Χρονόμετρο

  ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΟΝΓΚ – ΚΟΝΓΚ: Μπάσιμο για τα ακτινίδια του Νέστου στο Ντουμπάι

  Δημοσιεύτηκε στις

  Αντιπροσωπεία από τα συσκευαστήρια ΝΕΣΠΑΡ, ΝΕΣΤΟΣ, ΑΛΚΥΩΝ, ΓΚΟΥΣΤΕΡΑ και τον εντεταλμένο σύμβουλο της Α.Μ. – Θ., Σωτήρη Παπαδόπουλο θα βρεθούν στο μεγάλο Εμιράτο από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στοχεύοντας στην τόνωση των εξαγωγών

   

   

   

  Το καβαλιώτικο ακτινίδιο εξάγεται σε Γαλλία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, ενώ μεγάλες ποσότητες διοχετεύονταν στη Συρία πριν τον πόλεμο και στη Ρωσία πριν το εμπάργκο. Τα ακτινίδια της περιοχής του δήμου Νέστου «έφτιαξαν» ήδη εδώ και δεκαετίες καλό όνομα σε όλη την Ευρώπη, όμως επιχειρηματίες και παραγωγοί ανοίγουν δρόμους για νέες συνεργασίες.

   

  Στο πλαίσιο υλοποίησης του τριετούς προγράμματος Premium European Kiwi, η αρχή έγινε με τον Καναδά, πριν δύο εβδομάδες ακολούθησε το Χονγκ Κονγκ και τώρα το μεγαλύτερο εμπορικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Ντουμπάι.

   

  Εκεί, από τις 27 έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα βρεθούν αντιπροσωπείες τεσσάρων συσκευαστηρίων από την περιοχή του Νέστου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χρυσοχωρίου ΝΕΣΠΑΡ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΝΕΣΤΟΣ, η Αλκυών ΑΕ και η Γκουστέρα ΑΕ, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα προώθησης αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση των ακτινιδίων σε τρεις χώρες – στόχους, με την Ε.Ε. να έχει δώσει έγκριση για ένα κονδύλι για την περιφέρεια, που ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ.

   

  Μαζί τους θα βρίσκεται και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και νυν εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. για προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, Σωτήρης Παπαδόπουλος, που συνέβαλε σημαντικά σε αυτό το νέο εγχείρημα.

   

   

  «Κυνηγώντας» εξαγωγές σε νέες μεγάλες αγορές

   

  Μιλώντας στο «Χ», ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στόχος των παραγωγών και επιχειρηματιών της περιοχής Νέστου, αλλά και της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. είναι να αναζητηθούν όλες εκείνες οι συνεργασίες, που θα αποδώσουν τα μέγιστα σε ότι αφορά τις εξαγωγές και την αύξηση των εισοδημάτων.

   

  Έτσι, επελέγησαν οι συγκεκριμένες τρεις αγορές. Η αρχή έγινε τον περασμένο Απρίλιο, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, στη SIAL, μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις φρούτων στη Βόρεια Αμερική, με το ελληνικό περίπτερο να είναι από τα πλέον εντυπωσιακά της έκθεσης τόσο σε μέγεθος όσο και σε σχεδίαση και να αποσπά θετικά σχόλια, κάνοντας ένα δυναμικό ξεκίνημα στην υλοποίηση του τριετούς προγράμματος προώθησης.

   

  Ακολούθησε το τριήμερο 7 έως 9 Σεπτεμβρίου η παρουσία στη μεγαλύτερη έκθεση φρούτων και λαχανικών της Ασίας, που διεξήχθη στο Χονγκ – Κονγκ, με αποκόμιση εξίσου σημαντικών αποτελεσμάτων από τις επαφές που έγιναν και σειρά παίρνει μια ακόμη πολύ σημαντική αποστολή στην καρδιά των εξελίξεων και ειδικότερα στη μεγάλη έκθεση φρούτων και τροφίμων, που γίνεται από τις 27 έως τις 30 του μηνός στο Ντουμπάι.

   

  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις καβαλιώτικες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 12-13% της εγχώριας παραγωγής ακτινιδίου, ενώ το τριετές πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ.

   

  Ήδη, η αγορά του Καναδά έχει ζητήσει την αποστολή 50 κοντέινερ (ήτοι 1.000 τόνοι) σε πρώτη φάση, ενώ οι τέσσερις συνεταιρισμοί, που συμμετέχουν στο εγχείρημα παράγουν περίπου 20.000 τόνους ακτινιδίου στην περιοχή του Νέστου.

   

  Οι προσδοκίες των καβαλιώτικων επιχειρήσεων είναι να διοχετεύσουν την παραγωγής τους σε νέες αγορές, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος από το εμπάργκο που επεβλήθη στη Ρωσία, η αγορά της οποίας τροφοδοτούνταν με περίπου 20 τόνους ελληνικού -κυρίως καβαλαιώτικου – ακτινιδίου.

   

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.