Χρονόμετρο

    Αδικήθηκε η Αμφίπολη στο συνέδριο του ΑΕΜΘ στην Θεσσαλονίκη

    Δημοσιεύτηκε στις

    Σε κλίμα ρωμαϊκής αρένας έγινε ο «επιστημονικός διάλογος» μεταξύ της ανασκαφικής ομάδας και των επικριτών της

     

    Γράφει ο Θέοδωρος Αν. Σπανέλης

     

    Αν απουσίαζε κάτι από τη συζήτηση των συμπερασμάτων για την ανασκαφή της Αμφίπολης, στο φετινό συνέδριο του ΑΕΜΘ, αυτό ήταν η αβρότητα και η ευγένεια. Η ανασκαφική ομάδα παρουσίασε τα δεδομένα της, σωστά ή λάθος δεν θα το κρίνω εγώ, κι αντί να ακολουθήσει ένας δημιουργικός  και εποικοδομητικός διάλογος, ξεχύθηκε με την ανοχή ή και την συνενοχή του προεδρείου, ένας χείμαρρος αντιδράσεων με σκοπό να τους πνίξει.

     

    Η κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ θύμισε ρωμαϊκή αρένα. Αλήθεια τι επιστημονικός διάλογος μπορεί να γίνει με την μη αποδοχή πορισμάτων επιστημονικών μετρήσεων όπως είναι ο ραδιενεργός άνθρακας 14 ή οι μελέτες στατικότατος και εξέλιξης του οικοδομήματος, στις διάφορες φάσεις που πέρασε; Μπορεί η αρχαιολογία να στηρίζεται στην εκτίμηση του ερευνητή και γιατί όχι πολλές φορές και στην διαίσθησή του, προκειμένου να ταιριάξει τα κομμάτια του σπασμένου καθρέφτη που έχει στα χέρια του, αλλά επιστήμες όπως η αρχιτεκτονική, η στατική και η γεωλογία είναι πάνω απ’ όλα μαθηματικά, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να υπάρχουν διαφωνίες στην μεθοδολογία που ακολουθεί ο ερευνητής, αλλά όχι στο αποτέλεσμα. Και αν υπάρχουν διαφωνίες πρέπει να τεκμηριώνονται, με ευγένεια και κοσμιότητα, όπως αρμόζει στον επιστημονικό διάλογο.

     

    Οι σεβαστές κατ΄ άλλα και έμπειρες ως επιστήμονες, κ.κ. Αγγελική Κοτταρίδη και Πολυξένη Βελένη, που είναι αυτέ που συνέταξαν το δικό τους πόρισμα, έμειναν στην κριτική προς την ανασκαφική ομάδα και έχασαν την ευκαιρία να εκθέσουν τις δικές τους απόψεις περί ρωμαϊκού μνημείου. Θα μπορούσε να τους δοθεί χρόνος για παρουσιάσουν την δική τους εισήγηση. Με αυτή την κίνηση μη παρουσίασης του πορίσματος βέβαια, απέφυγαν κάθε κριτική των δικών τους απόψεων, οπότε προστάτεψαν τους εαυτούς τους από την κριτική.

     

    Για να μιλήσω και εγώ με ποδοσφαιρικούς όρους, εκεί που στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων θα μπορούσε διεξαχθεί ένα «ντέρμπυ» με δύο ισχυρούς αντιπάλους και δυνατότητες για παιχνίδι υψηλών απαιτήσεων, τελικά εξελίχθηκε σε μονότερμα απουσία δεύτερης  εστίας. Στην επίθεση οι πολέμιοι του μνημείου – με τους κλακαδόρους που τους ακολουθούσαν να διαμορφώνουν το κατάλληλο κλίμα – και από την άλλη η ανασκαφική ομάδα να προσπαθεί, αμυνόμενη, να αρθρώσει ένα επιστημονικό λόγο, μέσα στο λάκκο των λεόντων!!!

     

    Δεν ξέρω πότε άλλοτε η συγκεκριμένη αίθουσα είχε τόσο κόσμο, πολλοί ήταν όρθιοι ή κάθονταν κάτω, όμως όσοι και αν ήταν, σίγουρα δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να βλέπουν ένα επιστημονικό συνέδριο να εξελίσσεται σε ρωμαϊκή αρένα, κάτι που χωρίς αμφιβολία δεν τιμάει τον κλάδο των αρχαιολόγων!!! Δυστυχώς έχει τύχει να παρακολουθήσω δεκάδες επιστημονικά συνέδρια, αλλά δεν μου έτυχε ποτέ να δω το πάθος να γίνεται ειρωνεία, περιεχτική διάθεση και από παντού να ξεχειλίζει η διάθεση ακύρωσης της διαφορετικής άποψης.

     

    Τέλος αν αδικήθηκε σε κάτι ακόμη η ανασκαφή της Αμφίπολης, αυτό είναι και ο λίγος χρόνος που δόθηκε, τόσο για τις εισηγήσεις, όσο και για τον «διάλογο» που ακολούθησε, αν και ίσως ο περιορισμός αυτός να βοήθησε να μην εκτεθούν περισσότερο ορισμένοι εκ των παρόντων που ήρθαν με πολεμοχαρή διάθεση!


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.