Χρονόμετρο
Xristos Gakis

  ΝΤΟΡΟΘΙ ΚΙΝΓΚ: Το «παπαγαλάκι» της Αμφίπολης, υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών; Ποιός της έδωσε ρόλο στην ανασκαφή του 2014;

  Δημοσιεύτηκε στις

  Η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ, είναι γνωστή στο ελληνικό κοινό, όχι γιατί έκανε καμία σημαντική ανασκαφή, αλλά γιατί έγινε διάσημη τις ημέρες της ανασκαφής στην Αμφίπολη, με τις δημοσιεύσεις της που στηρίζονταν σε αποκλειστική πληροφόρηση. Την ώρα που όλος ο κόσμος «διψούσε» για ενημέρωση, η κ. Κινγκ έβγαινε στο blogs που διατηρεί, με αποκαλυπτικές και ορισμένες φορές και προφητικές  αναρτήσεις!!! Τότε είχε δημιουργηθεί σάλος για τις διαρροές και η κ. Κινγκ διαβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες της, δεν προέρχονταν μέσα από την ανασκαφική ομάδα… βέβαια στην πορεία, αποδείχθηκε ότι διατηρεί εδώ και χρόνια φιλική σχέση, ιδιαίτερα στενή με μέλος της ανασκαφικής ομάδας, οπότε μπορείτε σήμερα να αξιολογήσετε την σοβαρότητα εκείνης της διάψευσης. Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι αυτή η σύνδεση των δύο προσώπων δεν αξιολογήθηκε, όπως θα τις άξιζε. Τώρα που έχει γίνει γνωστό ό,τι ο σύνδεσμος της κ. Κινγκ με την ανασκαφική ομάδα, φέρεται να βρίσκεται στο πολιτικό περιβάλλον του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αναγκαστικά και οι δικές της δηλώσεις αποκτούν άλλη διάσταση, όπως και η σχέση της με το συγκεκριμένο προσώπο, εντός της ανασκαφικής ομάδας!!!

   

  Όσο παράδοξο και να ακούγεται, φαίνεται ότι συμβαίνει… μέλος της ανασκαφικής ομάδας να βρίσκεται κοντά στον αρχιτέκτονα της συμφωνίας των Πρεσπών! Όπως φαίνεται, αυτές οι σχέσεις έχουν και την πολιτική τους σημασία, καθώς στο ίδιο περιβάλλον ίσως  να βρίσκεται τώρα και η κ. Κίνγκ, οπότε έτσι μπορούν να ερμηνευτούν και οι δηλώσεις της στην κυριακάτικη εφημερίδα ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ, με τις οποίες τάσσεται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία υπογραμμίζει ότι «έδωσε τέλος σε μια ανοησία»!!! Πιο συγκεκριμένα η κ. Κίνγκ τόνισε ότι ««Ναι έχω υπόψη μου τη συμφωνία και την υποστηρίζω. Προφανώς, είναι σύνηθες καμία συμφωνία να μην είναι τέλεια, αλλά είμαι πολύ χαρούμενη που η Σεβέρνα (σ.σ.: «Βόρεια» στα σλαβικά) μπορεί πλέον να αιτηθεί για το ΝΑΤΟ και για μέλος της ΕΕ – πάνω σε αυτό δεν έχω άποψη».

   

  Επίσης για τους χαρακτηρισμούς που είχε διατυπώσει στο παρελθόν ότι δηλαδή οι Σκοπιανοί είναι ανιστόρητοι και για τις επιθέσεις που δέχθηκε απαντάει ότι «Αγνόησα κάποια τρολ από τα Σκόπια, ή όπως δηκτικά είπατε, τα περιγέλασα με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισα και κάποιους αρχαιολόγους που κυκλοφόρησαν κάποιες περίεργες ιστορίες.

  «Προτιμώ να μην τσακώνομαι με ηλίθιους, γιατί, όπως είχε σημειώσει ο Τουέιν, είναι βέβαιο ότι θα σε ρίξουν στο επίπεδό τους και θα σε νικήσουν εκ πείρας».

  Η κ. Κινγκ, σημείωσε ακόμη, στην ίδια συνέντευξη ότι «προτιμώ την Ελλάδα παρά την Περσία ή τη Γερμανία».

  Στην συνέχεια η κ. Κίνγκ παραδίδει και μαθήματα σε όσους αντιδρούν στην συμφωνία δηλώνοντας ότι «Η Συμφωνία των Πρεσπών, που υποχρέωσε τους Σκοπιανούς να παραδεχτούν την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, θεωρείται από όλους τους ορθά σκεπτόμενους ελληνίζοντες μια καλή Συμφωνία, αφού οι Σκοπιανοί αποποιήθηκαν τον σφετερισμό της αρχαία Μακεδονίας».

  Η κ. Κίνγκ που έγινε γνωστή μέσα από την ιστορία της ανασκαφής της Αμφίπολης, καπηλεύεται αυτή τη σχέση και απόδειξη είναι και η μονταρισμένη φωτογραφία που δημοσιεύεται με την συνέντευξη στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ, με σκοπό να δημιουργήσει σύγχυση σε όσους αντιδρούν στην συμφωνία των Πρεσπών, να διαρρήξει τις σχέσεις του μνημείου με το κίνημα ενάντια όσων αντιτάσσονται σε αυτήν και ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι στόχοι που ακόμη δεν έχουν αποκαλυφθεί. Χοντροκομμένη προπαγάνδα υπέρ της συμφωνίας και καπηλεία της Αμφίπολης; Η απάντηση δική σας.

  Σήμερα η πλέον αρμόδια να απαντήσει είναι η αρχαιολόγος και υπεύθυνη ανασκαφέας Κατερίνα Περιστέρη, η οποία περιμένουμε να δούμε αν θα αντιδράσει ή θα υποκύψει σε κάθε είδους πιέσεις και θα σιωπήσει. Αξιοσημείωτο βέβαια ότι ούτε η κ. Περιστέρη έχει πάρει θέση για την συμφωνία των Πρεσπών, αν και είχε την ευκαιρία να το πράξει.

  Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι ο ρόλος της κ. Κίνγκ ήταν περίεργος ήδη από το 2014, καθώς εμφανίστηκε να έχει ρόλο, τον οποίο δεν γνωρίζουμε ποιος της τον ενέθεσε και επειδή έδειχνε ότι γνώριζε πολύ καλά τα δρώμενα στο ανασκαφικό πεδίο, με τις αναρτήσεις της υπονόμευε και την επίσημη ενημέρωση που γινόταν από την δημοσιογράφο εκπρόσωπο Τύπου, Άννας Παναγιωταρέας, τροφοδοτώντας έτσι και το κλίμα δυσπιστίας απέναντι στις ανακοινώσεις, δηλητηριάζοντας έτσι την  αξιοπιστία των δεδομένων, γεγονός που τροφοδοτεί και σήμερα απίθανα σενάρια συνομωσιολογίας.

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.