Χρονόμετρο

  ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ «ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»: Άγνωστες πτυχές για το αεροδρόμιο του Πρίνου μέσω της ΕΡΤ2

  Δημοσιεύτηκε στις

  Ένα αφιέρωμα για τη σημασία του αεροδρομίου του Καζαβητίου στο ντοκιμαντέρ «Οι Ιππότες της Αιγαίας Θάλασσας» της Δέσποινας Πανταζή

   

   

   

  Φως σε ορισμένες άγνωστες πτυχές για τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραμάτισε το αεροδρόμιο του Καζαβητίου στον Πρίνο πρόκειται να πέσει τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, όταν και είναι προγραμματισμένο να προβληθεί (σ.σ. στις 6.20 το απόγευμα) στην εκπομπή της ΕΡΤ2 «Τεκμήρια Ελληνισμού» το ντοκιμαντέρ «Οι Ιππότες της Αιγαίας Θάλασσας».

   

  Πρόκειται για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η σκηνοθέτιδα Δέσποινα Πανταζή, με θέμα τη σπουδαία δράση της Ελληνικής Ναυτικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στο αεροδρόμιο του Πρίνου στη Θάσο και τους πρώτους Έλληνες αεροπόρους.

   

  Αφορμή για την δημιουργία του ντοκιμαντέρ, με στόχο να γίνει γνωστή η ιστορία του αεροδρομίου, στάθηκε η ύπαρξη ενός παραμελημένου ηρώου πεσόντων αεροπόρων στον Πρίνο της Θάσου.

   

  Το συγκεκριμένο ηρώο για χρόνια κρυβόταν πίσω από ένα περίπτερο, μένοντας στην ουσία αθέατο από τους επισκέπτες. Από τα μέσα του 2015, ο Δήμος Θάσου μετέφερε το μνημείο στην προβλήτα του λιμανιού του Πρίνου, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες του νησιού να το δουν και να ενημερωθούν για την ιστορία του αεροδρομίου.

   

  Η Δέσποινα Πανταζή, ακολουθώντας τις αφηγήσεις των Θάσιων, έκανε μία διαδρομή στο παρελθόν, με τις οποίες «ντύνει» το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Οι Ιππότες της Αιγαίας Θάλασσας», αποκαλύπτωντας την ύπαρξη στη Θάσο ενός από τα σπουδαιότερα πολεμικά αεροδρόμια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

   

  Στη διαδρομή της αυτή, που την αφηγείται σαν παραμύθι, άξιοι και αφοσιωμένοι συνοδοιπόροι της είναι τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των ερευνών τους ανακάλυψαν ένα αεροπλάνο τύπου Sopwith camel F1, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον.

   

  Για την άγνωστη δράση της Ελληνικής Ναυτικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Θάσο, τους πρώτους Έλληνες αεροπόρους και τον τρόπο που τους τιμούμε σήμερα όπως και τη σπουδαιότητα της γνώσης της ιστορίας μιλούν στο στούντιο η δημιουργός του ντοκιμαντέρ, Δέσποινα Πανταζή, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ και ο Αντισμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, Παντελής Βατάκης.

   

  Την παρουσίαση και την αρχισυνταξία έχει η Μαρία Π. Κουφοπούλου.

   

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.