Χρονόμετρο

    ΣΤΟ ΝΑΟ-ΒΑΠΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ: Μνήμη και τιμή της Αγίας Ισαποστόλου Λυδίας

    Δημοσιεύτηκε στις

    Στην αναστάσιμη χαρμοσύνη θεμελιώνεται η πανευφροσύνη της επετείου μνήμης και τιμής της πρώτης Ελληνίδας και Ευρωπαίας Χριστιανής. Η πορφυροπώλιδα Λυδία η Φιλιππησία την άνοιξη του 50 μ.Χ. δέχεται το σωτηριώδες κήρυγμα του Φωτιστού Αποστόλου και μαζί με τους συνοδίτες Του Αποστόλους Σίλα, Λουκά και Τιμόθεο την βαπτίζουν στα καθάρια νερά του Ζυγάκτη ποταμού μαζί με όλα τα μέλη της οικογενείας της. Φιλοξενεί και στηρίζει τους Αγίους Αποστόλους στην ολοκλήρωση της φωτιστικής παρουσίας τους, να συγκροτηθεί στην περιώνυμη Πόλη των Φιλίππων η πρώτη τοπική Εκκλησία, που ενισχύει έμπρακτα το ιεραποστολικό έργο του Παύλου στις περιοδείες του στην Ελλάδα και στην Ρώμη, για να ομολογείται από τον Εθναπόστολο η στενή αγαπητική σχέση, το πατρικό ενδιαφέρον και η καύχησή του για την καθαρότητα της πίστεως και της νέας ζωής μέσα στην Εκκλησία του Χριστού.

    Η Λυδία αναγνωρίζεται ως Αγία και Ισαπόστολος και στην λειτουργική ζωή της τοπικής μας Εκκλησίας αποτελεί διαχρονικά μια ζωντανή παρουσία. Το υπαίθριο στα νερά του Ζυγάκτη ποταμού Βαπτιστήριο, στον τόπο της βαπτίσεως, και ο Ιερός Ναός, λαμπρός οκταγωνικός σύγχρονος Ναός- Βαπτιστήριο, περίτεχνα διακοσμημένος αποτελούν ιερούς τόπους, που προσελκύουν Έλληνες και Ξένους Προσκυνητές.

    Στο οργανωμένο ιερό Προκύνημα, επίσημα αναγνωρισμένο, με ευλάβεια θα γίνουν οι λατρευτικές συνάξεις των πιστών και οι εόρτιες ιερές Ακολουθίες της Εορτής. Συγκεκριμένα :

    • Παρασκευή 19 Μαΐου (απόγευμα) και ώρα 7, Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και αρτοκλασία στο υπαίθριο Βαπιστήριο.
    • Σάββατο 20 Μαΐου (πρωΐ) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια (περίπου στις 11) ομαδική Βάπτιση ενηλίκων στο υπαίθριο Βαπτιστήριο μέσα στα νερά του ποταμού Ζυγάκτη, στό σημείο όπου αγίασε τα ύδατα ο Απότολος Παύλος και έλαβε το βάπτισμα η σεβομένη τον Θεό πορφυρόπωλις Λυδία.

    Αν στους δύσκολους καιρούς μας πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των προσκυνητών και επισκεπτών του ιερού Βαπτιστηρίου, των παλιοχριστιανικών και των άλλων μνημείων των Αρχαίων Φιλίππων. Αν πρόσφατα ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών «UNESCO» συμπεριέλαβε τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων στον κατάλογο των προστατευομένων μνημείων παγκοσμίου πολιτιστικής κληρονομιάς, το δικό μας χρέος ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας πρός τον Θεό μετουσιώνεται σε θερμή προσευχή και καύχηση στο όνομα του Κυρίου.

    Η Εορτή της Αγίας μας οφειλετικά οδηγεί τα βήματά μας και πάλι στον ευλογημένο τόπο των Φιλίππων, για να ζήσουμε τα θαυμάσια της Πίστεως μας και της αγάπης του Θεού προς εμάς. Για να ζωντανέψουμε τα γεγονότα της σύντομης αλλά αποτελεσματικής πρώτης ελεύσεως του Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Παύλου στην Νεάπολη και στους Φιλίππους.

    Διαρκής και μόνιμη τιμή στους φυτουργούς της πίστεώς μας και ακένωτη πηγή φωτισμού και ενδυναμώσεως σε ημέρες σκληρής δοκιμασίας.

    ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.