Χρονόμετρο

    Στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης: Πως ένα Boeing, μπορεί να γίνει τουριστικός πόλος έλξης

    Δημοσιεύτηκε στις

    Όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης «Μέγας Αλέξανδρος», θα έχουν παρατηρήσει ότι βρίσκεται αραγμένο ένα Lockheed L-1011 Tristar και όχι ένα Boeing 737, όπως πολλοί υποστήριζαν. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος ανήκε αρχικά στη φημισμένη British Airways, ενώ αργότερα περιήλθε στην ιδιοκτησία της Kuwait Airways και πραγματοποιούσε επί σειρά ετών απευθείας πτήσεις από την Ευρώπη στην Αμερική (κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ), έχοντας μεγάλη αυτονομία καυσίμου χωρίς να χρειάζεται ανεφοδιασμό σε κάποιο αεροδρόμιο της «Γηραιάς Ηπείρου».

    Μετά την κατάρρευση των «Δίδυμων Πύργων», πολλές αεροπορικές εταιρείες μείωσαν το μεταφορικό τους έργο προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

    Έτσι, η Kuwait Airways αναγκάστηκε να αφήσει το συγκεκριμένο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, χρησιμοποιώντας το ως χώρο στάθμευσης, πληρώνοντας ένα συμβολικό ενοίκιο για το πάρκινγκ.

     

    Το πρωτο αεροσκαφος είναι στη Σουηδια. Το δευτερο αυτο που εγκαταλειφθηκε στη Χρυσουπολη

    Το πρωτο αεροσκαφος είναι στη Σουηδια. Το δευτερο αυτο που εγκαταλειφθηκε στη Χρυσουπολη

    Με τα χρόνια, το συγκεκριμένο αεροσκάφος κατάντησε «κουφάρι», αφού δεν έχει πλέον πτητική ικανότητα, ενώ για ένα χρέος προς το ελληνικό δημόσιο από την αεροπορική εταιρεία του Κουβέιτ, το αεροσκάφος κατασχέθηκε πέρασε στην κυριότητα του Υπουργείου Οικονομικών.

    Έκτοτε, έγιναν αρκετοί πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, όμως ουσιαστικό ενδιαφέρον για το αεροσκάφος δεν υπήρξε, το οποίο πλέον είτε θα αξιοποιηθεί για χρήση ανταλλακτικών είτε με έναν διαφορετικό τρόπο, πρωτόγνωρο μεν για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά σύνηθες για πολλές χώρες του εξωτερικού.

    Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, λοιπόν, αντί να σαπίζει λόγω του αναποτελεσματικού κράτους και της ελληνικής γραφειοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει μια τουριστική ατραξιόν.

    ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

    Οι προτάσεις, όχι απλά του «Χ», αλλά από έναν κοινό νου μπορεί να είναι πολλές… Το αεροσκάφος μπορεί να γίνει ένας χώρος εστίασης, βγάζοντας το έξω από τον χώρο πάρκινγκ του αεροδρομίου, παρουσίασης εκθεμάτων της αεροπορικής ιστορίας της περιοχής (μη ξεχνάμε ότι το Air Show αναζητά την καθιέρωσή του στις συνειδήσεις των Καβαλιωτών και γενικότερα των κατοίκων της γύρω περιοχής) ή ακόμη να χρησιμεύσει ως ένα μικρό ξενοδοχείο, αφού πρώτα υπάρξει η ανάλογη διαμόρφωση στον εσωτερικό του χώρο.

    Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα, ο πρώην θεματικό αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Κώστας Παπακοσμάς, είχε κάνει σχετική νύξη για το συγκεκριμένο αεροσκάφος στην ηγεσία της αντιπεριφέρειας Καβάλας.

    Για το συγκεκριμένο θέμα ρωτήθηκε από το «Χ» και η αερολιμενάρχης Καβάλας, Μαρία Κατσάνη, σχετικά με την τύχη που μπορεί να έχει το αεροσκάφος, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για μια παλιά ιστορία. Η πρώτη διαδικασία πλειστηριασμού ξεκίνησε το 2007 και αφού δεν εμφανίστηκε ενδιαφερόμενος, πέρασε στην κυριότητα του Υπουργείο Οικονομικών. Δε γνωρίζω τι προτίθενται να κάνουν. Το αεροσκάφος δεν μπορεί να μετακινηθεί, αφού χρειάζεται σέρβις και είναι πολλά τα έξοδα για να τεθεί σε κίνηση. Αν κάποιος ενδιαφερθεί, ακόμη και για την τουριστική αξιοποίηση του πρέπει να συνεννοηθεί με το ΥΠ.ΟΙΚ. Στο σημείο που βρίσκεται τώρα το αεροσκάφος, είναι εντός ελεγχόμενου χώρου. Αν μετακινηθεί, τότε σαφώς και μπορεί να αξιοποιηθεί είτε ως καφέ είτε ως ξενοδοχείο είτε τέλος πάντων για οποιαδήποτε χρήση πέραν της πτητικής. Οι πάντες είναι ενήμεροι για την ύπαρξη αυτού του αεροσκάφους, όμως κανείς δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την αξιοποίησή του μέχρι σήμερα».

    Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2008, στο αεροδρόμιο της Στοκχόλμης, στη Σουηδία, ένα παλιό Boeing 747 , λειτουργεί ως ξενοδοχείο, το επονομαζόμενο Jumbo Hostel, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους επισκέπτες του, με εξαιρετικές ανέσεις, παρόμοιες με ένα πεντάστερο ξενοδοχείο.

     

    Δημήτρης Μπουντάς

     

     


    Δημοσιεύτηκε στις 1

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.