Χρονόμετρο

  Στήνουν μπλόκα οι Καβαλιώτες αγρότες

  Δημοσιεύτηκε στις

  Στον κόμβο της Χρυσούπολης και στην αλάνα του Αμυγδαλεώνα παρατάσσονται τα τρακτέρ – 38 μπλόκα σε όλη τη χώρα

   

  Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου, καθώς από το πρωί της Τρίτης (11/2) τα τρακτέρ θα ξεκινήσουν να παρατάσσονται στις άκρες των οδικών αξόνων  σε όλη τη χώρα. Συνολικά, 38 είναι τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα με αυτά στον κόμβο της Νίκαιας, και στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό, να πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις. Μπλόκα έχουν στηθεί επίσης στην Αλεξάνδρεια, στη δυτική είσοδο της πόλης και στη Νάουσα, στη διασταύρωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού, λίγο έξω από τον Κοπανό, στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου και άλλα δύο στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου.

  Σε ότι αφορά τα τοπικά μπλόκα, μετά τη συνάντηση των συντονιστικών των Αγροτικών Συλλόγων Νέστου και Καβάλας στη Γραβούνα το απόγευμα του Σαββάτου, αποφασίστηκε να γίνει πιο δυναμική και η συμμετοχή των Καβαλιωτών αγροτών στις κινητοποιήσεις.

  Έτσι, σήμερα, στις 11.00, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, αγρότες από την περιοχή του Νέστου θα ξεκινήσουν από τις πλατείες των χωριών με τα τρακτέρ τους και θα τα παρατάξουν στην παλιά εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης, στο ύψος του κόμβου της Χρυσούπολης, ενω δυτικότερα, στον Αμυγδαλεώνα και στην αλάνα έξω από το γήπεδο ποδοσφαίρου, θα στήσουν το δικό τους μπλόκο, χωρίς να κλείσουν την οδική αρτηρία οι παραγωγοί από τον Αγροτικό Σύλλογο Καβάλας, ενω το συγκεκριμένο μπλόκο θα ενισχύσουν και αγρότες από την περιοχή της Ελευθερούπολης.

  Όπως τόνισε στο «Χ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Γιάννης Πασαλίδης, οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να πάνε σε αγώνα διαρκείας, καθώς οι περυσινές δεσμεύσεις έμειναν απλά… υποσχέσεις.

  Οι παραγωγοί στα δίκαια αιτήματά τους έχουν στην κορυφή το νέο φορολογικό και λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο για κάθε ελληνική οικογένεια με οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5000 ευρώ για κάθε παιδί και «φρένο»« στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους.

  Επίσης ζητούν να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.

   

   

  Δυναμικές κινητοποιήσεις στις Σέρρες

  Περίπου πέντε ώρες διήρκεσε η κατάληψη του διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών από αγρότες του νομού, οι οποίοι νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συμβολική κατάληψη και στην πρώην Αγροτική Τράπεζα (νυν Πειραιώς).

  Κρατώντας μαύρες σημαίες, οι αγρότες, παρουσία και των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ζήτησαν από τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη, να έρθει σε επαφή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, προκειμένου να ζητήσουν ένα ραντεβού μαζί του.

  Η επικοινωνία, ωστόσο, με τον υπουργό δεν κατέστη εφικτή και οι αγρότες αποχώρησαν δηλώνοντας ότι θα εντατικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

  Στο πλαίσιο αυτό, οι Σερραίοι αγρότες θα συνεδριάσουν αργά το βράδυ, κατά τόπους, προκειμένου να αποφασίσουν για τις επόμενες ενέργειές τους, ενώ για την Τετάρτη προανήγγειλαν συμβολική κατάληψη στην Εφορία Σερρών.

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.