Χρονόμετρο

    ΑΜΜΟΛΟΦΟΙ: Δύο χώρες και τέσσερεις νομοί!!!

    Δημοσιεύτηκε στις

    Στην εποχή του διαδικτύου έγιναν γνωστοί στο ευρύ κοινό οι Αμμόλοφοι. Σε αυτό συνέβαλαν πολύ οι φωτογραφίες και οι θετικές εντυπώσεις που μοιράζονταν οι επισκέπτες τους, με τους φίλους τους σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα. Σήμερα στους Αμμόλοφους καθημερινά καταφθάνουν χιλιάδες τουρίστες και τα Σαββατοκύριακα ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται στα ύψη.

     

    Ανήκω στην κατηγορία των λουόμενων που πήγαν για κολύμπι στους Αμμόλοφος πολύ πριν στηθεί το πρώτο Beach Bar με τα ντεσιμπέλ να σου σπάνε τα τύμπανα και πλέον αποφεύγω την περιοχή, γιατί δεν υπάρχει σημείο να σταθείς. Ωστόσο, η μεγάλη πυκνότητα λουόμενων, μπαρ, αυτοκίνητων και μουσικών που η μια διαπερνάει την άλλη, δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα, τα οποία έχουν τόση δυναμική που σε βάθος χρόνου θα ακυρώσουν τον πολύ σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο αυτού του φυσικού μνημείου. Υπάρχουν και άλλα εξίσου σοβαρά!!!

     

    Εδώ και δεκαετίες, ίσως και από το 1990  δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση στην περιοχή για να υπάρξει μια στοιχειωδώς σοβαρή υποδομή. Γνωρίζω τους περιορισμούς που έχει όλη η συγκεκριμένη ζώνη, λόγω του ότι έχει χαρακτηριστεί τόσο ως αρχαιολογικός χώρος, της πολύ σημαντικής αρχαίας πόλης της Οισύμης, όσο και των περιορισμών που θέτει ο χαρακτηρισμός της ως προστατευόμενη ζώνη.

     

    Ωστόσο, το να σχεδιαστούν και να ασφαλτοστρωθούν οι δρόμοι, να χαραχτούν χώροι στάθμευσης και διάδρομοι πρόσβασης στην παραλία δεν είναι και κανένα μεγάλο έργο. Σαν να μην φτάνει η γενικότερη κακοποίηση του τοπίου, παντοιοτρόπως, υπάρχουν περιπτώσεις που οχήματα φτάνουν μέχρι επάνω στους Αμμόλοφους ή η απουσία σε ικανό αριθμό από τουαλέτες και κάδους για τα σκουπίδια, δημιουργούν εστίες μόλυνσης!!!

     

    Τα λεωφορεία από την Βουλγαρία φτάνουν καθημερινά με εκατοντάδες λουόμενους, τα αυτοκίνητα από Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Δράμα και φυσικά Καβάλα φθάνουν κατά εκατοντάδες. Στο σημείο των Αμμολόφων συναντιούνται δύο χώρες και τέσσερεις νομοί!!!

     

    Είναι μεγάλη ανάγκη, τουλάχιστον για του χρόνου, ο Δήμος Παγγαίου, να προγραμματίσει κάποιες στοιχειώδεις παρεμβάσεις αν θέλει η συγκεκριμένη παραλία να παραμείνει το στολίδι όλη της βόρειας Ελλάδας! Διαφορετικά τα επόμενα χρόνια η καμπύλη του αριθμού των επισκεπτών θα ακολουθήσει πτωτική πορεία.

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης


    Δημοσιεύτηκε στις

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.