Χρονόμετρο

    Ευάγγελος Μπεξής: «Κοτταρίδη και Βελένη τσιμουδιά για το πόρισμα της Αμφίπολης»

    Δημοσιεύτηκε στις

    του Γιώργου Ροδάκογλου

    Ως θέατρο του παραλόγου χαρακτηρίζει ο αρχαιολόγος Ευάγγελος Μπεξής τη συζήτηση που έγινε για την Αμφίπολη στο Αρχαιολογικό Συνέδριο Θεσσαλονίκης.

    «Αυτό που διαπίστωσα ήταν ένα σκηνικό εξευτελισμού που δεν αρμόζει στους επιστήμονες ενός συνεδρίου. Υπήρχε μια ομάδα λίγων ανθρώπων γνωστοί πολέμιοι της ανασκαφής που γελούσαν ειρωνευόταν και χλεύαζαν τους επιστήμονες της ανασκαφής.

    Δεν πίστευα ότι θα έβλεπα την Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Αιγών Αγγελική Κοτταρίδη και την Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης να θυμίζουν με τη συμπεριφορά τους κακές και άτακτες μαθήτριες δημοτικού. Μιλούσαν συνεχώς με τους διπλανούς τους, γελούσαν κουνούσαν το κεφάλι, λες και ήθελαν να δείρουν τους επιστήμονες της Αμφίπολης».

    Με τις κουβέντες αυτές άνοιξε την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο Ευάγγελος Μπεξής με θέμα «Προσέγγιση στις επιστημονικές ανακοινώσεις της Αμφίπολης».

    «Αλήθεια ποιές είναι οι κυρίες αυτές και τι εμπειρία έχουν από ανασκαφές; Aπ όσο γνωρίζω η κυρία Βελένη διοργανώνει πολύ καλές εκθέσεις και η Αγγελική ζεί στον απόηχο του Ανδρόνικου λες και είναι η μοναδική που ως φοιτήτρια συμμετείχε στην ανασκαφή. Η ίδια δεν ήταν ανασκαφέας τότε. Μαζί με τον Ανδρόνικο ανασκαφείς ήταν η κυρία Παλιαδέλη και η κυρία Δρούγου.

    Όσο για την κυρία Βελένη πίσω της κάθονταν ο σύζυγος της Γιώργος Βελένης που και αυτός κατά παράδοξο τρόπο βλέπει ολόκληρο το μνημείο Ρωμαϊκό. Εκείνο όμως που μου προκαλεί έκπληξη είναι ότι η Κoτταρίδη και η Βελένη που υπέγραψαν το επίσημο πόρισμα του ΥΠΠΟ και εμφανίζουν ρωμαϊκό το μνημείο δεν έβγαλα ούτε άχνα.

    Τι έπαθαν ξαφνικά εκεί μέσα. Έφαγαν το «τάπωμα» της χρονολόγησης του μνημείου και επιχείρησαν να μετατοπίσουν στη συνέχεια τις αμφισβητήσεις τους, στη χρονολόγηση του περιβόλου. Αστειότητες».

    Ο αρχαιολόγος και εκδότης του περιοδικού ΙΧΩΡ έκανε λόγο για στημένη φιέστα από οκτώ συγκεκριμένους αρχαιολόγους, ανάμεσα τους και ο κύριος Φάκλαρης που αμφισβητούσε τον Ανδρόνικο για τον τάφο του Φιλίππου του Β.

    «Θα το χαρακτήριζα από δικαστήριο έως πραξικόπημα αυτό που έγινε. Δεν αντιλαμβάνονται όμως την ευθύνη που έχουν. Σε μια αίθουσα με περίπου 500 αρχαιολόγους βρέθηκε μια γνωστή παρέα να κάνει τα δικά της χωρίς στοιχεία και επιχειρήματα. Αλλά τι να περιμένουμε από επιστήμονες όπως η κυρία Παλαγγιά που ονοματίζουν το γάτο της Αντίπατρο! Το θέμα όμως έχει ηθικές προεκτάσεις».

    Ο κύριος Μπεξής σχολίασε παράλληλα και το ρεπορτάζ που μετέδωσε το κρατικό κανάλι ΕΤ3.

    «Πρόκειται για ένα επιτηδευμένα στημένο ρεπορτάζ . Από τις 4,5 ώρες ομιλίας των επιστημόνων η διάρκεια της συζήτησης μεταξύ τους ήταν 42 λεπτά. Η ΕΤ3 αφιέρωσε το περισσότερο χρόνο του ρεπορτάζ στις αντιπαραθέσεις 8 ατόμων ,αγνόησε την διεπιστημονική ομάδα της Αμφίπολης και τους υπόλοιπους επιστήμονες αλλά κυρίως το κοινό που παρακολουθούσε.

    Δεν κράτησαν τις ισορροπίες όπως όφειλαν ως κρατικό κανάλι. Απαράδεκτο αυτό που έγινε. Αλλά γνωρίζω πολύ καλά ποιες αρχαιολογίνες είναι αυτές που παίρνουν τηλέφωνα σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους και τι τους λένε. Κρίμα γιατί μετά την επαναλειτουργία της ΕΤ3 , οι δημοσιογράφοι όλων των βαθμίδων της ως ένα σημείο μας έπεισαν ότι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί και κρατούσαν τα προσχήματα».

    Ο κύριος Μπεξής μετά το σχολιασμό ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην Ολυμπιάδα και τον Ηφαιστίωνα και θεωρεί πολύ ισχυρή την υπόθεση εργασίας που επεξεργάζονται οι επιστήμονες της Αμφίπολης.

    «Είναι κάτι που το λέμε από την πρώτη στιγμή . Και για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα κανένας από τους επιστήμονες δεν είπε ότι στον τύμβο Καστά είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος απλά ανέλυσαν τα στοιχεία που έχουν.

    Το αποτύπωμα του ανάγλυφου στο βάθρο του λέοντα σημαίνει ότι ο Αλέξανδρος είναι ωσεί παρών και όχι ότι είναι εκεί θαμμένος. Αρχαιολογία όμως είναι αυτή ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει. Εκπλήσσομαι όμως γιατί ενοχλούνται ορισμένοι τόσο πολύ».


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.