Χρονόμετρο

    Οι νέοι αποτελούν το μέλλον της Αμφίπολης

    Δημοσιεύτηκε στις

    του Γιώργου Ροδάκογλου

    Με αγωνία και ανυπομονησία οι νέοι της Αμφίπολης περιμένουν τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή να τους μιλήσει εκ νέου για τις ανασκαφές. Ο ίδιος με το μάτι του επιστήμονα πιστεύει ότι τα παιδιά και η γενιά που έρχεται αποτελούν το μέλλον της περιοχής.

    «Όταν μιλάμε για τον τάφο πρέπει να τον θεωρούμε ως μνημείο ενός ευρύτερου συνόλου αρχαιοτήτων της περιοχής» υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την εξέλιξη και την σπουδαιότητα των ανασκαφών στη Μεσολακκιά.

    Οι δυο μεταμεσονύκτιες συναντήσεις του Μιχάλη Λεφαντζή με τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου  που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι στο Αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης,  έδωσαν την ευκαιρία στους νέους να απολαύσουν μια ιστορική αφήγηση  2.300 χρόνων π.χ.

    Η συνάντηση έγινε πριν  την ανακάλυψη του μεγαλοπρεπούς μνημείου και τα όσα άκουσαν έμειναν χαραγμένα στη μνήμη τους,

    Στην πορεία η ανασκαφή κράτησε αμείωτο τον ενδιαφέρον και πυροδότησε την περιέργεια των παιδιών για την ιστορία της Μακεδονίας.

    «Ήταν μία κίνηση αγάπης προς τα παιδιά της περιοχής για να νιώσουν λίγο πως συμμετέχουν στις όλες εξελίξεις. Τους είπα για όλα τα μνημεία της περιοχής, για το γυμνάσιο, την Αρχαία Πόλη, …ήταν δύο μεταμεσονύχτιες συναντήσεις στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου. Ξεκίνησε από μία τυχαία συνάντηση μιας βραδιάς και ολοκληρώθηκε την επόμενη βραδιά με τα παιδιά της περιοχής να δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για τα ιστορικά τεκταινόμενα της περιοχής τους. Χάρηκα γιατί θεωρώ ότι τα παιδιά είναι το μέλλον της περιοχής» δήλωσε μεταξύ άλλων ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής.

    Είναι ήδη γνωστό ότι τα μέλη της Διεπιστημονικής Επιτροπής της ανασκαφής στο λόφο Καστά με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη έδωσαν  ιδιαίτερη βαρύτητα  στον  εκπαιδευτικό χαρακτήρα των αρχαιολογικών ερευνών ενώ τα έως τώρα αποτελέσματα  της ανασκαφής δημιουργούν την έντονη επιθυμία των νέων  να ταξιδέψουν εκ νέου στον αρχαιολογικό πλούτο της Αμφίπολης.

    LEFANTZIS

     

    O AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΚΑΣΤΑ

    Ο Μιχάλης Λεφαντζής ανήκει στην ομάδα των νέων συνεργατών της Κατερίνας Περιστέρη. Η επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών ζήτησε τη συνδρομή του, όταν χρειαζόταν κάποιες πιστοποιήσεις στην πορεία των ανασκαφών. Η βοήθειά του, μάλιστα, υπήρξε πολύτιμη, καθώς ήταν ο πρώτος που εκτίμησε πως ο Λέων της Αμφίπολης ήταν συνδεδεμένος με το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά.

    Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και διδάκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως αρχιτέκτων -μελετητής στην Επιτροπή Νότιας Κλιτύος Ακροπόλεως, ενώ είναι μέλος της αποστολής τεχνικών που εκπονεί τη φωτογραμμετρική και αρχιτεκτονική αποτύπωση και τεκμηρίωση του μνημείου του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ.

    ‘Έχει ακόμη εργαστεί στη συντήρηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου της Οχιάς, στην περιοχή της Μέσα Μάνης, αλλά και στην αποκατάσταση του κτιρίου της Κίνησης Λιμένος στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος και στη μελέτη αποκατάστασης του παλιού υπουργείου Ναυτικών – οικίας Σκυλίτση.

    Παράλληλα, συμμετείχε σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα ελληνικών πανεπιστημίων και δίδαξε σε σεμινάρια, οργανωμένα κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.