Χρονόμετρο

  Διπλασιάστηκαν οι ποσοστώσεις για τους αλιείς τόνου

  Δημοσιεύτηκε στις

  Την αύξηση των ποσοστώσεων για την αλίευση και εξαγωγή τόνου στο 100% σε σχέση με το 2012 εξασφάλισαν οι αλιείς και εξαγωγείς τούνας, έχοντας στο πλευρό τους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας.

  Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα των συντονισμένων προσπαθειών των αλιέων και αρκετών βουλευτών της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων είναι και ο Βουλευτής Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης.

  Αυτό σημαίνει ότι οι 26 κάτοχοι αδειών σε όλη την Ελλάδα θα μπορούν να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους, αν και για την Καβάλα, που είναι πρωτοπόρος σε αλίευση τόνου η εξέλιξη αυτή δεν επέφερε και τα πλέον θετικά αποτελέσματα., αφού δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι «ρίχτηκε» έναντι των άλλων περιοχών, όπου δραστηριοποιούνται αλιευτικά σκάφη που κατέχουν σχετικές αδειοδοτήσεις.

  Καθοριστικής σημασίας για τον διπλασιασμό των ποσοστώσεων ήταν το ραντεβού που είχε με τους αλιείς τούνας του Βορείου Αιγαίου πριν από δύο εβδομάδες ακριβώς, κατά την επίσκεψη του στην περιοχή του Νέστου ο Υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, τον οποίο πίεσαν συντονισμένα ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Αρχ. Γρανάς και  ο Κώστας Παπακοσμάς.

  Τη συζήτηση είχε ανακινήσει προ 2-3 μηνών και ο Βουλευτής Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης, με σχετική επερώτηση στη Βουλή, αναφορικά με το θέμα των ποσοστώσεων.

  Ο κ. Τσαυτάρης αποδέχθηκε το δίκαιο αίτημα των αλιέων και εξαγωγέων και πλέον η ποσόστωση που λαμβάνουν οι ψαράδες φτάνει στους 140 τόνους έναντι των 65 που ήταν για το 2013, αφού οι υπόλοιποι 65 τόνοι περίπου αντιστοιχούσαν στην παραγωγική διαδικασία των ιχθυοτροφείων που διατηρεί στην Κεφαλονιά η εταιρεία Σελόντα και μάλιστα αυτή την περίοδο συζητούσε τη συγχώνευσή της με την εταιρεία «Νηρέας».

  Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε σήμερα να κατέχει μια περίοπτη θέση στην εξαγωγή τόνου, όπως συνέβαινε μέχρι το 1998, ωστόσο την απώλεσε λόγω απουσίας διεκδικητικού πλαισίου.

  Η τούνα (ο τόνος) είναι ένα μεγαλόσωμο (εκατοντάδων κιλών) ψάρι, μεγάλης εμπορικής αξίας, που υπάρχει σε αφθονία στις ελληνικές θάλασσες και μέχρι το 1998 ήταν ένα σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν της πατρίδας μας, με μεγάλη ζήτηση στις αγορές της Ιαπωνίας (από το οποίο φτιάχνεται το σούσι). Μέχρι το 1998, η Ελλάδα ήταν η δεύτερη χώρα της Ευρώπης σε εξαγωγές τούνας, με τα έσοδα μόνο από την Ιαπωνία να ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

  Τον Νοέμβριο του 1998 στο Βίγκο της Ισπανίας ορίστηκαν οι ποσοστώσεις στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. για την αλίευση της τούνας. Στην Ελλάδα επιβλήθηκε ποσόστωση 1,77% (επί συνόλου 26.000 τόνων αλιευμάτων της Μεσογείου), η μικρότερη σε χώρα μέλος, στην Ισπανία 35%, που δεν το καλύπτει ποτέ, στη Γαλλία 37% και στην Ιταλία 20%! Το 2007 η Μάλτα αλίευσε 355 τόνους και η Ελλάδα 287! Υπουργός Γεωργίας την περίοδο συνάντησης όλων των χωρών, που είχε γίνει από τον ευρωπαϊκό οργανισμό ICCAT στο Βίγκο ήταν ο Κερκυραίος Γιώργος Δρυς και στη συνάντηση η Ελλάδα δεν παραβρέθηκε, παρότι είχε προσκληθεί!


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.