Χρονόμετρο

  Ψηλές, εντυπωσιακές, όμορφες και αινιγματικές οι Καρυάτιδες στην πλήρη αποκάλυψή τους

  Δημοσιεύτηκε στις

  Ανασκαφή Αμφίπολης: Ο λόγος στις υποστυλώσεις και νέες  φωτογραφίες

   

  Με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωράνε οι εργασίες στην ανασκαφή της Αμφίπολης, στον μεγάλο Τύμβο με τα πολλά μυστικά, καθώς όσο πιο βαθιά πηγαίνει η ανασκαφή τόσο πληθαίνουν τα ζητήματα στατικότητας του μνημείου που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Η σκυτάλη μπορούμε να πούμε ότι έχει περάσει στους μηχανικούς και τους τεχνίτες οι οποίοι θα πρέπει με τις υποστυλώσεις να στηρίξουν το μνημείο, για να προχωρήσει η αποχωμάτωση και να μπουν οι αρχαιολόγοι στα ενδότερα και πιο κρίσιμα διαμερίσματα του τάφου, όπου όπως όλα δείχνουν αναπτύσσεται σε χαμηλότερο επίπεδο. Από τα σκαλοπάτια της εισόδου μέχρι το τέλος του τρίτου θαλάμου η ανασκαφή έχει διανύσει 23 μέτρα και πλέον έχει γίνει ξεκάθαρο, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις ότι η ανάπτυξη του οικοδομήματος συνεχίζεται πίσω από την μικρή (μόλις 96 εκ. πλάτους) πύλη που υπάρχει σε χαμηλότερο επίπεδο και προς τα αριστερά.

   

  Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις που μένει να επιβεβαιωθούν από την ίδια την έρευνα, από την μικρή πύλη, στο βάθος του τρίτου θαλάμου ξεκινάει διάδρομος, ίσως και με σκάλες, που κατεβαίνει χαμηλότερα, οδηγώντας στον νεκρικό ή τους νεκρικούς θαλάμους… Αλλά ας μην επεκταθούμε περισσότερο με τις εκτιμήσεις και ας μείνουμε στα γεγονότα και σε αυτά περιλαμβάνονται η πλήρης αποκάλυψη των Καρυάτιδων σε όλη τους την μεγαλοπρέπεια και του δαπέδου, λόγω της βελτίωσης της υποστύλωσης του μνημείου που επέτρεψε την περαιτέρω απομάκρυνση χωμάτων.

   

  Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα το ΥΠΠΟΑ «Αφαιρέθηκαν οι δύο τελευταίοι δόμοι του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, (φωτο 1) αποκαλύπτοντας στο σύνολο τους τα μαρμάρινα βάθρα (φωτο 2), πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες.

   

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 1

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 1


  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 2

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 2

  Ο διάκοσμος των βάθρων είναι συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων. Αποτελείται από μαρμάρινους δόμους με περιταίνια. Το ύψος των βάθρων είναι 1,40μ., έχουν πλάτος 1,36μ. και πάχος 0,72μ. Το συνολικό ύψος βάθρου και αγάλματος είναι 3,67μ.(φωτο 3). Το δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 0,07μ. Ιχνη μπλέ χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της ανωτέρω επιφάνειας, (φωτο 4).

   

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 3

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 3


  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 4

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 4

  Συνεχίστηκαν, επίσης, οι ανασκαφικές εργασίες, στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, με αφαίρεση χωμάτων σε βάθος μέχρι 1,5μ. αποκαλύπτοντας την συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων, όπως και στον προηγούμενο χώρο, καθώς και μεγάλο μέρος του θυρώματος, που οδηγεί στον τρίτο χώρο.

  Ολοκληρώθηκαν, ακόμη, οι εργασίες αντιστήριξης με την προσθήκη υποστυλωμάτων στον πρώτο χώρο και ταυτόχρονα τοποθετήθηκαν οριζόντιες αντηρίδες στον δεύτερο, προκειμένου να προχωρήσει η αποχωμάτωση. Παράλληλα, με τη συνέχιση της αποχωμάτωσης, στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, ξεκίνησαν οι εργασίες υποστύλωσης στον τρίτο χώρο.


  Δημοσιεύτηκε στις 1

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.