Χρονόμετρο

  Λ. Βασιλειάδης για LNG: «Η ΔΕΠΑ επιδιώκει να ανεβάσει την τιμή της»

  Δημοσιεύτηκε στις

  Την άποψη ότι το θέμα της κατασκευής πλωτής εγκατάστασης L.N.G. στην Καβάλα συντηρείται, επειδή η ΔΕΠΑ παραμένει σε φάση ιδιωτικοποίησης, εξέφρασε ο πρόεδρος του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Λάζαρος Βασιλειάδης, υπογραμμίζοντας ότι στο μόνο που αποσκοπεί η εταιρεία τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι να καλλιεργεί φήμες περί επενδύσεων στην περιοχή μας, απλά και μόνο για να ανεβάσει την τιμή της πριν πωληθεί σε εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων.

  Αφορμή στάθηκε η παρουσία κλιμακίου στην αντιπεριφέρεια Καβάλας το μεσημέρι της Τετάρτης, με τον κ. Βασιλειάδη να τονίζει πως «ως Τεχνικό Επιμελητήριο δε δεχόμαστε να καλούμαστε σε μια τέτοια συνάντηση στο παρά πέντε, χωρίς να υπάρχει ατζέντα. Πολύ πρόσφατα έγινε στο Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. μια συνάντηση με τα στελέχη της Δ.Ε.Π.Α. σε υψηλό επίπεδο, ώστε να αντλήσουμε στοιχεία για το πόρισμα της δικής μας ομάδας εργασίας. Μας ανακοινώθηκε ότι υπάρχει αξιολόγηση από μια μελετητική εταιρεία και θα δοθούν στον ανάδοχο μελετητή, που θα καταλήξει στις θέσεις του και θα προτείνει δύο εναλλακτικές λύσεις. Από τη συζήτηση με τη ΔΕΠΑ, φάνηκε ότι ανατολικά, ο χώρος του κόλπου της Καβάλας ενδείκνυται ως τέτοιος, να γίνει δηλαδή η επένδυση του L.N.G. Δεν υπήρχε λόγος να ξανασυναντηθούμε, αφού δε μας δόθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία, ούτε για να μας ανακοινώσουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί 10, 20 έργα μεταξύ των οπίων είναι τα L.N.G. Καβάλας και Αλεξανδρούπολης και ο κάθετος αγωγός Κομοτηνή-Στάρα Ζαγόρα».

   

  Δεν εξαρτάται η προμήθεια της Καβάλας με φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ

  Προχωρώντας τον συλλογισμό του ο κ. Βασιλειάδης, ανέφερε: «Η αγωνία της Καβάλας για προμήθεια φυσικού αερίου δεν εξαρτάται από το έργο της ΔΕΠΑ. Ενώ είχε ειπωθεί ότι θα γίνει το L.N.G. ή της Καβάλας ή της Αλεξ/πολης, (σημείωσε ότι ένα τρίτο υπάρχει και στη Σμύρνη της Τουρκίας), ακούσαμε ότι μελλοντικά μπορεί και οι δύο σταθμοί να εξυπηρετούν την αγορά. Πλέον, στη συζήτηση για το L.N.G. έρχεται και η επένδυση στη φυσική αποθήκη, μια και βλέπουμε ότι το αέριο που θα παράγεται πολύ πιθανόν να αποθηκεύεται και εν συνεχεία να πωλείται σε γειτονικές και όχι μόνο χώρες. Ουσιαστικά, στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ συντηρείται στην ημερήσια διάταξη η πλωτή εγκατάσταση L.N.G. στην Καβάλα».

  Χθες το απόγευμα, υπήρξε νέα συνάντηση της μελετητικής ομάδας του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., που συνεδρίασε παρόντος του Λ. Βασιλειάδη και ειπώθηκε ότι θα αναζητηθούν στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία, αφού το ΤΕΕ πρέπει να αποφανεθί σε 3-4 μήνες επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.