Χρονόμετρο

  Εκτός πραγματικότητας οι αποζημιώσεις – Ζητούν αλλαγές στον Κανονισμό Ασφάλισης οι αγρότες

  Δημοσιεύτηκε στις

   Το «Χ» έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη σε εμπαιγμό από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ΕΛ.Γ.Α. στον τρόπο αποζημιώσεων των αγροτών, που οι καλλιέργειες τους έχουν υποστεί καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα (χαλαζοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες), ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα έχει ανακύψει από την αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. , που ψηφίστηκε επί υπουργίας Κώστα Σκανδαλίδη στις 27 Ιουλίου 2011.

  Αυτή η αλλαγή πριν από δύο χρόνια είναι ουσιαστικά και το θέμα που καίει τους αγρότες του Νέστου, οι οποίοι είδαν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται σε μεγάλο βαθμό, αλλά με περιορισμό στην καταβολή αποζημιώσεων.

  ‘Ένα παράδειγμα για το τι χάνουν οι αγρότες

  Σύμφωνα με τον νόμο 1668/2011, που αφορά στην τροποποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), όταν η φυτική παραγωγή πλήττεται σε ποσοστό μέχρι 20%, τότε δεν καταβάλλονται αποζημιώσεις, ενώ αν ξεπεράσει το 20%, τότε ο ΕΛ.Γ.Α. καταβάλλει αποζημίωση ίση προς το ποσοστό 88%, του πάνω από 20% ποσοστού ζημιάς.

  Το ποσοστό του 20% αναφέρεται στο φαινόμενο της χαλαζόπτωσης, ενώ για τον παγετό φτάνει στο 30%.

  Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τους αγρότες του Νέστου; Θα το αναλύσουμε με ένα παράδειγμα της Μ.Γ., κατόχου κτημάτων 12 στρεμμάτων στην περιοχή της Πέρνης, περιοχή όπου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ζημιές.

  Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση από τον γεωπόνο του ΕΛ.Γ.Α. Καβάλας, το πόρισμα που εκδόθηκε πρόσφατα, λάμβανε υπόψη τις τιμές της τελευταίας πενταετίας για την αποζημίωση της παραγωγής της, ενώ για το συνολικό μέγεθος της παραγωγής των 12 στρεμμάτων ακτινιδίων έγινε «κούρεμα» στην εκτίμηση, μια και αντί να καταγραφεί ο αριθμός των 50 τόνων, που υπολογίζονταν για τη φετινή σοδειά, τελικά δόθηκε αυτός των 30 τόνων, μολονότι υπάρχουν τιμολόγια από το 2012 που αναφέρουν ότι πέρυσι είχαν συγκομιστεί περίπου 45 τόνοι.

  Σε ότι αφορά την τιμή της εν λόγω παραγωγού, η οποία είναι βιολογική με ποικιλία summer kiwi και λαμβάνει τιμές ανά κιλό 0,60€, τελικώς αποζημιώθηκε με τα 0,42€ που προέβλεπε ο πίνακας που ανήρτησε για τα πορίσματα της χαλαζόπτωσης στην περιοχή του Νέστο το τοπικό παράρτημα του ΕΛ.Γ.Α. Καβάλας.

  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η παραγωγός να πάρει στα χέρια της αντί για ένα ποσό της τάξης των 9.000€ μόλις 1.845€. Ταυτόχρονα, με την καθυστερημένη έκδοση πορισμάτων, που ήρθε μετά τις 5/11, καταληκτική ημερομηνία για τη συγκομιδή των ακτινιδίων, έχασε τόσο αυτή όσο και οι συνάδελφοί της το δικαίωμα της επανεκτίμησης με την παραγωγή πάνω στο χωράφι, καθιστώντας αδύνατο τον ουσιαστικό επανέλεγχο της ζημιάς.

  Οι παραγωγοί της περιοχής είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν το σκοινί στα άκρα και ήδη ακούγονται οι πρώτες φωνές για την αναγκαιότητα αναθεώρησης του Κανονισμού Ασφάλισης του νόμου Σκανδαλίδη, που πλέον μοιάζει τουλάχιστον αναχρονιστικός.

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.