Χρονόμετρο

  Ανασκαφή Αμφίπολης: Έρχονται σημαντικές ανακοινώσεις

  Δημοσιεύτηκε στις

  Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου τα αποτελέσματα της γεωφυσικής διασκόπησης του λόφου Καστά και της μακροσκοπικής μελέτη των οστών

   

  Σε  δύο εβδομάδες αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο της επικαιρότητας το θέμα της ανασκαφής της Αμφίπολης. Χθες η γεν. γραμ. του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΚΑΣ ότι «Ως τις 20 Ιανουαρίου θα δοθούν τα αποτελέσματα της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού από τον τέταρτο χώρο του ταφικού συγκροτήματος στην Αμφίπολη, καθώς και επιπλέον πληροφορίες για τη γεωφυσική διασκόπηση που διενεργείται στον λόφο Καστά». Η κ. Μενδώνη για αποφυγή παρεξηγήσεων επεσήμανε ότι «πρόκειται για ημερομηνία που είχε προαναγγελθεί πολύ πριν την προκήρυξη των εκλογών».

   

  amfipolis-diaskopopisis (372 x 600)

  Τι δείχνει η διασκόπηση;

   

  Θυμίζουμε ότι στην τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ σχετικά με την ανασκαφή στο λόφο Καστά, αναφερόταν ότι η γεωφυσική μελέτη που διεξάγεται από το ΑΠΘ με υπεύθυνο καθηγητή τον Γρηγόρη Τσόκα και την μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας, ήδη έχει εντοπίσει τρείς ενδιαφέρουσες δομές περιμετρικά του ταφικού μνημείου και συγκεκριμένα βόρεια και ανατολικά, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω αρχαιολογικής έρευνας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟΥ το κύριο ενδιαφέρον είναι για το χώρο που εφάπτεται στον τέταρτο χώρο, τον ταφικό θάλαμο δηλαδή, στην βορειοανατολική πλευρά. Η ανασκαφή θα δείξει αν αυτό που διακρίνεται να εφάπτεται το ταφικού θαλάμου είναι ένας χώρος ακόμη ή μια κατασκευή στήριξης του μνημείου και τίποτα περισσότερο.

   

  Ωστόσο από την συνολική μελέτη προκύπτει επιπλέον ότι υπάρχει μια ακόμη ενδιαφέρουσα δομή στην δυτική πλευρά του λόφου Καστά. Συγκεκριμένα απέναντι από το σημείο που βρίσκεται η είσοδος του εργοταξίου της ανασκαφής, εκεί που όπως έχουμε επισημάνει κατά το παρελθόν υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη μιας ενδιαφέρουσας λίθινης δομής…

   

  Από τις μετρήσεις φαίνεται ότι αυτή η δομή δεν συνδέεται με το ταφικό μνημείο και αν δεν είναι μπάζα ή επίχωση ίσως είναι μια ακόμη κατασκευή ταφικού μνημείου. Το τι ακριβώς συμβαίνει μόνο η ανασκαφική σκαπάνη θα το δείξει!

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

   

  Σχετικά με την ύπαρξη πιθανής κατασκευής στα βορεοδυτικά του λόφου περισσότερα εδώ.


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.