Χρονόμετρο

    Η ομάδα των αποκαλύψεων της Αμφίπολης!

    Δημοσιεύτηκε στις

    του Γιώργου Ροδάκογλου

    Ισχυρό τιμ αποτελεί η ανασκαφή της Αμφίπολης στο Αρχαιολογικό Συνέδριο Θεσσαλονίκης.  Τα στελέχη που θα πλαισιώσουν την ανασκαφέα Κατερίνα Περιστέρη  δεν έχουν απλά μια επαγγελματική  ταυτότητα αλλά έχουν διακριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Αν μελετήσει κανείς τα  πολυσέλιδα βιογραφικά που τους συνοδεύουν θα διαπιστώσει  πληθώρα επιστημονικών ανακοινώσεων και μια συνεχή δραστηριότητα έως σήμερα .

    Ωστόσο οι ίδιοι ποτέ  δεν προέβαλαν τις αριστείες τους και δεν μιλούσαν, αλλά περιορίζοντας αυστηρά και μόνο από το 2014 στην επιστημονική προσέγγιση του αντικειμένου που είχαν.

    Ίσως για το λόγο αυτό ορισμένοι που δεν ξέρουν ή κάνουν πως δεν ξέρουν, επιχείρησαν  να υποτιμήσουν τη διεπιστημονική ομάδα της Αμφίπολης  ασκώντας  μια φλύαρη και ανούσια κριτική ως κατώτεροι των περιστάσεων.

    Δεν περνάει όμως απαρατήρητο, ότι οι κριτές αυτοί το μόνο για το οποίο διακρίθηκαν στην πορεία τους  είναι η παρουσία τους στη σκιά της σκόνης άλλων αρχαιολόγων ή πολιτικών χωρίς καμία ανασκαφική δραστηριότητα ανάλογη της εμβέλειας της Αμφίπολης.

    Ο Antonio Corso κορυφαίος στην αρχιτεκτονική και στην αρχαιοελληνική γλυπτική θεωρείται παγκοσμίως αυθεντία στη μελέτη των γλυπτών του Πραξιτέλη  Έχει βραβευτεί για τη μελέτη του για τον Ρωμαίο αρχιτέκτονα Βιτρούβιο και πρόσφατα με το βραβείο του Lord Marks Charitable Trust.

    Για αρκετά χρόνια υπήρξε επιμελητής του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου της Padova. Την ίδια περίοδο δίδαξε στο Τμήμα Αρχαιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου ενώ έχει συνεργαστεί με κορυφαία ερευνητικά κέντρα (της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Γεωργίας και της Ρωσίας). Βάση του, ωστόσο, παραμένει η Αθήνα.

    Η επιλογή της Κατερίνας Περιστέρη στο πρόσωπο του ήταν η πλέον ιδανική. Μελέτησε τα γλυπτά του μνημείου της Αμφίπολης τα χρονολόγησε,  τα ταύτισε  με άλλα αρχαιολογικά ευρήματα  αλλά  και  ανακάλυψε μαρμάρινα μέλη του τύμβου Καστά σε άλλα μουσεία της Ευρώπης.

    Η παρουσία του στο Αρχαιολογικό Συνέδριο Θεσσαλονίκης δίπλα στην ανασκαφέα είναι κάτι που από μόνο του δικαιώνει την ίδια για τα όσα υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή της ανακάλυψης του μνημείου.

     

    Ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής είναι ο άνθρωπος κλειδί στην ανασκαφή της Αμφίπολης αφού ταύτισε το λιοντάρι με τον Τύμβο Καστά και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του μυστηρίου που συνδέει τα γεγονότα με την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Οι αποκαλύψεις Λεφαντζή ήταν αυτές που προκάλεσαν το πρώτο σοκ αφού παρατήρησε και ανακάλυψε όσα δεν κατάφεραν ξένοι διακεκριμένοι αρχαιολόγοι.

    Οι έως τώρα ανακοινώσεις του  βασίζονται σε μελέτη, μετρήσεις και ταυτίσεις αρχιτεκτονικών και δομικών υλικών. Ακούραστος πέρασε ώρες ατελείωτες μέχρι πρωίας μελετώντας και αποτυπώνοντας εκατοστό προς εκατοστό κάθε σημείο του μνημείου.

    Υπήρξε αριστούχος φοιτητής  του  Γεωργίου Λάββα στην Πολυτεχνική Σχολή  ΑΠΘ και όταν το 2003  εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, Ρυθμολογίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής  επιλέχθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης του  για την ίδρυση  του  Γραφείου Ερευνών Αρχιτεκτονικής .

    Στην πορεία μελέτησαν  τον «Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα» και ακολούθησαν επιστημονικές δημοσιεύσεις.

    Για πρώτη φορά στην ιστορία του μνημείου, δημοσιεύεται η ολοκληρωμένη σχεδιαστική του τεκμηρίωση όπως είναι σήμερα.

     

    Εξετάσθηκαν τα αρχαιολογικά και αρχιτεκτονικά προβλήματα του πιο σύνθετου, ίσως, μνημείου της Χριστιανοσύνης, μεταξύ των οποίων  και το ζήτημα της αυθεντικότητας ή μη του σημείου της Σταυρώσεως και του Παναγίου Τάφου.

    Για τον Μιχάλη Λεφαντζή πολλοί  ίσως δεν γνωρίζουν και μια άλλη ιδιότητα του. Επί πέντε χρόνια δίδασκε στο Τμήματος Επικοινωνίας ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επί 13 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τώρα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Ιστορία Αρχιτεκτονικής.

    Εργάζεται παράλληλα  ως αρχιτέκτων –μελετητής του ΥΠ.ΠΟ στην Επιτροπή Νότιας Κλιτύος Ακροπόλεως.

    Ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής Γρηγόρης Τσόκας διευθύνει από το 2005 το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ και είναι ο επιστήμονας που έχει δεί με τα μάτια του τι κρύβει ή τι δεν κρύβει ο τύμβος Καστά. Βάση των ερευνών  του θα κριθεί η συνέχεια των ανασκαφών με βασική προϋπόθεση όμως την πολιτική βούληση.

    Το ερευνητικό του  έργο αφορά κυρίως την ανάπτυξη μεθόδων και τεχνικών Γεωφυσικής Διασκόπησης υπεδάφους, την ανάπτυξη αλγορίθμων επεξεργασίας και ερμηνείας δεδομένων Γεωφυσικής Διασκόπησης, τον εντοπισμός και τη χαρτογράφηση αρχαιοτήτων με Γεωφυσικές Μεθόδους καθώς και τις εφαρμογές της Γεωφυσικής στον καθορισμό της δομής του υπεδάφους για τεχνικούς, υδρογεωλογικούς, μεταλλευτικούς σκοπούς και σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.

     

    Συμμετείχε σε 120 περίπου ερευνητικά προγράμματα  σε 90 περίπου διεθνή και εθνικά συνέδρια και εξερεύνησε

    με Γεωφυσικές Μεθόδους τους Αρχαιολογικούς χώρους της Ακροπόλεως των Αθηνών, του κέντρου των Αθηνών και του Πειραιώς, του Μαραθώνα, του Πρωτάτου του Αγίου Όρους, της Βεργίνας, των τειχών της Θεσσαλονίκης,  του Δίου, της Αιανής, της Νικοπόλεως, της Σπάρτης, της Ιεράπετρας, της Ευρωπού, της Πύδνας, της Ήλιδας και άλλων 300 περίπου θέσεων στην Ελλάδα.

    Η επιστημονική του δραστηριότητα επεκτάθηκε σε Αρχαιολογικούς  χώρους στην Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρωσία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία (εντοπισμός θαμμένων ερειπίων που ανήκουν στα αρχαία πολεοδομικά συγκροτήματα του κοινού της Δεκαπόλεως) και το Κουβέιτ (αρχαία Ίκαρος στο νησί Φαϊλάκα)

     

     

     

    Ο Σπύρος Παυλίδης είναι καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Ως επιστήμονας μπορεί να δώσει μια πλήρη εικόνα για τη διαστρωμάτωση των χωμάτων στον Τύμβο Καστά . Στην αρμοδιότητα του ανήκει και η χρονολόγηση των δειγμάτων που ελήφθησαν.

    Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στη Νεοτεκτονική δομή και εξέλιξη σεισμικά ενεργών περιοχών της     Ελλάδας, την Παλαιοσεισμολογία – Σεισμοτεκτονική- Αρχαιοσεισμολογία, Ηφαιστειοτεκτονική, Ενεργό Τεκτονική-Γεωδυναμική του Αιγαίου, Θαλάσσια Σεισμικά Κύματα (Tsunami) και τη μελέτη σεισμικά ρηγμάτων στην Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Κίνα, Τουρκία και τη σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα του Ελλαδικού χώρου. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος πολλών επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων, ελληνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών.

    Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και τόμους πρακτικών συνεδρίων, καθώς και δύο διδακτικά βιβλία, Νεοτεκτονική, 1986 και Γεωλογία των Σεισμών, 2003.

    Διοργάνωσε πολλά ελληνικά και Διεθνή συνέδρια όπως: «Ο Σεισμός της Κοζάνης Γρεβενών του 1995, Επιστημονική και Κοινωνική προσέγγιση» (Κοζάνη 1996), «6th International Symposium of Eastern Mediterranean Geology” (Θεσσαλονίκη, Απρίλιος 2004).

    Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Διεθνούς περιοδικού “Annales Tectonicae”, Guest Editor τριών Διεθνών περιοδικών και ειδικών τόμων (Journal of Geodynamics, Tectonophysics, Geological Society of America) και πολλών Ελληνικών και κριτής πέντε μεγάλης κυκλοφορίας διεθνών περιοδικών, καθώς και ελληνικών επιστημονικών περιοδικών και ειδικών τόμων.

     

    Ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Εγγλέζος  είναι αυτός που στερέωσε το μνημείο στον τύμβο Καστά και είναι ο άνθρωπος που θα δώσει τα στοιχεία για τις εργασίες που έγιναν εντός και εκτός μνημείου. Η ομάδα του .μελέτησε την στατικότητα του τάφου και σε περίπτωση μεγάλου σεισμού. Έγιναν προσομοιώσεις με τον πιο αυστηρό συντελεστή, και διαπιστώθηκε πως ο τάφος, δεν θα κινδυνεύσει με την υπάρχουσα υποστύλωση .

    Είναι ιδρυτικό μέλος των «Μηχανικών Χωρίς Σύνορα» με ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως:

    Φράγμα Damte Αιθιοπίας

    Κατασκευή κτιρίου πολλαπλών χρήσεων στη νότια Αιθιοπία

    Κατασκευή σπιτιού μητρότητας στην περιοχή των Καλλάσα στο Πακιστάν

    Πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας σε αγροτική περιοχή της δυτικής Βεγγάλης στην Ινδία

    Αντιμετώπιση λειψυδρίας στο Πράσινο Ακρωτήριο

    Κατασκευή Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στον Οικισμό Bardhoc της Κοινότητας  Τerthore στη Βόρεια Αλβανία

     

    Πρόγραμμα Στέγασης και Κατασκευή Δρόμων σε Bahia και Rio Grande do Norte στη  Βραζιλία.

     

     

     

    Η Κατερίνα Περιστέρη το όνομα της οποίας συνδέθηκε με το μεγαλύτερο Μακεδονικό μνημείο θα ξεκινήσει την ομιλία της ενώ στη συνέχεια το λόγο θα πάρουν οι προαναφερόμενοι εισηγητές.

    Στο ΑΕΜ του 2015 υπήρχε η απαίτηση να γίνουν οι επιστημονικές ανακοινώσεις  τρείς μήνες μετά την αρχαιολογική ανακάλυψη  κάτι που δικαίως τότε ως αίτημα θεωρήθηκε πέρα ως πέρα παράλογο.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.