μπορούν  να αποδεχτούν  ότι η μικρή υπηρεσία από τις Σέρρες δεν είχε την  επιστασία της Αρχαιολογικής Εταιρείας ή τη επιστασία ενός πανεπιστημίου όπως έγινε στην ανασκαφή της Βεργίνας.

    Ο κύριος Πετράκος θεωρείται ένα δυνατό επιστημονικό χαρτί. Με  τις δηλώσεις του αυτές  όμως «τσαλακώθηκε» και εκτέθηκε. Μπορεί να τον επικροτεί το στενό του περιβάλλον  αλλά μαζί του δεν συμφωνεί η πλειοψηφία των Ελλήνων. Στα μπλόγκ και στα σάιτ δέχεται ήδη σκληρή κριτική από το κοινό και αυτό εκτιμάται ως   βαρύνουσας σημασίας.

    Η  διοίκηση της Αρχαιολογικής Εταιρείας θα πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσει ότι οι Έλληνες  καταδικάζουν τέτοιες ενέργειες .

    Αντιθέτως περίμεναν από την Α.Ε. να στηρίξει και να επιβραβεύσει  τους ανασκαφείς της Αμφίπολης  γιατί κατάφεραν αυτό  που δεν κατάφερε η ίδια στο παρελθόν. Να αξιολογήσει και να ανακαλύψει, ολόκληρο τον Περίβολο και τον Τάφο στο λόφο Καστά.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.