Χρονόμετρο

    Λ. Κοντογεωργίου: «Επέστρεψε μετά από μήνες το χαμόγελο στα πρόσωπά μας»

    Δημοσιεύτηκε στις

    Ανακουφισμένοι οι σχολικοί φύλακες από τη δήλωση Κατρούγκαλου για την ανάκληση των απολύσεων των υπαλλήλων, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

     

    Ο επίπονος και επίμονος αγώνας των Σχολικών Φυλάκων τα δύο τελευταία χρόνια πρόκειται να βρει δικαίωση, μετά τις δηλώσεις του νέου αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της Τρίτης (27/1) στο Mega, ανέφερε σχετικά: «Έχουμε δεσμευτεί ότι όλες οι απολύσεις, οι οποίες έχουν γίνει αντισυνταγματικά και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και όσες έχουν γίνει μέσω του θεσμού των διαθεσιμοτήτων θα ανακληθούν. Όχι απολύσεις που έχουν γίνει για πειθαρχικούς λόγους».

     

    «Επέστρεψε μετά από μήνες το χαμόγελο στα πρόσωπά μας»

    Η παραπάνω δήλωση ικανοποίησε απόλυτα και τους σχολικούς φύλακες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Όσων, δηλαδή, απέμειναν και δεν εγκατέλειψαν αυτή την άνιση μάχη με την προηγούμενη κυβέρνηση για να αναζητήσουν αλλού τη βιοποριστική τους τύχη.

    Ο πρόεδρος των σχολικών φυλάκων Καβάλας και εκπρόσωπος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Λάσκαρης Κοντογεωργίου, μιλώντας στο «Χ» ανέφερε ότι μετά από δύο χρόνια, το χαμόγελο επιστρέφει ξανά στα πρόσωπα των συναδέλφων του, χαιρετίζοντας τη δήλωση Κατρούγκαλου.

    «Είναι ίσως τα πιο ευχάριστα νέα που ακούσαμε εδώ και πολλούς μήνες. Ένας αγώνας, που πρόκειται να βρει δικαίωση και να επιστρέψουμε στις εργασίες μας. Εδώ και καιρό, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν ο μόνος που μας δέχθηκε και άκουσε τα προβλήματά μας. Για τη συγκυβέρνηση, ούτε λόγος. Σας υπενθυμίζω ότι τον Οκτώβρη του 2013 κατεβήκαμε με τα πόδια στην Αθήνα και δε συγκινήθηκε κανείς», τόνισε αρχικά ο κ. Κοντογεωργίου και συνέχισε: «Πολλοί θα είναι αυτοί, οι οποίοι θα πούνε ότι το κράτος θα μεγαλώσει ξανά, με την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων ή όσων απολύθηκαν. Σήμερα, οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά βίας φτάνουν τους 580.000 και χώρες, όπως οι Σουηδία, το Βέλγιο, που έχουν. Τα δημοσιονομικά του κράτους δεν κατέρρευσαν από τους σχολικούς φύλακες ή τις καθαρίστριες, αλλά από χρόνια προβλήματα που δεν επιλύθηκαν. Από τον Αύγουστο του 2013 βγήκαμε σε μια πέρα για πέρα άδικη διαθεσιμότητα. Αναλογιστείτε, ότι εμείς περάσαμε δύο φορές από διαδικασία Α.Σ.Ε.Π., με το προεδρικό διάταγμα του Π. Παυλόπουλου».

     

    Έλλειμμα ασφάλειας στις σχολικές μονάδες

    Ο Λ. Κοντογεωργίου σημείωσε πως το πιο σημαντικό κέρδος από την παρουσία των σχολικών φυλάκων τα προηγούμενα χρόνια ήταν το αίσθημα ασφάλειας που είχε δημιουργήσει σε εκπαιδευτικό προσωπικό και γονείς των μαθητών.

    «Στα χρόνια που ήμασταν στο καθήκον μας, το κράτος γλίτωσε τουλάχιστον 9 εκατ. ευρώ από φθορές. Αυτό είναι ένα από τα μετρήσιμα στοιχεία. Το πιο μεγάλο κέρδος, όμως, είναι η ασφάλεια. Με την απουσία των σχολικών φυλάκων από τις σχολικές μονάδες, δημιουργήθηκε ένα έλλειμμα ασφάλειας σε εκπαιδευτικό προσωπικό και γονείς. Επίσης, δεν ήταν λίγες οι φορές που προλάβαμε έναν σοβαρό τραυματισμό ή να έχουμε ειδοποιήσει ταχέως το Ε.Κ.Α.Β. Έχουμε αποτρέψει κι άλλα περιστατικά, όπως παρεμβάσεις περιθωριακών στοιχείων, που προσπαθούσαν να περάσουν ναρκωτικές ουσίες ή ακόμη και ορισμένους παιδόφιλους. Αυτά είναι μη μετρήσιμα, αλλά πολύ ουσιαστικά στοιχεία».

    Ο Λ. Κοντογεωργίου υπογράμμισε ότι οι μισθοί των σχολικών φυλάκων έφταναν τα 591 ευρώ, με τις εργασιακές συνθήκες να μην είναι και οι πιο ευνοϊκές, καθώς δεν υπήρχαν άδειες, επιδόματα και δώρα Πάσχα ή Χριστουγέννων, ενώ διηγήθηκε κι ένα χαρακτηριστικό περιστατικό στη δική του θητεία: «Εν ώρα εργασίας είχα σπάσει και τα δυο μου χέρια. Η έλλειψη αδειών, ωστόσο, με υποχρέωνε να είμαι παρών στη δουλειά μου ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις».

    Στην Π.Ε. Καβάλας, οι σχολικοί φύλακες ήταν 39 πριν από τρία χρόνια, απέμειναν 37, ενώ εννέα εξ αυτών μετά τη διαθεσιμότητα μετακινήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Σήμερα, είναι 14 στον αριθμό, ενώ μετά βίας φτάνουν τους 50 σε όλη την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ.

     

    Δημήτρης Μπουντάς


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.