Χρονόμετρο

    «ΠΑΓΩΜΑΡΑ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ – Η έλλειψη ρευστού στραγγαλίζει την οικονομία

    Δημοσιεύτηκε στις

    Αγγ. Τσατσούλης: «Οι εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών δε γίνονται δεκτές, η κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει άμεσα»

     

     

     

    Ένα βήμα μπρος και δέκα πίσω κάνει η αγορά από το 2011 και μετά, με τη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό από την αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της απουσίας κεφαλαίων για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, να έχουν «στραγγαλίσει» τις ελληνικές επιχειρήσεις και το λιανικό εμπόριο.

    Η μακροχρόνια κατάσταση αναμονής και το γεγονός ότι έχει λησμονηθεί η κανονικότητα έφεραν μια βαρυχειμωνιά σε κάθε οικονομική δραστηριότητα, που επιτάθηκε βαδίζοντας τον έκτο χρόνο της οικονομικής κρίσης και βεβαίως από τη μακρά περίοδο της προεκλογικής περιόδου, με τα κατάλοιπά της να μεταφέρονται μέχρι σήμερα.

    Σε πολλές επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες και οι υπάλληλοι είναι κανονικά στις θέσεις τους από νωρίς το πρωί, όμως το τηλέφωνο δε χτυπάει, με την αγορά να στενάζει εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Άγγελος Τσατσούλης.
    H απουσία πίστωσης και το κακό όνομα της χώρας

     

    «Δόθηκε ένα πολύ μεγάλο βάρος στη διαπραγμάτευση, με την αγορά και τις ανάγκες της να έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Η αβεβαιότητα τράβηξε σε μάκρος και πρέπει πλέον να τρέξουμε με γοργούς ρυθμούς. Μια επιχείρηση δεν μπορεί να περιμένει. Είναι γεγονός εδώ και αρκετό διάστημα ότι οι εγγυητικές από ελληνικές τράπεζες δεν γίνονται δεκτές. Αυτοί που αγοράζουν από το εξωτερικό αναγκάζονται να πληρώνουν μετρητοίς, πλην πολύ ελαχίστων εξαιρέσεων. Μάλιστα, η προπληρωμή ζητείται όχι υπό τη μορφή μιας μικρής προκαταβολής, αλλά για όλο το ποσό μιας παραγγελίας. Δυστυχώς, ως χώρα αποκτήσαμε κακό όνομα ως μια χώρα επικίνδυνη τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει ένα κενό ρευστότητας ως τα τέλη του μήνα.

    Φυσικά, για πιστώσεις ούτε λόγο, όταν κάποτε για τις πρώτες ύλες που προμηθευόμασταν άνοιγε μια πίστωση έως και 90 μέρες», υπογραμμίζει ο κ. Τσατσούλης.

    Κάθε χρόνο και χειρότερα από το 2011

     

    «Τα πρώτα σημάδια για τον στραγγαλισμό των επιχειρήσεων άρχισαν να φαίνονται από το 2011», επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας και συνέχισε: «Προς τον Μάιο του 2014 άρχισε να φαίνεται μια μεταστροφή του κλίματος, όμως επιστρέψαμε στα ίδια και χειρότερα, αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών. Η λάσπη που πέφτει στη χώρα μας δυσχεραίνει και το έργο των επιχειρήσεων».

     

    Το τηλέφωνο χτυπάει, αλλά όχι για δουλειά

    Ερωτηθείς αν τα τηλέφωνα χτυπούν για ευχάριστους λόγους στις επιχειρήσεις της Α.Μ.-Θ. και ειδικότερα της Καβάλας κι όχι για κυνηγητό από τις τράπεζες, σημείωσε: «Χτυπάει το τηλέφωνο, αλλά συνήθως γίνεται για μια καθυστέρηση κάλυψης μιας επιταγής ή για κάποιους άλλους λόγους, παραπλήσιους. Υπάρχουν, βεβαίως, ορισμένοι πελάτες του εξωτερικού που προτιμούν ακόμη την Ελλάδα. Σίγουρα, για τα μέλη μας που ο κύκλος εργασιών τους βασίζεται στις εξαγωγές, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, σε σχέση με όσους διαθέτουν τα εμπορεύματά τους στην εγχώρια αγορά. Οι τζίροι είναι πεσμένοι, όπως μου λένε, μέλη και φίλοι επιχειρηματίες, όμως θα ήταν παρακινδυνευμένο να μιλήσουμε με ποσοστά. Σίγουρα, όμως, το γεγονός ότι έφυγαν 65 δις ευρώ από τη χώρα το τελευταίο πεντάμηνο, είναι ένας λόγος που μαρτυρά την έλλειψη ρευστότητας».

     

    Τα μέτρα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων

     

    Σε ότι αφορά τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων, ώστε αυτές να πάρουν σταδιακά ανοδική πορεία, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι από τα κυριότερα σημεία αποτελούν η εφαρμογή του νομοσχεδίου για το «σπάσιμο» των οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε 100 δόσεις και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στο δημόσιο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. «Η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί άμεσα με τα «κόκκινα δάνεια», που είναι κυρίαρχο θέμα. Οι τράπεζες δεν περιμένουν. Δεύτερον, να προχωρήσει άμεσα η ρύθμιση των 100 δόσεων, να γίνει κούρεμα, όχι στο κεφάλαιο των οφειλών, αλλά των προσαυξήσεων. Στο ΙΚΑ, μέσα σε τρία χρόνια διπλασιάζεται η οφειλή, καθώς η προσαύξηση επ’ αυτής ανέρχεται ετησίως στο 32%! Αυτά τα έχουμε αναφέρει στο κυβερνητικό επιτελείο. Με όλα τα παραπάνω, πολλές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν και πάλι ασφαλιστική ενημερότητα, θα μπορέσουν να πάρουν χρήματα που τους οφείλονται, ακόμη κι από το δημόσιο και θα μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν. Θα υπάρξει μια επανεκκίνηση της οικονομίας. Δώσαμε μια πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, αλλά μια επιχείρηση δεν μπορεί να περιμένει επ’ αόριστον».

     

    Β. Λεμονίδης: Σε κατάσταση αναμονής η αγορά

     

    Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται και οι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλη Λεμονίδη να επαναλαμβάνει πόσο κακό έκανε όλη αυτή η πολιτική αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις, τοπικά και πανελλαδικά.

    «Οι καταναλωτές μπαίνουν στα μαγαζιά μας, αλλά έχουν χάσει την αγοραστική τους δυνατότητα. Υπάρχει μια στασιμότητα, που έχει αντίκτυπο στους τζίρους μας. Η πολιτική αστάθεια δε δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να ξοδέψει για είδη δεύτερης και τρίτης ανάγκης, που σταδιακά θα γίνουν είδη πολυτελείας. Στις χειμερινές εκπτώσεις έφτανε το 10%-15%. Ευχόμαστε αυτά τα ποσοστά να μη μεγιστοποιηθούν στο κοντινό μέλλον. Για τα καταστήματα λιανικής πώλησης, η περίοδος ορόσημο είναι αυτή του Πάσχα. Αν δεν υπάρξει μια διαφοροποίηση από τα τέλη Μαρτίου έως τη Μεγάλη Εβδομάδα, πολύ φοβάμαι ότι τα προβλήματα θα οξυνθούν. Υπάρχει μεγάλο μούδιασμα».
    Προβλήματα και στις λαϊκές αγορές

     

    Τα προβλήματά τους αντιμετωπίζουν ακόμη και οι πωλητές λαϊκών αγορών, είτε δραστηριοποιούνται στον χώρο των τροφίμων και των οπωροκηπευτικών είτε σε αυτά του ρουχισμού. Οι κακές καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα είχαν ως συνέπεια σε ιστορικά χαμηλά στους τζίρους των επαγγελματιών, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που δεν έστηναν καν πάγκους επί πολλές ημέρες. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά επαγγελματία, ο οποίος είπε στο «Χ» ότι δε θυμάται χειρότερη χρονιά εδώ και μια 25ετία.

     

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.