Χρονόμετρο

    Στο περιθώριο Φίλιπποι και Αμφίπολη!!!

    Δημοσιεύτηκε στις

    Αν και το 2018 θα είναι μια προεκλογική χρονιά, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, δεν υπάρχει καμία μέριμνά της κυβέρνησης για την στήριξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων αν και έχει ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αλλά ούτε και για την Αμφίπολη, όπως θα διαβάσετε στο σχετικό ρεπορτάζ. Για την Καβάλα, κύρια οι Φίλιπποι, αλλά και η Αμφίπολη – η οποία απέχει μόλις 63 χλμ. αποτελούν δύο αναπτυξιακά εργαλεία πολύ ισχυρής δυναμικής, καθώς συνάδουν απόλυτα με το τουριστικό προφίλ της πόλης που οικοδομείται σιγά – σιγά, -παρά τα όποια προβλήματα.

     

    Οι Φίλιπποι και η Αμφίπολη, αλλά κα συνολικά το Παγγαίο, αποτέλεσμα ένα πολύ ισχυρό κέντρο για τα μυστήρια της Ορφικής και Διονυσιακής λατρείας και ως εκ τούτου πιστεύω ότι αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που επέλεξε ο Απόστολος Παύλος, το λιμάνι της Νεαπόλεως για να ξεκινήσει το αποστολικό του έργο στην Ευρώπη. Τα αρχαιολογικά ευρήματα τόσο στους Φιλίππους όσο και στην Αμφίπολη, συνηγορούν υπέρ αυτής της άποψης, γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι τόσο  πέριξ του ρωμαϊκού φόρουμ των Φιλίππων, όσο κι στην ακρόπολη της Αμφίπολης,  έχουμε τόσους πολλούς χριστιανικούς ναούς. Και οι δύο χώροι διαθέτουν ένα πλήθος βασιλικών και μάλιστα σε πυκνότητα που δεν δικαιολογείται από τα πληθυσμιακά μεγέθη των δύο πόλεων, ενώ και οι δύο διαθέτουν περίκεντρους ναούς – μαρτύρια σε ανάμνηση κορυφαίων γεγονότων της χριστιανικής πίστης. Στην Αμφίπολη έχουμε τον εξαγωνικό περίκεντρο ναό και στους Φιλίππους τον Οκταγωνικό, στον οποίο κατά την γνώμη γνωστών αρχαιολόγων δεν αποκλείεται να είχαν φιλοξενήθει ιερά λείψανα του Αποστόλου Παύλου, ενώ αποτελεί και τον πρώτο χριστιανικό ναό που οικοδομήθηκε επί ευρωπαϊκού εδάφους.

     

    Σαν να μην έφτανε όλος αυτός ο πλούτος, το 2014 έρχεται και μας δίνει η αρχαιολογία ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο, όχι μόνο για την  Μακεδονία και την Ελλάδα αλλά για ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό στην Αμφίπολη. Το ταφικό και λατρευτικό συγκρότημα στον Τύμβο Καστά, είναι ο ιστορικός κρίκος που έλειπε ανάμεσα στον Παρθενώνα των Αθηνών και την Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως.

     

    Και τι μεταχείριση έχουν όλα αυτά από την σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΟ; Απαξίωση! Όπως στην περίπτωση της Αμφίπολης υπάρχει ολιγωρία και υποχρηματοδότηση, το ίδιο συμβαίνει και με τα έργα στου Φιλίππους, προκειμένου ο αρχαιολογικός χώρος να εναρμονιστεί με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η σύμβαση που υπογράψαμε με την UNBESCO.

     

    Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι έχουμε μια άχρηστη ηγεσία στο ΥΠΠΟ η οποία δεν μπορεί να διεκπεραιώσει αυτές τις υποθέσεις. Λάθος, γιατί σε άλλες περιπτώσεις τα πάει μια χαρά. Αποτελεί πολιτική επιλογή να μην αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί τόποι στην Μακεδονία που δεν είναι ήδη στο χάρτη. Δεν θέλουν άλλους μπελάδες στο κεφάλι τους γιατί ο νέος ρόλος που σχεδιάζουν για τον τόπο μας δεν έχει ανάγκη από ιστορικές και αρχαιολογικές μνήμες!!!

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.