Χρονόμετρο

    Κωνσταντίνου Χιόνη: «Ο Μακεδονικός αγώνας στο σαντζάκι της Δράμας»

    Δημοσιεύτηκε στις

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

     

    Τελικά, πολύ μικρός αποδείχθηκε ο χώρος εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας για να φιλοξενήσει την βιβλιοπαρουσίαση του νέου πονήματος του ιστορικού και συγγραφέα Κωνσταντίνου Χιόνη «Ο Μακεδονικός αγώνας στο σαντζάκι της Δράμας». Όσο και αν ενισχύθηκε ο χώρος με δεκάδες καθίσματα, οι όρθιοι παρέμεναν αρκετές δεκάδες, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στην αίθουσα και αποχώρησαν.

    Τι είναι όμως αυτό που κάνει τόσο σημαντικό αυτό το βιβλίο; Πρώτα απ’ όλα το γεγονός ότι ο ερευνητής στηρίχθηκε στις πηγές και συγκεκριμένα στα αρχεία του ΥΠΕΞ, για να το συγγράψει και όχι σε προφορικές μαρτυρίες που πολλές φορές έχουν σημαντικές ανακρίβειες. Το γεγονός αυτό το κάνει ξεχωριστό για την ιστορική του τεκμηρίωση, ωστόσο δεν εξαντλείται εδώ το ενδιαφέρον. Με το συγκεκριμένο έργο ο κ. Χιόνης εισάγει την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας (Σαντζάκι Δράμας) στο ιστορικό περιβάλλον του Μακεδονικού αγώνα και αποκαλύπτει τον σημαντικό της ρόλο. Ο Μακεδονικός αγώνας στην Ανατολική Μακεδονία (Δράμα – Καβάλα – Θάσος αλλά και Σέρρες) ανέκοψε το ρεύμα και την ορμή των Βουλγάρων προς την υπόλοιπη Μακεδονία. Ο ρόλος αυτός της περιοχής μας απουσιάζει από τα βιβλία ιστορίας, λόγω των σημαντικών κενών που υπάρχουν για την συγκεκριμένη περίοδο. Μια περίοδο ιδιαίτερα καθοριστική για τις εξελίξεις της σύγχρονης Ελλάδας, καθώς όπως σημειώνει ο συγγραφέας, ο Μακεδονικός αγώνας είναι το σημαντικό γεγονός που συνδέει την παλιγγενεσία του 1821 με τους απελευθερωτικούς βαλκανικούς πολέμους και είχε διάρκεια 40 χρόνια, από το 1870 μέχρι το 1912.

    Επιπλέον, όπως τονίστηκε και στην παρουσίαση του βιβλίου ο κ. Χιόνης δεν έμεινε μόνο στην παράθεση γεγονότων αλλά επικεντρώθηκε στους πρωταγωνιστές του – άγνωστοι σε πολλές περιπτώσεις. Ένας εξ αυτών είναι και ο Στυλιανός Μαυρομιχάλης ο οποίος τιμήθηκε από την πόλη προπολεμικά (πριν τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο) για την προσφορά του στον Μακεδονικό αγώνα, δίνοντας το όνομά του στην πλατεία όπου σήμερα βρίσκεται η Λέσχη Αξιωματικών και ο ίδιος αφιέρωσε κληροδότημα για υποτροφίες στην πόλη, αλλά στην διάρκεια της δεύτερης βουλγαρικής κατοχής (1916- 1918) εξαφανίστηκε κάθε ίχνος. Μάλιστα η φωτογραφία που κοσμεί το βιβλίο είναι από εκείνη την τελετή.

    Για το συγγραφέα και το έργο του μίλησαν ο δικηγόρος και συγγραφέας Δημήτρης Αποστολίδης και η φιλόλογος Ιωάννα Γόρδου – Τσιλογεώργη, ενώ την συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γανίτης, που επιμελήθηκε και της έκδοσης.

     

    Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

    (φωτογραφίες: Γιώργος Μυτιληνός)

    xionis (2) xionis (3) xionis (4) xionis (1)


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.