Χρονόμετρο

  62ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΣΟ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ – Αδυναμίες παντού…

  Δημοσιεύτηκε στις

  Σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς να έχει διαφύγει ακόμη τον κίνδυνο για την υγεία του, βρίσκεται ο 62χρονος που μεταφέρθηκε από τη Θάσο στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας με το πλοίο Ε της Κavala Oil το βράδυ της Τρίτης, όπως ενημέρωσε το «Χ» από το φύλλο της Πέμπτης.

  Ένα γεγονός που ήρθε να καταδείξει τις αδυναμίες που υπάρχουν τόσο στη διακομιδή ασθενών στις μονάδες υγείας, όσο στην αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών στην ενδοχώρα του νησιού (το Κέντρο Υγείας Πρίνου είναι ελλιπέστατο σε προσωπικό), αλλά και στην αναλγησία της πολιτείας στο θέμα της πρόνοιας για ακριτικές περιοχές και νησιωτική χώρα όλα αυτά τα χρόνια.

  Το περιστατικό με τον 62χρονο από τη Θάσο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από περιπτώσεις κατά τις οποίες το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τώρα στα τελευταία του, φαίνεται σε πόσο λανθασμένες βάσεις είχε στηθεί εξ αρχής.

  Ως γνωστόν, τα δρομολόγια από και προς τη Θάσο σπανίζουν λόγω της αδιάλλακτης στάσης των ναυτιλιακών εταιρειών ΑΝΕΘ και ΝΕΚ, με το ζήτημα αυτό να απασχολεί την ευρεία σύσκεψη την προσεχή Δευτέρα όλους τους φορείς από την Π.Ε. Καβάλας για τις γραμμές Πρίνου και Κεραμωτής.

  Και με το περιστατικό αυτό να αποτελεί το «κερασάκι» στην τούρτα για τις αδιέξοδες συζητήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις οποίες καλούνταν να μεταπεισθούν οι ναυτιλιακές εταιρείες και να αυξήσουν τα δρομολόγια τους και τη σύνδεση του νησιού με την Καβάλα.

  Τον περασμένο Μάιο μια 76χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Σύρου, κατόπιν διαταγής του Κέντρου Επιχειρήσεων Λιμενικού Σώματος Τήνου, ενώ τον Σεπτέμβρη δύο ηλικιωμένοι ασθενείς με παθολογικά προβλήματα, διακομίσθηκαν την ίδια μέρα, μάλιστα, από την Αλόννησο και τη Σκιάθο στο λιμάνι του Βόλου, με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του τοπικού Λιμενικού Σώματος.
  Τρεις μήνες αργότερα, στην Καβάλα, χρειάστηκε να επιστρατευτεί πλοίο της Kavala Oil και όπως διαφαίνεται από τα παραπάνω, σοβαρές αδυναμίες εμφανίζει και το Λιμενικό Σώμα Καβάλας, που θα έπρεπε αυτό να είχε αναλάβει τη διακομιδή.

  Με την ελπίδα ότι ο 62χρονος θα καταφέρει να ξεπεράσει την περιπέτεια με την υγεία του, καλό θα ήταν από τέτοια περιστατικά να κινητοποιούνται πρώτα οι βουλευτές του νομού, οι οποίοι δε φαίνεται να είναι και τόσο «ενοχλητικοί» για τα αιτήματα των Καβαλιωτών προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

   

  Α. Γεωργιάδης: «Άμεσα οι προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ.»

   

  Ο Άδωνης Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερώτηση της Φεβρωνίας Πατριανάκου για τις 946 προσλήψεις ιατρών στο Ε.Σ.Υ., που εκκρεμούν από το 2010, ανέφερε ότι η τοποθέτησή τους θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2014 με την πρώτη δόση να αφορά σε 400 γιαττρούς και τους υπόλοιπους μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του 2014. Πιο αναλυτικά, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «ως προς τις προσλήψεις των μονίμων, εκκρεμούν εννιακόσιες σαράντα έξι -εάν θυμάμαι καλά τον αριθμό- προσλήψεις μονίμων γιατρών ανά την επικράτεια, των οποίων η σχετική κρίση έχει ολοκληρωθεί από το 2010. Εμείς θα προσλάβουμε μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου τους τετρακόσιους και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 τους υπολοίπους πεντακόσιους. Άρα, το 100% αυτών των ανθρώπων θα έχει απορροφηθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2014.

  Όμως, επειδή το ΕΣΥ αντιμετωπίζει ένα υπαρκτό πρόβλημα υποστελέχωσης και έχει μπροστά του ένα μεγάλο κίνδυνο, επειδή είναι πάρα πολλοί αυτοί οι οποίοι τα επόμενα χρόνια θα βγουν σε συνταξιοδότηση, γιατί μπήκαν περίπου μαζί στις αρχές της δεκαετίας του 80, ένα από τα βασικά μέτρα τα οποία θέλουμε να λάβουμε είναι το εξής: Όσοι γιατροί κριθεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι θέσεις τους θα φύγουν από την Πρωτοβάθμια. Αναφέρομαι στη μεγάλη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Για κάθε μία θέση που θα αδειάζει, λοιπόν, από την Πρωτοβάθμια, θα μπορούμε να προκηρύξουμε αυτομάτως μία θέση για πρόσληψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δηλαδή στην Δευτεροβάθμια.

  Άρα, ο στόχος μας είναι, μέσω αυτού του μέτρου, να προσθέσουμε πολλές ακόμη προσλήψεων μέσα στο 2014 για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε και να πληρώσουμε τα κενά, αλλά και να θεραπεύσουμε τον πιθανό κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Άρα, μέσα στο 2014 θα έχουμε αρκετές προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

  Να σημειώσουμε ότι αυτές τις προσλήψεις, είναι και τουλάχιστον οκτώ για το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, καθώς και ένας ωτορινολαρυγγολόγος για το Κέντρο Υγείας Πρίνου.


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.