Χρονόμετρο

  Άλλο κανονικότητα και άλλο νέα πραγματικότητα!

  Δημοσιεύτηκε στις

  Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

  Με μια εβδομάδα καθυστέρηση, τη Δευτέρα 4 Μαίου, θα γυρίσουμε και εμείς στην «κανονικότητα», το οποίο σημαίνει ότι αίρονται σιγά – σιγά οι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών και την λειτουργία των καταστημάτων.

   

  Ήδη όμως και εν προκειμένου στη Γερμανία, έχει ξεκινήσει αυτή η επιστροφή στην κανονικότητα και το αποτέλεσμα των πρώτων ημερών είναι η επιβεβαίωση των φόβων που είχαν πολλοί, για το τι θα γίνει μετά την καραντίνα. Πρώτα απ΄ όλα, αν και δεν υπάρχουν πια οι απαγορεύσεις, η κίνηση στους δρόμους είναι περιορισμένη, υπάρχουν μαγαζιά που σήκωσαν τα ρολά, ενώ αρκετά μένουν με κατεβασμένα και φυσικά το κυριότερο ελάχιστοι ψωνίζουν, είτε γιατί φοβούνται να μπουν στα καταστήματα, είτε γιατί διακατέχονται από αβεβαιότητα για το μέλλον της πανδημίας και αποταμιεύουν χρήματα.

   

  Δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι τα ίδια θα συμβούν εδώ… στην δική μας περίπτωση ίσως να είναι και χειρότερα, αφού λόγω τη δεκαετούς κρίσης η ελληνική κοινωνία και κατ΄ επέκταση η οικονομία, έχουν πτωχοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι στην δική μας περίπτωση θα είναι πιο δύσκολο και πιο κοπιώδες, μια κοινωνία και μια οικονομία που είναι για έξι εβδομάδες σε ακινησία να μπουν τώρα σε κίνηση. Θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο και φυσικά την δαπάνη πολλοί περισσότερων πόρων, για να γυρίσουμε – τουλάχιστον – εκεί που ήμασταν στις 18 Μαρτίου.

   

  Σε τελική ανάλυση άλλο είναι ότι ισχύει ως επιστροφή στην κανονικότητα, για μια φυσιολογική χώρα, όπως η Γερμανία και άλλο η επιστροφή σε μια νέα πραγματικότητα – πολύ χειρότερη – για μια χώρα ταλαιπωρημένη όπως η Ελλάδα, η επιστροφή αυτή δεν μπορεί να ξεκινάει με το άνοιγμα των κομμωτηρίων.


  Δημοσιεύτηκε στις

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.