Χρονόμετρο

  ΑΓΩΓΟΣ ΤΑΡ – Παράκαμψη των Τεναγών με πέρασμα από το όρος Σύμβολο και κατεύθυνση προς Εγνατία ως Ακροπόταμο η πρόταση του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ.

  Δημοσιεύτηκε στις

  Πρότεινε εναλλακτική όδευση ο Λ. Βασιλειάδης

  Παράκαμψη των Τεναγών με πέρασμα από το όρος Σύμβολο και κατεύθυνση προς Εγνατία ως Ακροπόταμο η πρόταση του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ.

   Εναλλακτική πρόταση για την όδευση του αγωγού φυσικού αερίου Τ.Α.Ρ. κατέθεσε ο πρόεδρος του παραρτήματος Τεχνικού Επιμελητηρίου Α.Μ., Λάζαρος Βασιλειάδης, στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης προς τα στελέχη της κοινοπραξίας.

  Ο Λ. Βασιλειάδης είχε στην κατοχή του τη μελέτη που εκπόνησαν τα μέλη του Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. το τελευταίο διάστημα και η οποία προτείνει μια χάραξη, σύμφωνα με την οποία ο αγωγός δε θα περάσει ούτε στο ελάχιστο από τα ευπαθή εδάφη (λόγω τύρφης) των Τεναγών Φιλίππων.

  Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλειάδης, αρχικά, τόνισε στα στελέχη του Τ.Α.Ρ. ότι είναι εφικτή μια εναλλακτική διέλευση από τις περιοχές του κάμπου του Νέστου και της Νέας Καρβάλης, ώστε να μη θιγούν κι εκεί εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας.

  Φτάνοντας ο αγωγός στο Χαλκερό, θα πρέπει να συνεχίζει περιμετρικά της πόλης της Καβάλας, περνώντας από συγκεκριμένες αντιπυρικές ζώνες από το όρος Σύμβολο,  ενώ στο ύψος του Αγίου Σίλα η διαδρομή να συνεχίζει στην κατεύθυνση της Εγνατίας Οδού, παρακάμπτοντας την όδευση προς Κρηνίδες και ουσιαστικά τα Τενάγη.

  Από κει ο αγωγός θα συνεχίσει πάνω από την Εγνατία Οδό (με αυτή την επιλογή δε χρειάζεται να καταβληθούν αποζημιώσεις γαιών προς τους αγρότες των περιοχών που θα διέρχεται ο Τ.Α.Ρ.), θα φτάσει στον Ακροπόταμο και εν συνεχεία στη γέφυρα του Στρυμόνα, όπου θα συνδέεται με το υποέργο που αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

  Η παραπάνω πρόταση για εναλλακτική χάραξη είναι και η καταληκτική από το Τ.Ε.Ε.-Α.Μ., ενώ η διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 30 Οκτωβρίου.

  Σε ότι αφορά του υπόλοιπους φορείς, ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, που συγκάλεσε τη χθεσινή σύσκεψη, ανέφερε πως η θέση των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των αιρετών παραμένει αδιαπραγμάτευτη ότι ο αγωγός Τ.Α.Ρ. δε θα περάσει από τα Τενάγη Φιλίππων. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Βουλευτής Ν.Δ. Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης, ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ζήτησε να ακουστούν όλες οι απόψεις.

  Την πλήρη αντίθεσή τους εξέφρασαν ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Ζαφείρης Μυστακίδης, καθώς και ο Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας δια του εκπροσώπου του, Θέμη Καλπακίδη.

  Σε ότι αφορά τα στελέχη της κοινοπραξίας, δεν υπήρξε κάποια αντίδραση στην πρόταση του Λ. Βασιλειάδη, παρά μόνο η δέσμευση ότι θα μεταφερθούν στη μελετητική ομάδα γι την όδευση του αγωγού, ενώ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης αναμένεται να υπάρξουν και νέα επεισόδια στο σήριαλ της χάραξης. Ωστόσο, άρχισε να αχνοφαίνεται ότι το ζήτημα της όδευσης από τα Τενάγη Φιλίππων αρχίζει να εξασθενεί.


  Δημοσιεύτηκε στις 0

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.