Χρονόμετρο

    Εθνικό ζήτημα η ανασκαφή της Αμφίπολης (VIDEO)

    Δημοσιεύτηκε στις

    του Γιώργου Ροδάκογλου

    Ευρήματα και ιστορικές πηγές συνδέονται μεταξύ τους και οδηγούν σε μια βάση ισχυρών  δεδομένων,  ότι το μνημείο της Αμφίπολης έχει άμεση σχέση με την Ολυμπιάδα και τον Ηφαιστίωνα ενώ διαφαίνεται  παράλληλα ότι ωσεί παρών στο ταφικό συγκρότημα είναι ο Μέγας Αλέξανδρος.

    Οι ανακοινώσεις της Διεπιστημονικής Ομάδας  σε ότι αφορά στη χρονολόγηση , δεν χωρούν αμφισβήτησης αφού έγινε με τις πλέον επιστημονικές μεθόδους, ωστόσο ορισμένοι  αρχαιολόγοι  επιχείρησαν  να υποστηρίξουν για μια ακόμη φορά  ότι το μνημείο αυτό  αποτελεί Ρωμαϊκό δημιούργημα προβάλλοντας  μόνο εικασίες ,υποθέσεις ή λέγοντας απλά τη γνώμη τους.

    Από τη συζήτηση στο ΑΕΜΘ αν εξαιρέσουμε τα χαμόγελα και τις ειρωνείες ορισμένων επιστημόνων,  διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι υπήρξε ένας αιφνιδιασμός σε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα που δεν ήταν έτοιμη να συμμετέχει ουσιαστικά , καλοπροαίρετα ή όχι, στη συζήτηση.

    Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι κρίνεται αναγκαία η διοργάνωση μιας επιστημονικής ημερίδας με μοναδικό θέμα τη ανασκαφή της Αμφίπολης ώστε εκεί να δοθεί η δυνατότητα  στα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας να μιλήσουν χωρίς χρονικό περιορισμό ,να αναλύσουν τα δεδομένα τους και να αντιπαρατεθούν.

    Και αν αυτό δεν είναι εφικτό και οι Έλληνες Αρχαιολόγοι δεν συγκλίνουν προς την κατεύθυνση αυτή , διότι ο καθένας εξυπηρετεί τους δικούς του σκοπούς,  τότε επιβάλλεται  η ανασκαφή της Αμφίπολης να τεθεί στην κρίση της Διεθνούς Κοινότητας των επιστημόνων..

    Η Αγγελική Κοτταρίδη η προσφορά της οποίας στις Αιγές κατά κοινή ομολογία είναι πολύ σημαντική, θα έπρεπε να υποστηρίξει το πόρισμα που υπέγραψε και με το οποίο  αναγάγει το μνημείο στην εποχή των Ρωμαίων.

    Το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και η Τζένη Βελένη . Αυτό όμως δεν έγινε και προκάλεσε την απογοήτευση όχι τόσο για τις ίδιες, αλλά για το ίδιο το συνέδριο.

    Aν η αντιπαράθεση λοιπόν «γίνεται μόνο και μόνο για γίνεται», τότε υπάρχει μείζον θέμα στην συγκεκριμένη  επιστημονική κοινότητα.

    Στην  περίπτωση  της Αμφίπολης  έχουμε ένα  Μακεδονικό μνημείο  ακέραιο και μοναδικό.  Οποιαδήποτε σύνδεση του  με την εποχή των Ρωμαίων προϋποθέτει  πολύ σκέψη και προβληματισμό  και αποδεικνύεται  μόνο με στοιχεία, κάτι που κατέθεσε σε έκταση  και ανάλυση  η διεπιστημονική  ομάδα της Αμφίπολης.που το χρονολογεί  με ακρίβεια στο τελευταίο  τέταρτου 4ου πχ αιώνα.

    Το απλό ερώτημα όμως που μπαίνει είναι ; Γιατί ενοχλεί τόσο πολύ η σύνδεση του μνημείου της Αμφίπολης  με πρόσωπα της εποχής του Μέγα Αλέξανδρου  όταν η σύνδεση  αυτή γίνεται με επιστημονική τεκμηρίωση ;

    Την απάντηση ίσως να τη βρούμε  αν ανατρέξουμε  στο σκηνικό που επικρατούσε  την εποχή που ο Μανώλης Ανδρόνικος  ανακάλυψε τον τάφο του Φιλίππου Β στη Βεργίνα. Μάλιστα  τότε  αμφισβητήθηκε από τους ίδιους τους μαθητές, όπως από τον Παναγιώτη Φάκλαρη  αλλά στην πορεία δικαιώθηκε και επισφραγίστηκε ο αγώνας και η προσπάθεια του, και ουδείς  Έλληνας Αρχαιολόγος με εθνική συνείδηση τόλμησε να ξαναμιλήσει γι αυτό το θέμα.

     

    ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.