Χρονόμετρο

  Ανασκαφή Αμφίπολης: Αντί για απαντήσεις, νέα δεδομένα μεγαλώνουν το μυστήριο

  Δημοσιεύτηκε στις

  Νέα ανάγνωση της Σεισμικής Τομογραφίας από Λ. Πολυμενάκο και η «συνάντηση» με τις  δηλώσεις της Λ. Μενδώνη  

   

  Τα νεώτερα από την ανασκαφή στην Αμφίπολη, δεν εμπλουτίζουν τον μέχρι τώρα προβληματισμό, ωστόσο δηλώσεις ειδικών και σχετικών, έρχονται να αυξήσουν το μυστήριο και να δώσουν «πάτημα» στα πιο «προχωρημένα» σενάρια.

   

  Όσον αφορά την ανασκαφή τα νεώτερα είναι ότι βρέθηκαν ακόμη δύο κομμάτια από το μαρμάρινο θύρωμα που έφραζε την τρίτη στη σειρά πύλη, φτάνοντας συνολικά τα πέντε. Επιπλέον, τα μέχρι τώρα ευρεθέντα κομμάτια της μαρμάρινης θύρας βρέθηκαν όλα στο χώρο μπροστά από την τρίτη πύλη, δημιουργώντας ερωτήματα για το ποια δύναμη ήταν αυτή που «έσπρωξε» από τα μέρα προς τα έξω την πόρτα και την έσπασε…

   

  Τα καινούργια, σημαντικά δεδομένα, μας έρχονται από τις δηλώσεις της γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνας Μενδώνη στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής και του γεωλόγου και εκ των συντελεστών της Σεισμικής Τομογραφίας του ’97-’98, Λάζαρου Πολυμενάκου, που επιβεβαιώνει, με δηλώσεις του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, αυτό που είχαμε γράψει στο ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ, πριν ένα μήνα περίπου, σύμφωνα με το οποίο από τις δημοσιευμένες εικόνες του λόφου Καστά, από την μελέτη του, προκύπτει μεγάλο υπόγειο οικοδόμημα. Το  συμπέρασμα είναι ότι κάπου «συναντώνται» οι δηλώσεις της κ. Μενδώνη με αυτές του κ. Πολυμενάκου.

   

  Ιδού:

   

  Διαβάστε προσεκτικά τι είπε η κ. Μενδωνη: ««Τώρα πλέον μπαίνουμε στο ”κυρίως” ταφικό μνημείο. Χρειάζεται χρόνος για να μάθουμε το βάθος του μνημείου. Συνεχίζονται οι εργασίες στον 3ο και 4ο θάλαμο και πιστεύω ότι σε έναν μήνα από σήμερα θα πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της φάσης».

   

  Αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι σε ένα μήνα περίπου τελειώνει η παρούσα φάση, άρα θα υπάρξουν και άλλες φάσεις! Πόσο; Απαντάει «Χρειάζεται χρόνος για να μάθουμε το βάθος του μνημείου». Συμπέρασμα, για φέτος η ανασκαφή θα σταματήσει στον χώρο μετά τη, μικρή πύλη – πλάτους 0,96 εκ. – του τρίτου θαλάμου, όπου πιθανότατα θα είναι ο πρώτος ταφικός θάλαμος… εκεί έρχεται ο κ. Πολυμενάκος και με τις δηλώσεις του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ επιβεβαιώνει την «ανάγνωση» που κάναμε στην Σεισμική Τομογραφία, περί ύπαρξης ταφικού συγκροτήματος… και όχι μόνο αυτό, διαβάζοντας εκ νέου την μελέτη του ανακάλυψε και δεύτερη είσοδο, στην βόρεια δυτική πλευρά του περιβόλου.

   

  eikona2

   

   

   

  Συγκεκριμένα ο κ. Πολυμενάκος επισημαίνει ότι «Σε πιο απλοποιημένη μορφή, διαμορφώνεται η παρακείμενη τρισδιάστατη εκτιμώμενη εικόνα του εσωτερικού του λόφου (Εικόνα 2), αποτέλεσμα επίπονων προσπαθειών και κριτικής συνθετικής σκέψης. Η εικόνα είναι πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα. Αποκαλύπτει τη διαμόρφωση του φυσικού εδάφους από τους κατασκευαστές του μνημείου, ώστε να μπορεί αυτό να δεχθεί τις κατασκευές που έχουν σχεδιάσει να τοποθετήσουν εκεί και να τις «προστατεύει». Διαμορφώνουν (όχι πολύ βαθιά) ορύγματα τα οποία σε κάποια σημεία τους θα φιλοξενήσουν ταφικές ή άλλες κατασκευές και μετά θα αποτελέσουν «δρόμους» προσπέλασης από και προς αυτές. Οι δρόμοι αυτοί επιλέγονται να προσπελάζουν το εσωτερικό ο ένας από το νότο, ο άλλος από τα βορειοδυτικά. Ο λόγος για τους προσανατολισμούς αυτούς θα πρέπει να είναι σημαντικός τόσο από την άποψη του συμβολισμού, όσο και της λειτουργικότητας και της κατασκευαστικής αρτιότητας».

   

  Για περισσότερα πατήστε εδώ.

  seismiki tomografia

  Τα παραπάνω τα θεωρούμε σημαντικά γιατί οι ειδικοί και οι σχετικοί με το θέμα, αρχίζουν να μιλούν για ένα τεράστιο οικοδόμημα, όπου μας επιφυλάσσει πολλές, μα πάρα πολλές εκπλήξεις, τόσες που στο τέλος, ίσως να μην μας ενδιαφέρει μόνο το ποιος ή ποιοι είναι θαμμένοι, αλλά και το ίδιο το οικοδόμημα με όλο το περιεχόμενό του!!!

   

  Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


  Δημοσιεύτηκε στις 1

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.