Χρονόμετρο

  Έπιασαν στα πράσα τρεις αρχαιοκάπηλους στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης

  Δημοσιεύτηκε στις

  του Γιώργου Ροδάκογλου

  Τη… δική τους ανασκαφή έκαναν τρεις αρχαιοκάπηλοι μέσα σε αρχαιολογικό χώρο  αλλά δυστυχώς για αυτούς  πιάστηκαν επ αυτοφώρω την ώρα που άνοιγαν τρύπες στα φρέσκα χώματα της περιοχής.  Στο σημείο ανασκαφής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά επτά εργαλεία που χρησίμευαν στη διάνοιξη ορυγμάτων στο έδαφος , δύο ζευγάρια γάντια εργασίας και ένα πλαστικό δοχείο με νερό καθώς και το Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο το οποίο οι συλληφθέντες χρησιμοποίησαν για τη μεταφορά τους . Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από έρευνες των αστυνομικών εντοπίστηκε και οπλισμός ενώ ένας εκ των δραστών διατηρεί συνεργείο επισκευής αυτοκινήτων και δίκυκλων μηχανών. Πρόκειται για τρεις Έλληνες ηλικίας 47, 44 και 34 ετών. Την υπόθεση διερευνά  εξονυχιστικά  το Τμήματος Πολιτιστικής  Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ενώ εξετάζονται οι πιθανές διασυνδέσεις των λαθρανασκαφέων με αρχαιοκαπήλους που δρούσαν στην περιοχή της Αμφίπολης επί πολλά χρόνια. Τα τρία άτομα συνελήφθηκαν 20 Φεβρουαρίου και αναμένεται να παραπεμφθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών.

  ‘Οπως δημοσίευσε το ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ στις 18 Φεβρουαρίου, φόβους για νέα δράση αρχαιοκαπήλων στην Αμφίπολη εκφράζουν φορείς της περιοχής. Παρά την ανακάλυψη του μεγαλύτερου Μακεδονικού τάφου στο Λόφο Καστά , τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα. Με τις συνεχιζόμενες βροχές έχουν μαλακώσει τα χώματα στην ευρύτερη περιοχή και οι επίδοξοι λαθρανασκαφείς έχουν αδράξει της ευκαιρίας και ανοίγουν τρύπες σε διάφορα σημεία.

  Λόγω των βροχοπτώσεων αισθητή είναι η υποχώρηση χωμάτων στον τύμβο Καστά ενώ ένα μέρος του περιβόλου ήδη σκεπάστηκε από χώματα. Ωστόσο το μνημείο βρίσκεται σε συνθήκες ασφάλειας και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

  Πέρα από τα μέτρα αστυνόμευσης στον τύμβο Καστά που θεωρούνται επαρκή, η γύρω περιοχή είναι στο έλεος του Θεού. Η απουσία περιπολιών τη δεδομένη στιγμή που έχουν σταματήσει οι ανασκαφές λόγω χειμώνα, αποτελούν δέλεαρ για όσους έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, δραστηριότητες αναζήτησης αρχαιολογικών ευρημάτων.

  Κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους καθώς ομάδες αναζήτησης θησαυρών εκμεταλλευόμενοι και την δεδομένη πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα μπορούν να δρούν ανενόχλητοι.

  Την ευθύνη της αστυνόμευσης έχει η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών η οποία ενδεχομένως προληπτικά πρέπει να προχωρήσει στην άμεση τοποθέτηση ενός επανδρωμένου περιπολικού που θα επιτηρεί την περιοχή, ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.

  Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Γαρούφας, έχει ασχοληθεί και με το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας στην Αμφίπολη και προτείνει «για να περιορισθεί το φαινόμενο πρέπει οι κρατικοί φορείς να προχωρήσουν σε τρεις σημαντικές ενέργειες. Πρώτον, να υπάρχουν ενημερωτικά σεμινάρια σε σχολεία, δεύτερον να συσταθούν τοπικές επιτροπές με τη συμμετοχή εφόρων αρχαιοτήτων, νομικών και άλλων για την ενημέρωση των κατοίκων και, τρίτον, το κράτος να δίνει σε σύντομο χρόνο μια συμβολική αμοιβή για την παράδοση αρχαίων αντικειμένων. Κάτι που δεν γίνεται τον τελευταίο καιρό…».


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.