Χρονόμετρο

    ΑΠΙΘΑΝΟ: Λάθος η κατεύθυνση τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με επιστήμονες

    Δημοσιεύτηκε στις

    Τα περισσότερα φωτοβολταϊκά πάνελ που έχουν εγκατασταθεί στο Βόρειο Ημισφαίριο «κοιτούν» προς λάθος κατεύθυνση, υποστηρίζουν ενεργειακοί επιστήμονες που επικαλείται η Telegraph.

    Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, για τους ειδικούς, το γεγονός ότι τα πιο πολλά ηλιακά πάνελ κοιτούν το Νότο είναι λάθος, επισημαίνοντας πως θα απέδιδαν περισσότερο εάν ήταν στραμμένα στη Δύση.

     

    Ειδικά στην περίπτωση της Βρετανίας, οι πολίτες δαπανούν μία περιουσία για την τοποθέτηση ηλιακών πάνελ στα σπίτια τους. Το κόστος της εγκατάστασης σε οικιακό δίκτυο φθάνει τις 7.000 ευρώ, κατά συνέπεια εάν ξηλωθούν και τοποθετούν τα ηλιακά πάνελ αυτή τη φορά με κατεύθυνση τη Δύση, θα υπάρξει εκ νέου επιβάρυνση για τους πολίτες.

     

    Τα πάνελ αυτά συλλέγουν ενέργεια, έτσι ώστε να καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των νοικοκυριών.

    Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ενέργειας, η συγκεκριμένη βιομηχανία καλείται να αναθεωρήσει τη μέχρι τώρα πολιτική της, επισημαίνει ο διακεκριμένος Βρετανός επιστήμονας, καθηγητής Ράλφ Γκότσαλγκ από το Πανεπιστήμιο του Λάφμποροου.

     

    Επικαλούμενος το παράδειγμα της Γερμανίας, που πρόσφατα άλλαξε την πολιτική της σε ό,τι αφορά στα ηλιακά πάνελ τοποθετώντας τα στις οροφές των σπιτιών έτσι ώστε να… κοιτάζουν ανατολικο-δυτικά, ο Βρετανός καθηγητής καταρρίπτει την ισχύουσα θεωρία, σύμφωνα με την οποία στο βόρειο ημισφαίριο, τα ηλιακά πάνελ θα πρέπει να είναι στραμμένα στο Νότο έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο εκτεθειμένα στον ήλιο τις πρωινές-μεσημεριανές ώρες.

     

    Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, αμερικανική έρευνα είχε αποκαλύψει πρώτη πως όταν τα ηλιακά πάνελ είναι στραμμένα στη Δύση, εγκλωβίζουν περισσότερη ενέργεια από τον ήλιο. Την έρευνα είχε πραγματοποιήσει το Ερευνητικό Ινστιτούτο Pecan Street, που μελέτησε σπίτια με ηλιακά πάνελ στο Οστιν του Τέξας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τις απογευματινές ώρες, τα ηλιακά πάνελ εγκλωβίζουν περισσότερη ενέργεια.

     

    ΠΗΓΉ: energypress.gr


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.