Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο ισόγειο της Δημοτικής Καπναποθήκης η εκδήλωση απονομής επαίνων σε μαθητές για τις εικαστικές τους δημιουργίες στο πλαίσιο του διαγωνισμού ζωγραφικής που προκήρυξε η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ για τη συμπλήρωση δέκα ετών λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) ΑμεΑ.
Το «παρών» στην εκδήλωση, εκτός από τα παιδιά που βραβεύτηκαν, έδωσαν ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Στέλιος Σχοινάκης, που επέδωσαν τους επαίνους στους μαθητές, ενώ στον χώρο εκτίθεντο και τα έργα των παιδιών.
Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια
Η υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος στο ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, Ζήσα Μισσεριάν, αναφορικά με τη χθεσινή εκδήλωση, καθώς και τα δέκατα γενέθλια του Κέντρου, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: «Συμπληρώσαμε ήδη 10 χρόνια τον Σεπτέμβριο. Έχουμε πολύ μέλλον ακόμη. Φτάσαμε σε κάποια επιθυμητά αποτελέσματα, όμως ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά και δεν επαρκεί να είμαστε μόνοι οι εκπαιδευτές σε αυτό το δύσκολο έργο. Η δημοτική αρχή και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ είναι πάντα δίπλα μας, όμως πρέπει να δώσει μια πινελιά η πόλη μας για τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική ομάδα, που στις μέρες μας λείπει. Χρειάζονται ειδικά εκπαιδευτικά κέντρα, μετά την εκπαίδευση που παρέχουμε εμείς στο ΚΔΑΠ, όταν τα παιδιά ολοκληρώσουν το πρόγραμμά μας. Τα παιδιά εκπαιδεύονται σε εμάς εδώ και 10 χρόνια και έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο. Για να πάρουν κάποια επαγγελματική κατάρτιση, θα πρέπει να πάνε σε κάποιον προστατευόμενο χώρο και να αποδείξουν ποιες ικανότητες έχουν, ώστε να ανοίξουν τα φτερά τους και να νιώσουν όλα αυτά τα παιδιά παραγωγικά. Τέτοια κέντρα υπάρχουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όμως έχουν δημιουργηθεί κυρίως από ιδιωτική πρωτοβουλία και ειδικότερα των γονέων των παιδιών. Στο ΚΔΑΠ-ΑμεΑ υπάρχει ένας δυνατός σύλλογος γονέων, αλλά και πάλι είναι μόνοι τους. Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια».
Φιλοξενούνται τριάντα άτομα
Όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το ΚΔΑΠ-ΑμεΑ το 2003 είχε μόλις τέσσερα παιδιά, υπό μια νέα ομάδα εκπαιδευτικών, όμως σήμερα αριθμεί 30 άτομα τον χειμώνα (εκ των οποίων τα 25 λαμβάνουν επιδότηση), ενώ το καλοκαίρι φιλοξενούνται περί τα 40 άτομα.
Το πρόγραμμα φιλοξενίας στο ΚΔΑΠ-ΑμεΑ χρηματοδοτείται όλα αυτά τα 10 χρόνια από ευρωπαϊκά κονδύλια, με την κ. Μισσεριάν να τονίζει ότι δε μπορεί να απαντήσει σε καμία ερώτηση για το μέλλον του, αφού ούτε κι οι ίδιοι οι εκπαιδευτές δε γνωρίζουν ποιο μπορεί να είναι.
Συμμετοχή στον διαγωνισμό ζωγραφικής πήραν το 2ο, 5ο, 7ο, 9ο, 11ο, 19ο και 22ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας και τα Δ.Σ. Αμυγδαλεώνα, Φιλίππων, Κρηνίδων και Χρυσοχωρίου.
Δημήτρης Μπουντάς
Δημοσιεύτηκε στις 0
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.