Χρονόμετρο

  Ανασκαφή Αμφίπολης:Μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα νεώτερα…

  Δημοσιεύτηκε στις

  Κοσμοσυρροή καθημερινά στο μέχρι προχθές παγκοσμίως άγνωστο χωριό της Μεσολακκιάς

   

  Όσο περνάνε οι μέρες τόσο κορυφώνεται η αγωνία για το τι μπορεί να κρύβει ο μεγαλοπρεπής και μνημειώδης τάφος στον λόγο Καστά στην Αμφίπολη. Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ το παγκόσμιο ενδιαφέρον στρέφεται όλο και περισσότερο στην Μεσολακκιά Σερρών και ήδη έχουν καταφτάσει τα πρώτα ξένα τηλεοπτικά συνεργεία, συγκεκριμένα την Κυριακή ήρθε ένα τηλεοπτικό συνεργείο από την Οστράβα της Τσεχίας, αλλά η πρώτη σημαντική παρουσία είναι το 8μελές τηλεοπτικό συνεργείο του BBCπου καταφτάνει στην περιοχή με βαν για δορυφορικές μεταδόσεις. Η έλευση αυτή για να καταστεί δυνατή έπρεπε να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες, όπως η ανεύρεση στέγης για την διαμονή τους, καθώς στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης δεν υπάρχει ούτε ένα ξενοδοχείο!!! Τελικά η λύση που δόθηκε ήταν το τροχόσπιτο. Κάτι ανάλογο θα πράξουν και τα υπόλοιπα τηλεοπτικά συνεργεία, καθώς θέλουν να έχουν καθημερινή αποτύπωση των εξελίξεων στην ανασκαφή και φυσικά να είναι από τους πρώτους που θα μεταδώσουν την μεγάλη είδηση.

  Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, η είδηση για μια νέα έλευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμρά στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη, θα είναι το σήμα που θα χτυπήσει γενικό συναγερμό στα δημοσιογραφικά επιτελεία καθώς θα σηματοδοτεί σημαντικές ανακοινώσεις. Πότε θα γίνει αυτό; Καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι το τέλος Αυγούστου. Περίπου μια εβδομάδα πριν την άνοδο του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ…

   

  Κόσμος πάει και έρχεται…

  Εν τω μεταξύ, με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Μεσολακκιά η οποία μέσα σε μια μέρα «μπήκε» στον παγκόσμιο χάρτη, έχει αναστατωθεί ευχάριστα, η ζωή των κατοίκων της. Το μικρό χωριό των 300 μονίμων κατοίκων, βλέπει καθημερινά να καταφτάνουν 400 – 500 άτομα για να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο, να ρωτήσουν για το τι νεώτερο υπάρχουν και να «μυρίσουν» το άρωμα της επικείμενης αρχαιολογικής αποκάλυψης. Οι εργασίες στην ανασκαφή ξεκίνησαν και πάλι τη Δευτέρα το πρωί, αλλά σε όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δεν σταμάτησε κοσμοσυρροή με τους αστυνομικούς και τους φύλακες να ενημερώσουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης. Η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά την προσέγγιση στον υπό ανασκαφή χώρο, τα μέτρα έχουν «χαλαρώσει» και μπορεί κανείς να φτάσει μέχρι και 20 μέτρα από την κεντρική πύλη, ενώ τις πρώτες ημέρες δεν υπήρχε ούτε αυτή η δυνατότητα, καθώς η αποκάλυψη της είδησης από το «Χ» βρήκε τις αρχές απροετοίμαστες να διαχειριστούν την διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση!

  Στο μοναδικό καφενείο του χωριού, οι συζητήσεις ντόπιων και επισκεπτών δεν έχουν κανένα άλλο θέμα πέρα από την πορεία των ανασκαφών και τα ευρήματα. Όταν δε τύχει να εμφανιστεί στο χώρο του καφενείου η επικεφαλής των ανασκαφών, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, όλοι, δημοσιογράφοι και επισκέπτες τρέχουν να τις «κλέψουν» μια λέξη, αλλά εκείνη σφίγγα, είναι πιο σιωπηλή και από τις ακέφαλες σφίγγες, που βρέθηκαν επάνω από την είσοδο του τάφου… Στην καλύτερη περίπτωση εκείνο που θα πει είναι ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό μνημείο» και θα συστήσει «ΥΠΟΜΟΝΗ».

   

  ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ (9) ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ (7) amfipolis 6

  Οι παλαιότεροι θυμούνται

   

  Από τις συζητήσεις των κατοίκων, ιδιαίτερα των γηραιότερων δεν απουσιάζει και η κουβέντα για τον αείμνηστο αρχαιολόγο Δημήτριο Λαζαρίδη που από την δεκαετία ξεκίνησε τις ανασκαφές, τόσο στην θέση Καστά όσο και στην Αμφίπολη. Όπως θυμούνται, καθώς οι περισσότεροι δούλευαν τα καλοκαίρια στις ανασκαφές, ο Δημήτριος Λαζαρίδης ήταν πάνω από τα κεφάλια τους στην ανασκαφή και κάθε φορά που υπήρχε ένα εύρημα τους έκανε μάθημα για το τι είναι αυτό και ποια η σημασία του. «Σχολείο είχαμε κάθε καλοκαίρι» θυμάται ένας από τους γέροντες θαμώνες του καφενείου, για να προσθέσει τα παρακάτω λόγια του μεγάλου αρχαιολόγου «δικοί σας είναι αυτοί οι θησαυροί και πρέπει να γνωρίζεται τι είναι για να εκτιμήσετε την αξία τους».

   

  Τα προβλήματα

  Με όλα αυτά οι κάτοικοι βλέπουν την ζωή τους να αλλάζει και ήδη καταλαβαίνουν ότι το χωριό τους δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να υποδεχθεί τους επισκέπτες. Οι περισσότεροι δρόμοι είναι χωμάτινοι, οι 1 – 2 ασφαλτοστρωμένοι βρίσκονται σε κακιά χάλια, πιο πολλές είναι οι λακκούβες από την άσφαλτο… Επιπλέον μεγάλο πρόβλημα θα ανακύψει από την απουσία ανισόπεδου κόμβου στην σύνδεση του χωριού με την εθνική οδό Σερρών – Αμφίπολης – Εγνατία (έργο που ολοκληρώθηκε) πριν λίγες ημέρες!!! Το καλύτερο όμως ποιο είναι; Το γεγονός ότι στο χωριό δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο, ούτε ενσύρματος, αλλά ούτε και ασύρματος γιατί δεν είχε προβλέψει κανείς να υπάρχει κάλυψη!!!

  Όσο για τις δυνατότητες παροχής φαγητού στους επισκέπτες, η μοναδική επιλογή που υπάρχει είναι το φαγητό της ώρας που προσφέρει το καφενείο του χωριού, αλλιώς σε απόσταση 10 – 15 χιλιομέτρων δεν υπάρχει τίποτα άλλο… Ωστόσο, όλα αυτά μάλλον θα αλλάξουν πάρα πολύ σύντομα, η καθημερινή παρουσία επισκεπτών, η οποία θα ενταθεί και μετά τις ανακοινώσεις των αρχαιολόγων δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη στην Μεσολακκιά, την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και αν είμαστε σωστά προετοιμασμένοι σε όλη την περιοχή του Παγγαίου και φυσικά και στην Καβάλα.

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις 2

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.