Χρονόμετρο

    Ο Ξυδάκης προαναγγέλλει φίμωτρο στην ανασκαφή της Αμφίπολης

    Δημοσιεύτηκε στις

    του Γιώργου Ροδάκογλου

    Αγνοεί ο νέος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης  τη δίψα και το ενδιαφέρον του ελληνικού λαού που αναζωπυρώθηκε  για την αρχαιολογία  και υιοθετεί την άποψη ότι η προβολή των ερευνών στο λόφο Καστά  έκανε κακό στις ανασκαφές.

    Αντί  λοιπόν να περιμένουμε από τον νέο υπουργό πολιτισμού ένα βήμα εμπρός, ποιο σύγχρονο, οι δηλώσεις του δείχνουν ότι μάλλον υπερασπίζεται το κατεστημένο των αρχαιολόγων στην Ελλάδα και αγνοεί, ή δεν θέλει να αποδεχτεί το ουσιαστικό αποτέλεσμα των ερευνών που είναι ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας τους.

    Μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», ο κύριος Ξυδάκης δήλωσε ότι η ανασκαφή θα συνεχιστεί, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει «να προσγειωθεί από την υπερβολή της δημοσιότητας. Ποτέ στα ελληνικά αρχαιολογικά χρονικά δεν έχει συμβεί να εκδίδεται ημερήσιο δελτίο ανασκαφής» επισήμανε, ενώ προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι παραβλέπει ότι σε άλλες χώρες οι ανασκαφές μεταδίδονται online μέσω διαδικτύου.

    Η προβολή της ανασκαφής λοιπόν κατά κοινή ομολογία όλων των Ελλήνων όχι μόνο δεν έβλαψε κανέναν αλλά έδωσε την ευκαιρία σε όλους να δούν από κοντά και να αγαπήσουν κάθε αρχαιολογικό μνημείο στη χώρα μας . Έδωσε την ευκαιρία στον καθένα μας να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει πέρα από το στενό πλαίσιο των αρχαιολόγων που έως τώρα κρατούσαν τα ευρήματα τους ως  επτασφράγιστο μυστικό.

    Η άποψη του νέου αναπληρωτή  υπουργού πολιτισμού δείχνει ότι συμφωνεί με τα όσα υποστηρίζει μια μερίδα αρχαιολόγων  και ακαδημαϊκών που δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι μια αρχαιολογική υπηρεσία όπως η ΚΗ Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών κατάφερε το ακατόρθωτο μέσα από συστηματική έρευνα.

    Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η νέα ηγεσία του ΥΠΠΟΑ  προετοιμάζει το έδαφος για  αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των αρχαιολογικών υπηρεσιών με την καθιέρωση επιτροπιών που θα τις εμφανίσει ως καινοτομία με απώτερο σκοπό να βολέψει ημετέρους.

    ksydakis

    Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

    Οι  περίπου ογδόντα δημοσιογράφοι που κάλυπταν επί έξι μήνες  καθημερινά σχεδόν τις αρχαιολογικές έρευνες στο Λόφο Καστά διαπίστωσαν ότι το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης ανασκαφής  ξεπέρασε και τους πολιτικούς, αφού ήταν η πρώτη φορά που οι Έλληνες ασχολήθηκαν με κάτι τόσο ουσιαστικό και ενδιαφέρον και όχι με τα «έργα και  ημέρες»  υπουργίσκων  και κομματίσκων.

    Έτσι τα περί πολιτικής εκμετάλλευσης άφησαν και αφήνουν παγερά αδιάφορους το κοινό Διεθνώς, διότι έζησε μια πολύ όμορφη ιστορία και επιζητεί να ζήσει την συνέχεια της.

    Αυτοί που πολέμησαν όμως την ανασκαφή της Αμφίπολης και σχολιάζουν αρνητικά της διεπιστημονική ομάδα, είναι όσοι επιστήμονες κατάλαβαν ότι τους ξεπέρασε. Καθισμένοι στον καναπέ του σπιτιού τους σχολίαζαν χωρίς καν να έχουν επισκεφτεί το Λόφο Καστά. Αντιθέτως θα έπρεπε να δηλώνουν  ευχαριστημένοι που είχαν την πρόσβαση στην πληροφόρηση αλλά και  ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να δηλώσουν παρών με την κριτική τους, και να ικανοποιούν το στόχο  που είχαν για ένα πεντάλεπτο δημοσιότητας.

    Ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού βρίσκει βλαπτική την προβολή της ανασκαφής στην Αμφίπολης γιατί μάλλον αγνοεί τα εξής:

    Το μουσείο της Αμφίπολης το επισκέπτονται κάθε ΣαββατοΚύριακα περισσότερα από 15ΟΟ άτομα από Ελλάδα και εξωτερικό. Οι κάτοικοι του χωριού της Μεσσολακιάς και της Αμφίπολης ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο τους. Η ζωή τους άλλαξε και απέκτησε ένα ξεχωριστό νόημα . Όλα τα ξένα τουριστικά πρακτορεία έβαλαν στους προορισμούς τους  για το ερχόμενο καλοκαίρι, την Αμφίπολη. Στις μηχανή αναζήτησης της GOOGLE η Αμφίπολη κατείχε  το 2014 την πρώτη θέση. Οι δημοσιογράφοι της Βόρειας Ελλάδας πάλεψαν  και ανέδειξαν το θέμα με τον καλύτερο τρόπο.

     

    ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Ο ΞΥΔΑΚΗΣ

    Για ποια προσγείωση και για ποια υπερβολή λοιπόν που έβλαψε, μιλάει ο κύριος Ξυδάκης. Παράλληλα, είπε ότι η υπερπροβολή δεν δίνει το «παράθυρο» στους ανασκαφείς να μελετήσουν «να έχουν ανάσα στον νου για να αναστοχαστούν πάνω στα ευρήματά τους».

    Θα ήταν προτιμότερο ο κύριος Ξυδάκης να ερευνήσει καλύτερα τους αρχαιολόγους που αναστοχάζονται πάνω σε ανασκαφές για περισσότερα από 25 χρόνια και δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμα της μελέτες τους, εκτός και εάν υιοθετεί αυτή την τακτική, δηλαδή του αιώνιου αναστοχασμού και στο βάθος σκοτάδι.

    Η ενημέρωση των δημοσιογράφων σ αυτήν την πρωτόγνωρη ,σε επίπεδο Ευρώπης, ανασκαφή, γινόταν με έκκριση του ΥΠΠΟΑ από την δημοσιογράφο και καθηγήτρια του ΑΠΘ  Άννα Παναγιωταρέα.

    Η πληροφόρηση ήταν ισότιμη προς όλους και πάντα τεκμηριωμένη επιστημονικά από τους αρχαιολόγους.

    Καμία πίεση δεν ασκήθηκε από κανέναν και σε κανέναν. Αυτά όλα περί πίεσης αποτελούν αστειότητες μιας ομάδας αρχαιολόγων που επιζητούν λόγο ύπαρξης μέσα από τη δουλειά άλλων και κυρίως πολλοί από αυτούς  επιζητούν σήμερα μια διευθυντική θέση στη νέα τάξη πραγμάτων.

    Η νέα διοίκηση του ΥΠΠΟ θα πρέπει να αποδεχτεί ότι η ανασκαφή αυτή έδωσε την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να εκπαιδεύεται, να ανατρέξει στην ιστορία και να αγαπήσει το χώρο των αρχαιολόγων που έως τώρα ήταν γκέτο.

    Κανένας αρχαιολογικός χώρος ή εύρημα δεν ανήκει σε κανέναν αρχαιολόγο, πολιτικό ή πολιτίσκο. Ανήκει στους Έλληνες.

    Η πολιτική Ξυδάκη  όπως διαφαίνεται μέσα από τη συνέντευξη του, μάλλον απέχει πολύ από την πολιτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που δίνει την εικόνα ανατροπής του κατεστημένου.

    Το καλό πρέπει να το εξελίσσουμε και όχι να το καταργούμε . Από την συνέντευξη του Νίκου Ξυδάκη θα περίμενε κανείς νέες θέσεις και πρωτοβουλίες για την Αμφίπολη και όχι να περιοριστεί σε επίπεδο  μόνο κριτικής. Μάλλον η ανασκαφή ξεπέρασε και τον ίδιον.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.