Χρονόμετρο

  ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙΟΥ, ΡΑΨΑΝΗΣ, ΚΑΛΑΜΙΤΣΑΣ

  Δημοσιεύτηκε στις

  Κύριε Διευθυντά,

  ΑΚΤΕΣ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙΟΥ, ΡΑΨΑΝΗΣ, ΚΑΛΑΜΙΤΣΑΣ

  Κάθε χρόνο αυτή την εποχή, γινόμαστε μάρτυρες και κοινωνοί, μιας κατάστασης, αποτέλεσμα διαχρονικών αυτοδιοικητικών επιλογών, που μας θλίβει και ντροπιάζει σαν δημότες αυτής της προικισμένης περιοχής.

  Οι ακτές κολύμβησης, δηλαδή το περιγιάλι, η ραψάνη και καλαμίτσα, ενώ θα μπορούσανε ν’ αποτελούνε εικόνες  προβολής της πόλης μας και της ομορφιάς της, μετατρέπονται σε χώρους που θυμίζουνε παραλίες παρατημένων τριτοκοσμικών περιοχών, από την αταξία, την ρύπανση, την ανοργανωσιά και τις έριδες μεταξύ των λουομένων που δημιουργούνται. Το ότι έχουνε τις γαλάζιες σημαίες, δεν γνωρίζω την πριν ή μετά διαδικασία απόδοσης τους και τα  κριτήρια που ισχύουνε, αλλά μην μας διαφεύγει, ότι μέχρι να το μάθουμε, πιστεύαμε ότι και στο ευρώ με την αξία μας μπήκαμε.

  Δεν ισχυρίζομαι, ότι φταίνε απόλυτα οι παραπάνω εκάστοτε αρχές, όσον αφορά την καταστολή των παραπάνω προβλημάτων, αλλά οπωσδήποτε απόλυτα ευθύνονται για την μη πρόληψη  και έγκαιρη αντιμετώπιση τους.

  Επειδή ο υπογράφων είχε ασχοληθεί αυτοδιοικητικά με τα παραπάνω ζητήματα ( τότε ΔΕΤΑΚ), τότε που και τα προβλήματα της πόλης και των δημοτών της αναμφίβολα ήτανε λιγότερα, αλλά παρ’ όλα αυτά το τότε Δημοτικό  συμβούλιο είχε ξεκινήσει την αντιμετώπιση τους, και η σκέψη και κατεύθυνση που είχε επικρατήσει ήτανε η πρόσβαση στις  ακτές κολύμβησης που ήτανε στην αρμοδιότητα του Δήμου να είναι ελεύθερη, αλλά η παροχή διευκολύνσεων( καρέκλες, ξαπλώστρες, νερό  ξεπλύματος, καμπίνες αλλαγής ρούχων), να έχουνε κάποιο χρηματικό αντίτιμο.

  Και η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, ιδεολογική συνέχεια της οποίας είναι η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή, είχε συμφωνήσει. Δυστυχώς όμως για άλλους λόγους που προέκυψαν, δεν ολοκληρώθηκε η προσπάθεια. Εκείνη την περίοδο σαν προσπάθεια αναβάθμισης της καλαμίτσας είχε γίνει και το μεταλλικό στέγαστρο στην είσοδο της, με τέντα που είχε μπει, και  είχε υπερυψωθεί το  τοιχίο  απέναντι στη είσοδο, που χρησίμευε σαν χώρος του ναυαγοσώστη. Στη ραψάνη είχε γίνει το περίπτερο τουριστικής ενημέρωσης του Δήμου.

  Εάν οι παραπάνω δημοτικές ακτές, τα έξοδα των οποίων για μισθοδοσίες, συντήρηση, καθαριότητα κλπ , εξυπηρετούσαν μόνο τους δημότες Καβάλας, θα μπορούσανε κάποιοι με πολύ χαλαρή και απλόχερη προσέγγιση  να ισχυρισθούνε ότι αυτά ήτανε ανταποδοτικά. Αλλά δυστυχώς έχουμε φθάσει  να πληρώνουνε μέσω των δημοτικών και κρατικών λογαριασμών και προϋπολογισμών  οι δημότες Καβάλας πολλοί από το υστέρημα τους, και πολλοί επίσης που δεν  χρησιμοποιούνε τις ακτές, επειδή δεν μπορούνε να πάνε λόγω οικονομικής ανέχειας , και από την άλλη να έρχονται διάφοροι από γειτονικές εκτός  Δήμου Καβάλας περιοχές, που μπορούνε ν’ ανταπεξέλθουνε οικονομικά,  και να εκμεταλλεύονται την καλοσύνη και «αφέλεια μας», αυτό νομίζω είναι άδικο. Γενικά στις παραπάνω ακτές μόνο Καβαλιώτες δεν συναντάς. Φυσικά σε καμιά περίπτωση, αν αποφασισθεί κάποιο αντίτιμο, αυτό δεν θα πρέπει για τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους, να είναι ίδιο με αυτό των δημοτών, από τους τρίτους λουόμενους.

  Η τεχνολογία, από πριν 16 χρόνια που πρωτοαντιμετωπίσαμε το ζήτημα, έχει αναπτυχθεί πολύ και είναι εύκολο σήμερα κάποιος να πληρώνει ένα λογικό αντίτιμο, για ότι χρησιμοποιεί, και κυρίως να μην το καταστρέφει( σπασμένες καρέκλες, σχισμένες ξαπλώστρες, σπασμένες καμπινόπορτες, σπατάλη νερού στις ντουζιέρες) κλπ. , και να μην χρησιμοποιεί ασύδοτα και δωρεάν ένα άτομο, 4-5 καρέκλες και ξαπλώστρα.

  Μπορούνε να βγούνε διάφορες ηλεκτρονικές κάρτες, τις οποίες οι δημότες Καβάλας θα παραλαμβάνουνε από τον δήμο  σε μικρότερη τιμή από αυτές που θα πωλούνται στα περίπτερα π.χ., για δημότες εκτός Καβάλας. Εδώ θα μπορούσε κυλιόμενα  να παρασχεθεί η δυνατότητα σε μη  δυνάμενους οικονομικά συνδημότες μας  να έχουνε έναν ορισμένο  αριθμό κατ’ έτος δωρεάν προσβάσεων στις ακτές. Οι χρεώσεις θα γίνονται από ειδικά προγράμματα και υποδοχές που θα τοποθετηθούνε σε ξαπλώστρες, καρέκλες, καμπίνες, ντουζιέρες , και επιπλέον μπορεί να προβλεφθεί να υπάρχει ένα αντίτιμο επιστροφής πιστωτικών πόντων, όταν οι χρήστες επιστρέφουνε στη θέση τους τα  αρχικώς ληφθέντα κινητά αντικείμενα. Μια αναζήτησε σε άλλους δήμους, ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, ή και σε τεχνολογικά ιδρύματα θα έδινε λύσεις.

  Ενδεχόμενα, λόγω αρχικών εκτάκτων εξόδων οι τιμές των καρτών να είναι αρχικά υψηλότερες, και μετά από 2-3 χρόνια, όταν γίνει απόσβεση των βασικών παρεμβάσεων, και μείνουνε μόνο τα τρέχοντα λειτουργικά, οι τιμές να μειωθούνε.

  Πιστεύω ότι εάν όσο είναι ανεκτές ακόμη οι δημοτικές ακτές μας, εφαρμοσθεί το παραπάνω μέτρο, υπάρχει η δυνατότητα να σωθούνε, και να είναι πραγματικά στολίδια για την πόλη μας. Διαφορετικά σε λίγα χρόνια, θ’ αποτελέσουνε, προς όφελος άλλων ανταγωνιστών, και με ενδεχόμενο τη δημιουργία  ολιγοπωλιακών ή και μονοπωλιακών καταστάσεων από τον ανταγωνισμό, μια μαύρη τρύπα στην τουριστική εικόνα της πόλης μας.

  Η χρονική συγκυρία είναι ευνοϊκή για την λήψη μιας παρόμοιας απόφασης.                        Νέα δημοτική αρχή, πενταετής θητεία, τέλος τουριστικής περιόδου, και  αρκετός χρόνος μέχρι ν’ αρχίσει η νέα.

  Ευχαριστώ για την φιλοξενία,

  ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ


  Δημοσιεύτηκε στις 1

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.