Χρονόμετρο

    Και τέταρτη μαρμάρινη θύρα στο βάθος του τρίτου ταφικού θαλάμου – ίσως να είναι ο νεκρικός θάλαμος / Τι συμβαίνει τελικά με τις επιγραφές;

    Δημοσιεύτηκε στις

    Με τις εντυπωσιακές εικόνες από τις δύο Καρυάτιδες, συνεχίστηκαν και σήμερα οι αποκαλύψεις από τον μεγάλο ταφικό μνημείο του μεγάλου Τύμβου της Αμφίπολης. Ολόσωμες πλέον οι δύο κόρες εκθέτουν την ομορφιά τους και πάλι στο φως, μετά από 2.300 χρόνια, παραμένοντας ωστόσο «σφίγγες» καθώς δεν δίνουν κανένα νέο στοιχείο για τον ένοικο ή τους ένοικους  του νεκρικού θαλάμου.

     

    Εκτός βέβαια και αν τις επόμενες ημέρες επιβεβαιωθεί αυτό που γράψαμε στο «Χ» εδώ και δέκα ημέρες, σχετικά με την ύπαρξη δύο επιγραφών, αφού σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, αλλά που έχουν διαψευσθεί από το ΥΠΠΟΑ με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, στον τάφο βρέθηκαν δύο επιγραφές!!!   Μάλιστα οι δικές μας πληροφορίες θέλουν τις δύο επιγραφές να βρέθηκαν μπροστά από τις Καρυάτιδες, ως δώρο προς τους σύγχρονους ανασκαφείς, για το πείσμα και την επιμονή τους,  και αυτός να ήταν ο πραγματικός λόγος που στην θέασή τους δάκρυσαν τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας.

     

    Όσον αφορά το περιεχόμενο των επιγραφών οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι είναι στα χέρια ειδικού επιγραφολόγου που τις μελετάει και σύντομα θα καταλήξει σε συμπεράσματα.   Το κείμενο δε των επιγραφών είναι γραμμένο στην ελληνιστική γλώσσα, την Κοινή της εποχής εκείνης για όλους τους πολίτες της Ανατολής και στην οποία έχει γραφτεί και η Καινή Διαθήκη, αρκετούς αιώνες μετά την επικράτησή της. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η επικεφαλής αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη εμφανίζεται με τόσο κατηγορηματικό τρόπο να δηλώνει ότι ο τάφος είναι των ελληνιστικών χρόνων και δεν είναι σε καμία περίπτωση ρωμαϊκός, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει προς τους βιαστικούς και άφρονες συναδέλφους της ότι θα είναι καλύτερα να ενημερωθούν πρώτα για τα ευρήματα και μετά να μιλήσουν…

     

    Και τέταρτη μαρμάρινη θύρα

     

    Επίσης από την σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ προκύπτει ότι από δοκιμαστική γεώτρηση που έγινε στον τρίτο ταφικό θάλαμο, διαπιστώθηκε η ύπαρξη μαρμάρινου θυρώματος στον απέναντι από την είσοδο τοίχο (βορεινό). Να είναι άραγε το θύρωμα, το γείσο του οποίου ή κάποιο άλλο διακοσημητικό στοιχείο, είχαμε εντοπίσει στις φωτογραφίες της περασμένης εβδομάδας και η πηγή του ΥΠΠΟΑ δεν επιβεβαίωσε στις δηλώσεις της; Θα φανεί όταν γίνει η πλήρης αποχωμάτωση του τρίτου ταφικού θαλάμου, οψόμεθα, καθώς μένει να επιβεβαιωθεί και η πληροφορία για την ύπαρξη σκάλας στον ίδιο χώρο που οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο του τάφου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο νέο αξονομετρικό σχέδιο που δόθηκε στην  δημοσιότητα σήμερα, στον βορεινό τοίχο του τρίτου ταφικού θαλάμου δεν αποτυπώνεται το μαρμάρινο θύρωμα, οπότε δημιουργούνται σκέψεις  ότι αυτό ίσως να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο, οπότε καλύπτεται ακόμη από την επιχωμάτωση, γι’ αυτό και έχει αποκαλυφθεί μόνο το επάνω μέρος του θυρώματος.  Εκέλιξη που επιβεβαιώνει αυτό που γράψαμε οτι στον τρίτο ταφικό θάλαμο θα βρεθούν σκαλία ή ράμπα, αν και λίγο απίθανο.

     

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ έχει ως εξής: “Με την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, οι οποίες έχουν ύψος 2,27μ. Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις. (Φωτο 1, 2). Φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια. (Φωτο 3, 4).

    foto 4

    φωτογραφία_(4)


    foto 1

    φωτογραφία_(1)


    foto 2

    φωτογραφία_(2)


    foto 3

    φωτογραφία_(3)

    Στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33μ. και πλάτους 0,68μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30μ. (Φωτο 5). Η όψη των βάθρων είναι  διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης  των τοίχων όλων των θαλάμων. Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες. (Φωτο 6, σχέδιο).

    φωτογραφία_(6)

    φωτογραφία_(6)


    φωτογραφία_(5)

    φωτογραφία_(5)

    Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος, διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης πλησίον των Καρυάτιδων βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους. Στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις. (Φωτο 7). Έτσι, εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. , στο βόρειο τοίχο του. (Φωτο 8).

    foto 7

    φωτογραφία_(7)


    foto 8

    φωτογραφία_(8)

    Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις ως προς την περιεκτικότητα του αέρα, στο εσωτερικό του και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 – 22,70C. Οι παραπάνω συνθήκες του μικροκλίματος του τρίτου χώρου δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στους εργαζόμενους στο εσωτερικό του.

     

    Τεχνικές εργασίες

     

    Η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου για την τοποθέτηση αντιστήριξης- υποστύλωσης και η συνέχιση της ανασκαφικής διαδικασίας προετοιμάζεται συστηματικά με παράλληλες ενέργειες , οι οποίες  βρίσκονται σε εξέλιξη

    . –              Αποφασίστηκε από την διεπιστημονική ομάδα η είσοδος στον τρίτο χώρο, να μην γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά διά της αρχαίας εισόδου. (Φωτο 9). Επομένως, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία θα αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία. (Φωτο 10).

    foto 9

    φωτογραφία_(9)


    foto 10

    φωτογραφία_(10)

    –              Θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στο δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε  να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά από την απομάκρυνση της επίχωσής του.

    –              Προετοιμάζεται δάπεδο εργασίας, με την απομάκρυνση χώματος από τον δεύτερο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος μεγάλου μήκους μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης και υποστύλωσης  του τρίτου χώρου. Επίσης θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων,  από τον τρίτο χώρο. (Φωτο 11).

    φωτογραφία_(11)

    φωτογραφία_(11)

    –              Απομάκρυνση χώματος, κατά 1μ., από τον πρώτο χώρο (σχεδόν ως το δάπεδο) και επέκταση της αντιστήριξης και υποστύλωσης του, επίσης λόγω της αλλαγής στάθμης της εσωτερικής επίχωσης. –              Οι εργασίες καταβιβασμού της επίχωσης, εξωτερικά και  πάνω ακριβώς από το μνημείο, θα πραγματοποιηθούν μετά την πρώτη φάση προσωρινής αντιστήριξης-υποστύλωσης του τρίτου χώρου, πριν δηλαδή, να ξεκινήσει η απομάκρυνση της επίχωσης.

    –              Είναι σε εξέλιξη η  μελέτη των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου, ώστε να καθορισθούν οι ποσότητες και οι θέσεις τοποθέτησης των στοιχείων αντιστήριξης-υποστύλωσης, καθώς και οι φάσεις τοποθέτησης, σε συνάρτηση με την ανασκαφική εργασία.

    –              Για την αντιμετώπιση της απορροής των ομβρίων, από την περιοχή του μνημείου, σχεδιάστηκε η τοποθέτηση αγωγού,  κατά μήκος της μεγάλης αύλακας, έξω από τον περίβολο.

    –              Πραγματοποιείται γεωτεχνική έρευνα στην περιοχή του μνημείου για την διαπίστωση της σύστασης και των γεωτεχνικών ιδιοτήτων των απαντώμενων γεωϋλικών. Η έρευνα θα γίνει με επαρκή αριθμό γεωτρήσεων και εργαστηριακών δοκιμών».

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης  


    Δημοσιεύτηκε στις 6

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.