Χρονόμετρο
Xristos Gakis

  Το όνομα του Μ. Αλεξάνδρου έγινε πόλος έλξης για μεγάλη προσέλευση στην περιοχή των ανασκαφών, αλλά και του μουσείου

  Δημοσιεύτηκε στις

  Το μουσείο λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια, αλλά  πρόσφατα κέρδισε την προσοχή των επισκεπτών

   

  Η αναφορά και μόνο ότι στον τάφο του λόφου Καστά στη Μεσολακκιά Σερρών μπορεί να είναι θαμμένος ο βασιλέας των βασιλέων, ο Μέγας Αλέξανδρος, προκαλεί το ενδιαφέρον εκατομμύρια επισκεπτών από κάθε γωνιά του πλανητη.   Η παγκόσμια αναγνώριση στην προσωπικότητα του Μακεδόνα στρατηλάτη είναι τέτοια, που στο σημείο όπου πραγματοποιεί τις ανασκαφές εδώ και πέντε χρόνια (με αρκετές διακοπές έως το 2012) η ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη προσέρχονται καθημερινά πλήθος ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων.

   

  Αυτή η μεγάλη προσέλευση εκφράζεται και με αριθμούς στους αρχαιολογικούς τόπους της περιοχής και κυρίως στο Μουσείο της Αμφίπολης, το οποίο ενώ λειτουργεί από το 1995 και τους προηγούμενους μήνες ουσιαστικά επισκέπτονταν μόνο όσοι αγαπούν την ιστορία και την αρχαιολογία, πλέον γνωρίζει… πιένες επισκεψιμότητας.

   

  Αυξημένη η παρουσία του κόσμου

   

  Από τις 8 Αυγούστου, όταν το «Χ» έφερε στη δημοσιότητα το γεγονός ότι η ανασκαφική ομάδα της Κ. Περιστέρη έφτασε μπροστά στην είσοδο του ταφικού μνημείου, η επισκεψιμότητα όλον τον μήνα Αύγουστο γνώρισε αύξηση 60% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2013, ενώ για το πρώτο δεκαπενθήμερο η αύξηση είναι στο 50%, σε σύγκριση με το περυσινό διάστημα. Τον μήνα Αύγουστο, υπήρχε μεγάλη προσέλευση όλες τις ημέρες της εβδομάδας, καθώς Έλληνες και Ευρωπαίοι έκαναν τις διακοπές τους στις γύρω περιοχές και περνούσαν να δουν από κοντά τα ευρήματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο της Αμφίπολης, ενώ όλοι έφταναν μέχρι την πύλη του χώρου ανασκαφής στον λόφο Καστά. Αυτή η επισκεψιμότητα έχει ατονήσει εντός του Σεπτέμβρη τις καθημερινές, όμως παραμένει σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

   

  Αυξημένη κατά 20% είναι, όμως, η προσέλευση και στην Παλαιοχριστιανική Αμφίπολη, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου μισού χιλιομέτρου από το Μουσείο, μολονότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν έχει κάποια ιστορική σύνδεση με τα χρόνια του Μ. Αλεξάνδρου. Τυχεροί από αυτή τη δημοσιότητα που πήρε το ανασκαφικό έργο στον λόφο Καστά είναι οι δύο ιδιοκτήτες καφέ σε Αμφίπολη και Μεσολακκιά, που είδαν σημαντική αύξηση στους τζίρους τους και έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για την περαιτέρω επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή, εφόσον ανακοινωθεί ότι ο οικιστής του τάφου είναι… μέγας…   Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 1

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.