Χρονόμετρο

    Νοκ άουτ ο Καμπούρογλου στην Αμφίπολη από επιστήμονες του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

    Δημοσιεύτηκε στις

    του Γιώργου Ροδάκογλου

    «Τα αποτελέσματα της έρευνας που ανακοινώθηκαν στο ΑΕΜΘ μαζί με εκείνα του Πολ. Μηχανικού Δημήτρη Εγγλέζου καταρρίπτουν την πρόχειρη εκτίμηση που είχε διατυπωθεί παλιότερα στο ίδιο συνέδριο από συνάδελφο γεωλόγο του υπουργείου Πολιτισμού». δηλώνει ο Σπύρος Παυλίδης καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ  αναφερόμενος στις επιχώσεις στην κορυφή του Καστά που έγιναν για τη στεγανοποίηση του εδάφους.

     

    Η έρευνα και η επιστημονική μελέτη της ομάδας του ΑΠΘ ακυρώνει τον Ευάγγελο Καμπούρογλου, πρώην συνεργάτη της ανασκαφής επί δέκα ημέρες, που υποστηρίζει ότι ο Καστάς είναι λόφος και όχι τύμβος και ότι το έδαφος στην κορυφή, δεν θα μπορούσε να στηρίξει στο σημείο εκείνο βάθρο και λιοντάρι.

     

    «Πρόκειται για τυπική δομή Μακεδονικών τύμβων υψηλής τεχνικής» σημειώνει ο κύριος Παυλίδης.

     

    Σύμφωνα με τον καθηγητή γεωλογίας,η δειγματοληψία του παλαιοεδάφους κάλυπτε το νεκροταφείο του λόφου και αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία διαμορφώθηκε η μακεδονική επίχωση χρονολογήθηκε με δυο μεθόδους και υπολογίστηκε σε 3000 έως 600 π.Χ., δηλαδή δημιουργήθηκε κατά την εποχές του Σιδήρου και Αρχαϊκή».

     

    «Ακόμη και οι κλήσεις υπολογίζονται  σήμερα με μαθηματικό τρόπο. Και η δομή ήταν έτσι για να αντέχει το μνημείο από πάνω, το βάθρο με το λέοντα».

     

    Ως προς τη χρονολόγηση ξυλάνθρακα που βρέθηκε πλησίον του ταφικού θόλου ξεκαθαρίζει ότι η χρονολόγηση είναι 300 ± 30 π.Χ

     

    «Πέρα από όλα αυτά  τα πολύ ωραία που μας λένε οι αρχαιολόγοι πήγαμε με άνθρακα 14 και διορθώσεις ισοτόπων του άνθρακα 13  σε σύγκριση και με τις Διεθνής καμπύλες βαθμονόμησης αλλά και με την πιο προχωρημένη μέθοδο βαθμονόμησης  με οπτική φωταύγεια .

     

    Χρονολογήσαμε ξυλάνθρακα,  πότε δηλαδή τελείωσε τη ζωή του δέντρο και πότε κάηκε. Αυτό δείχνει ότι είμαστε στο τελευταίο τέταρτο του 4ου πχ αιώνα.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.