Χρονόμετρο

    ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

    Δημοσιεύτηκε στις

    Σε ποιόν ανήκει ο σκελετός που βρέθηκε και τι άλλο μας επιφυλάσσει η ανασκαφή;

     

     

    Μέχρι τώρα είχαμε όλα εκείνα τα στοιχεία, από την ανασκαφή στην Αμφίπολη, που ήταν πέρα του δέοντος αρκετά για να έχουμε ένα καλό μυστήριο, ανάλογο του οποίου ούτε και ο καλύτερος σεναριογράφος του Χόλυγουντ θα μπορούσε να φανταστεί. Επίσης το μοναδικό πρόσωπο που γνωρίζαμε ότι έχει άμεση σχέση με το εντυπωσιακό μνημείο στον Τύμβο της Αμφίπολης ήταν ο Δεινοκράτης. Από εκεί και πέρα μόνο υποθέσεις. Υποθέσεις για το αν είναι  τάφος, αυτό που βλέπαμε, αν είναι συλημένος και βέβαια αν θα βρεθούν ικανά στοιχεία για να μας δώσουν την ταυτότητα του νεκρού. Όλα τα ερωτήματα έχουν απαντηθεί με τον καλύτερο τρόπο, το μνημείο όντως είναι τάφος, είναι συλημένος πέρα ως πέρα αφού οι τυμβωρύχοι δεν άφησαν σχεδόν τίποτα στο πέρασμά τους και βέβαια ένας σκελετός, τα οστά του οποίου ελπίζουμε να είναι σε καλή κατάσταση για να μπορούν, πέρα όλων των άλλων πληροφοριών, να μας δώσουν και στοιχεία του DNA.

    Τώρα το κέντρο βάρους, κατά κάποιο τρόπο, περνάει από τους αρχαιολόγους στους ανθρωπολόγους και ήδη και νέα πρόσωπα έχουν εισέλθει στον δημόσιο διάλογο, σε πλανητική κλίμακα για το ποιος είναι θαμμένος στην Αμφίπολη. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι για την εποχή που αναφερόμαστε ως χρόνο κατασκευής του μνημείου, ήδη αυτή η πόλη στην σκιά του Παγγαίου, είναι μια ακμάζουσα πολιτεία όπου μαζί με τους Φιλίππους αποτελούσαν δύο σημαντικές οικονομικές μονάδες. Η περιοχή ήταν κατ’ αντιστοιχία, η Νέα Υόρκη των αρχαίων και των ελληνιστικών χρόνων, καθώς οι θησαυροί που έρχονται από την Ανατολή, εδώ συσσωρεύονται καθώς οι απόστρατοι επιλέγουν την Αμφίπολη για να απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους. Γι’ αυτό, να μην σας κάνει καθόλου εντύπωση ότι αν οι αρχαιολόγοι στο εγγύς μέλλον, ρίξουν το αναλογούν βάρος στην Αμφίπολη και αποκαλυφθούν ίσως και εκατοντάδες λαμπροί μακεδονικοί τάφοι, των ευγενών της εποχής εκείνης.

     

    Που είναι ο Μέγας Αλέξανδρος;

     

    Τώρα, όσον αφορά το αποκαλυφθέν μνημείο, στον Τύμβο, για πρώτη φορά από προχθές, έχουμε πλήρη και σαφή εικόνα του συνόλου του οικοδομήματος. Είναι όμως αυτό αρκετό για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το σύνολο του τύμβου; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ και θα εξηγήσω γιατί.

    Υπάρχει ένας καταιγισμός απόψεων για το κατά πόσο ο σκελετός ανήκει στον Μεγάλο Στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι ο σκελετός του μεγάλου στρατηλάτη, για τον πολύ απλό λόγο ότι μπορεί το ταφικό μνημείο να είναι ένα εξαιρετικού κάλους και υψηλής αισθητικής αξίας οικοδόμημα, που κόστισε πάρα πολύ ακριβά και έγινε δημοσία δαπάνη, αλλά δεν έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά για να φιλοξενήσει τον βασιλιά των βασιλέων. Μπορεί να φιλοξενήσει έναν ήρωα, αλλά όχι ένα βασιλιά που κέρδισε την δόξα της οικουμένης και είχε στην κατοχή τους μεγάλα πλούτη. Αυτό να σημαίνει άραγε ότι η αναζήτηση πρέπει να σταματήσει εδώ;

    Απεναντίας, μάλλον από εδώ αρχίζει, γιατί αν αυτό το εντυπωσιακό μνημείο φτιάχτηκε για έναν εξαιρετικό πολεμιστή, ο Δεινοκράτης τι έχει φτιάξει για ένα μεγάλο βασιλιά. Για να μπορέσουμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα, θα πρέπει να δούμε την μέχρι τώρα εξέλιξη ως εξής: Μπαίνουμε νύχτα σε ένα άγνωστο σπίτι, με τα πολλά καταφέρνουμε να βρούμε το φως και αυτό που βρισκόμαστε και βλέπουμε είναι το δωμάτιο φιλοξενίας!!! Αυτό είναι αρκετό για να σχηματίσουμε άποψη για το σύνολο του σπιτιού; Όχι βέβαια.

     

    Στο μυαλό του Δεινοκράτη

     

    Για ακόμη μια φορά θα πρέπει να επιχειρήσουμε μια βύθιση στο μυαλό και την σκέψη του Δεινοκράτη, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε το τι έπεται. Κατά κύριο λόγο ο μεγάλος αυτός αρχιτέκτονας γνώριζε πολύ καλά ότι η μεγάλη μάστιγα της εποχής του ήταν οι τυμβωρύχοι, πέρα λοιπόν από οποιονδήποτε σχεδιασμό για ένα επιβλητικό οικοδόμημα το πρώτο που θα είχε λάβει υπόψη του θα ήταν η ασφάλεια του νεκρού και των πολλών και πλούσιων κτερισμάτων που θα τον συνόδευαν. Γνωρίζοντας καλά την τέχνη των Αιγυπτίων, δεν θα ξαφνιαστώ καθόλου αν αποκαλυφθεί ότι δημιούργησε μέχρι και εικονικούς τάφους, παγίδα, για τους τυμβωρύχους και ο κύριος νεκρικός θάλαμος να βρίσκεται σε σημείο χωρίς καμία πρόσβαση!!! Κάνοντας μια υπόθεση εργασίας θα μπορούσε ο κύριος νεκρικός θάλαμος να βρίσκεται πέντε μέτρα πιο μέσα από τον τάφο που ανασκάφηκε και να είναι τυφλός… Δηλαδή δεν θα είναι καθόλου έκπληξη να αποδειχθεί ότι περιμετρικά του Τύμβου και πλησίον του μαρμάρινου περιβόλου υπάρχουν και άλλοι τάφοι αλλά ο κύριος βρίσκεται σε σημείο που δεν μπορούσαν να φτάσουν οι τυμβωρύχοι. Γι’ αυτό μην ξαφνιαστείτε, αν μετά την ολοκλήρωση της γεωφυσικής έρευνας δείτε την ανασκαφή να μην συνεχίζει από σημείο πλησίον του περιβόλου, αλλά από ψηλότερο σημείο του λόφου.

    Αυτό βέβαια, μπορεί να μας φαίνεται λίγο δυσνόητο για το πώς μπορεί να έχει συμβεί. Γι’ αυτό να λάβετε υπόψιν σας ότι η αποκάλυψη του τάφου γίνεται από έξω προς τα μέσα, ενώ η ανοικοδόμηση έγινε από μέσα προς τα έξω και μετά γέμισε με χώμα ο Τύμβος.

     

    Τα σημάδια

     

    Αν μη τι άλλο, εκείνο που κάνει τον Δεινοκράτη να ξεχωρίζει είναι η συνέπεια στο να αφήνει σημάδια, για το τι έπεται. Γι’ αυτό, για το τέλος, έχω κρατήσει μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες από την διακόσμηση του μνημείου και του φέρετρου. Τα διακοσμητικά, από γυαλί και ελεφαντοστούν που βρέθηκαν στον χώρο της ταφής, υπάρχουν και σε σημεία από την είσοδο του τάφου. Όπως βλέπετε και στις δύο φωτογραφίες τα δύο μοτίβα τα συναντήσαμε για πρώτη φορά κοντά στις σφίγγες… Αυτή η επανάληψη να οφείλεται στην απουσία έμπνευσης του καλλιτέχνη; Να είναι συνηθισμένα διακοσμητικά μοτίβα της εποχής ή να υπάρχει κάποιος συμβολισμός; Απλά να υπογραμμίσουμε ότι τα ίδια μοτίβα υπάρχουν και στην μαρμάρινη λάρνακα του Λαομέδοντα που βρέθηκε στην Σιδώνα και φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης, όπου από λάθος  παρουσιάζεται ως η λάρνακα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Για το τέλος βάλτε στο μυαλό σας δίπλα – δίπλα τις δύο «εικόνες», τη μία με το πώς θα ήταν το ξύλινο φέρετρο με την οστέϊνη επένδυση που βρέθηκε στην Αμφίπολη και την μαρμάρινη λάρνακα ενός στρατηγού!!!   Είναι το πρώτο φέρετρο για ένα μεγάλο βασιλιά;

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

     

    AΜΦΙΠΟΛΗΣ.002 (1) AΜΦΙΠΟΛΗΣ.002 (2)


    Δημοσιεύτηκε στις 3

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.