Χρονόμετρο

  ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟ Ε.Κ.Α.Β – ΣΤΟΝ “ΑΕΡΑ” ΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

  Δημοσιεύτηκε στις

  Κίνδυνος να χαθεί η προμήθεια των 250 ασθενοφόρων, που θα ανανέωναν τον στόλο του Ε.Κ.Α.Β. προκύπτει από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του σχετικού διαγωνισμού του Υπουργείου Υγείας, γεγονός που δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στον πολύπαθο φορέα υγείας.

  Πριν από περίπου ένα χρόνο (σ.σ. στις 21 Μαΐου 2013), κατά την επίσκεψή του στην Καβάλα, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β., Δημήτρης Παπαγιαννίδης, είχε δηλώσει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μέσα σε 20 περίπου ημέρες θα αρχίσουν να δημοσιεύονται οι διαγωνισμοί για την προμήθεια νέων οχημάτων μέσω του ΕΣΠΑ των περιφερειών, ωστόσο έκτοτε δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

  Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες με δηλώσεις του στο «Χ» ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, Παύλος Τσικνάκης, η διαδικασία αυτή βρίσκεται κυριολεκτικά «στον αέρα» και σημείωσε πως «η προμήθεια για τα οχήματα αυτά έχει ακυρωθεί ήδη δύο φορές και αν όλα πάνε καλά, ο διαγωνισμός αναμένονταν να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Και λέω “αν”, διότι αν περάσει κι αυτό το καλοκαίρι και ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τρίτη φορά, τότε θα χαθούν αυτά τα οχήματα, αφού η προμήθειά τους θα γίνει μέσω κονδυλίων του Ε.Σ.Π.Α.».

  Αναφερόμενος στο θέμα των νέων προσλήψεων, ο κ. Τσικνάκης σημείωσε ότι ούτε έχουν γίνει νέες προσλήψεις ούτε είναι γνωστό αν θα γίνουν συμβάσεις για το καλοκαίρι, ενώ δε γίνονται και μεταθέσεις, σε μια περίοδο που αυξάνεται ο όγκος δουλειάς, αφού οι 38 (οι 33 εκ των οποίων είναι σε κίνηση) εργαζόμενοι του Ε.Κ.Α.Β. ανέλαβαν να εξυπηρετήσουν και το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

   

   

  Κραυγή αγωνίας για την περιοχή της Τούζλας

   Νέα επιστολή διαμαρτυρίας, με την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, απέστειλε το σωματείο εργαζομένων του Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, με αποδέκτες τόσο τον πρόεδρο του Ε.Κ.Α.Β., Δ. Παπαγιαννίδη όσο και τους βουλευτές του νομού (αλλά και τους δημάρχους Καβάλας, Νέστου και Παγγαίου), με σκοπό να εκθέσουν τα δίκαια αιτήματά τους για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και την εγγενή αδυναμία τους να καλύψουν το σύνολο του νομού Καβάλας, ειδικότερα την περιοχή της παραλίας Οφρυνίου-Τούζλας. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

  «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για άλλη μια φόρα για τον κίνδυνο που εγκυμονεί τους θερινούς μήνες για το Ν. Καβάλας όσων αφορά στην κάλυψη της παρ. Οφρυνίου-Τούζλας με το υπάρχον προσωπικό. Επιπλέον για ακόμη μια χρονιά η περιοχή της παρ. Οφρυνίου – Τούζλας δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΕΚΑΒ για κάλυψη τουριστικών περιοχών με μετακίνηση υπαλλήλων από άλλες περιοχές.

   

  Ολιγωρία και από τον δήμο Παγγαίου

   «Για άλλη μια φορά ο νομός Καβάλας δε βρίσκεται μεταξύ των 23 τουριστικών περιοχών και νησιών, που θα ενισχυθεί το διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου με επιπλέον προσωπικό στο παράρτημα του Ε.Κ.Α.Β. με μετακίνηση υπαλλήλων από άλλες περιοχές. Ενημερώνουμε με αυτή την επιστολή τόσο τον πρόεδρο του Ε.Κ.Α.Β., αλλά και τους βουλευτές, ώστε να τους πιέσουμε να δοθεί λύση. Οι ανάγκες μας είναι αυξημένες, ειδικά για την περιοχή της Τούζλας. Ένα ασθενοφόρο θα αναγκάζεται να κάνει 65 χιλιόμετρα για να παραλάβει το περιστατικό κι άλλα τόσα για να το μεταφέρει στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Καταλαβαίνει ο καθένας πόσος πολύτιμος χρόνος χάνεται. Έχουμε μιλήσει και με το Ε.Κ.Α.Β. Σερρών για να υπάρξει συνεργασία για τη συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, είναι κομμάτι, του δικού μας νομού και θα πρέπει να δοθεί λύση από τα κεντρικά. Πριν από λίγους μήνες, επικοινωνήσαμε με τη διεύθυνση, ώστε να δημιουργηθεί μια βάση στον κόμβο της Μουσθένης, στο σημείο όπου βρίσκονται τα διόδια, που είναι η μέση της διαδρομής, καλύπτοντας έτσι όλον τον νομό Καβάλας και την περιοχή του Οφρυνίου, που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες το καλοκαίρι. Έγινε η αίτηση στις 6 Φεβρουαρίου στα κεντρικά του Ε.Κ.Α.Β., η εισήγηση ήταν θετική, αφού υπάρχουν περίπου 25-30 κενά στο Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης, αλλά προσωπικό δεν ήρθε ποτέ στο παράρτημα της Καβάλας. Το ίδιο αίτημα καταθέσαμε και στον δήμο Παγγαίου στις 17/3. Στο έγγραφο αυτό ζητούσαμε να μας υποδείξουν έναν χώρο που ανήκει στον δήμο, ώστε να στηθεί ο σταθμός, με τις αντίστοιχες υποδομές (νερό, ηλεκτροφωτισμός), όμως ο δήμος δεν μπήκε καν στη διαδικασία να μας απαντήσει επίσημα με δικό του έγγραφο. Υπάρχει ολιγωρία και από τον δήμο. Αν είχε ετοιμαστεί το ΤΟΛ εξυπηρέτησης, τότε θα μπορούσε να χρησιμεύσει και ως μέσο πίεσης προς την κεντρική διοίκηση της υπηρεσίας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή», ανέφερε με δηλώσεις του στο «Χ» ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας.

   

  «Ξεπεράσαμε κατά πολύ τα όρια μας»

   

  Οι εργαζόμενοι του Ε.Κ.Α.Β. δουλεύουν στο «κόκκινο» εδώ και περίπου 50 ημέρες, από τη στιγμή που εκδόθηκε η διάταξη για διαθεσιμότητα των οδηγών ασθενοφόρων, που είχαν οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία της χώρας και περιμένουν πως και πως την 8η Μαΐου, όταν και οι υπάλληλοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα υπαχθούν στο Ε.Κ.Α.Β.

  Ο Π. Τσικνάκης τόνισε ότι το παράρτημα της Καβάλας αναγκάζεται να εξυπηρετεί περιστατικά και από όμορους νομούς. «Από τη μέρα που βγήκαν σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί ασθενοφόρων των νοσοκομείων, εδώ και ενάμιση μήνα δεν έχουμε πάρει άδειες και ρεπό. Αναγκαζόμαστε να καλύπτουμε όμορους νομούς, όπως της Δράμας και τα διακομιστήρια που προκύπτουν, ενώ προχθές καλύψαμε περιστατικά και από την Ξάνθη. Επισήμως, στις 8 Μαΐου θα έρθει το προσωπικό των νοσοκομείων στα Ε.Κ.Α.Β., αλλά στο παράρτημα της Καβάλας περιμένουμε μόνο 2 άτομα, οπότε δε θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού. Οι ανάγκες μας είναι για τουλάχιστον 6-7 άτομα προσωπικό. Μάλιστα, τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά στα κεντρικά εδώ και ένα χρόνο. Από τις 11-7-2013 έχει κατατεθεί σχετική ερώτηση των βουλευτών Γιώργου Καλαντζή και Χρήστου Καραγιαννίδη, που επισημαίνουν ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στο Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, αλλά και την ανάγκη για στελέχωση και με οχήματα, αλλά και οδηγούς το τρίμηνο Ιούνιου-Αυγούστου, για το οποίο όπως αντιλαμβάνεστε, έπειτα και από τη νέα επιστολή που στείλαμε προς τον κ. Παπαγιαννίδη δεν έχει απαντηθεί αποτελεσματικά μέχρι σήμερα».

   

  Δημήτρης Μπουντάς


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.