Χρονόμετρο

    Ανοιχτά της Αλεξάνδρειας EgyptAir: Βρίσκουν συνέχεια ανθρώπινα μέλη, καθίσματα και βαλίτσες

    Δημοσιεύτηκε στις

    Συνεχίζονται οι έρευνες των αιγυπτιακών στρατιωτικών δυνάμεων – Δορυφόρος εντόπισε πετρελαιοκηλίδα – Ειδική επιτροπή για τα αίτια της τραγωδίας

    Νέα μακάβρια ευρήματα από το μοιραίο αεροσκάφος της EgyptAirεντόπισαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις του στρατού και του ναυτικού ανοιχτά της Αλεξάνδρειας, μετά τη συντριβή του Airbus που εκτελούσε την πτήση Παρίσι-Κάιρο, εχθές Πέμπτη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής εταιρίας ο αιγυπτιακός στρατός και το πολεμικό ναυτικό εντόπισαν περισσότερα «αντικείμενα επιβατών, ανθρώπινα μέλη, αποσκευές και καθίσματα του αεροσκάφους».

    Νωρίτερα, οι αιγυπτιακές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν εντοπίσει συντρίμμια του  Airbus A320 στη θάλασσα βόρεια της Αλεξάνδρειας, καθώς και προσωπικά αντικείμενα των επιβατών.

    Την ίδια ώρα, το αιγυπτιακό ναυτικό «χτενίζει» την περιοχή προκειμένου να βρεθεί το «μαύρο» κουτί του αεροσκάφους, καθώς εκτιμάται ότι αυτό θα δώσει τις απαντήσεις στα αίτια της τραγωδίας.

    Ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, Αχμέντ Αντέλ, δήλωσε πως δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να κατευθύνουν τους ειδικούς προς ένα «σενάριο», επισημαίνοντας πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

    «Μόλις συγκεντρώσεις τα συντρίμμια τότε μπορεί να αρχίζεις να καταλαβαίνεις τι συνέβη και μπορεί να καταφέρεις να αποκλείσεις κάποια ενδεχόμενα», δήλωσε ο Αντέλ.

    Προειδοποίησε, μάλιστα, πως σε πολλές περιπτώσεις αεροπορικών δυστυχημάτων τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, αναφέροντας την εξαφάνιση του μαλαισιανού αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση MH360.

    Δορυφόρος εντόπισε πετρελαιοκηλίδα

    Παράλληλα, πετρελαιοκηλίδα εντοπίστηκε από δορυφόρο κοντά στο σημείο όπου εκτιμάται ότι συνετρίβη το αεροσκάφος της EgyptAir με 66 επιβαίνοντες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), ο δορυφόρος Sentinel-1A στις 19.00 ώρα Ελλάδας εχθές, Πέμπτη, κατέγραψε πετρελαιοκηλίδα διαμέτρου περίπου 2 χιλιομέτρων, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από το τελευταίο στίγμα του αεροσκάφους.

    Την ίδια ώρα, δεύτερη εικόνα που ελήφθη σήμερα, Παρασκευή, καταγράφει την μετατόπιση της πετρελαιοκηλίδας σε απόσταση 5 χιλιομέτρων.

    Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, αν το αεροσκάφος εξερράγη στον αέρα, τα καύσιμα του αεροσκάφους θα είχαν διασκορπιστεί σε μεγάλη έκταση, αν, όμως, το αεροπλάνο συνετρίβη με την επαφή του στη θάλασσα τότε η πετρελαιοκηλίδα θα ήταν σε πιο περιορισμένη έκταση.

    Ειδική επιτροπή για τα αίτια της τραγωδίας

    Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες, στην Αίγυπτο οι αρμόδιες αρχές σύστησαν ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία.

    Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας Σερίφ Φατί, με τον κυβερνήτη Αιμάν αλ-Μοκαντέμ που είναι επικεφαλής της επιτροπής αεροπορικών ατυχημάτων στην Αίγυπτο, πρόκειται να ηγηθούν της επιτροπής.

    Επισημαίνεται, πως ο αλ-Μοκαντέμ ήταν επικεφαλής της ομάδας ερευνών για τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους τον Οκτώβριο του 2015 έπειτα από τρομοκρατική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους.

    Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι της Airbus και αξιωματούχοι από τη Γαλλία, έφτασαν στην Αίγυπτο για να συμμετάσχουν στην επιτροπή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας.

    Το αιγυπτιακό ναυτικό αναζητά το «μαύρο κουτί» του μοιραίου Airbus

    Παράλληλα, το αιγυπτιακό πολεμικό ναυτικό έχει ξεκινήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό των «μαύρων κουτιών» του μοιραίου Airbus, που αναμένεται να δώσει απαντήσεις.

    Πλοία «χτενίζουν» την περιοχή σε απόσταση περίπου 290 χλμ από τις ακτές της Αλεξάνδρειας, όπου υπολογίζεται ότι έχει συντριβεί το αεροσκάφος.

    Αν ανασυρθούν τα «μαύρα κουτιά» ανέπαφα θα μπορούσαν να προσφέρουν στους αναλυτές πολύτιμες πληροφορίες για τις τελευταίες στιγμές πριν το Airbus εξαφανιστεί από τα ραντάρ.

    Βέβαια, οι αιγυπτιακές αρχές έχουν στη διάθεσή τους 30 ημέρες, καθώς τόση είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας των κουτιών.

     

    http://www.protothema.gr/world/article/579985/egyptair-vriskoun-suneheia-anthropina-meli-kathismata-kai-valitses-/


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.