Χρονόμετρο

    Η Μαριορή και ο φερετζές

    Δημοσιεύτηκε στις

    Τελικά δεν ξέρω αν η τόση φασαρία που έγινε με την ανακαίνιση του «μεντρεσέ» και το πώς θα χρησιμοποιηθεί είχε κάποιο νόημα ή απλά πίσω από όλη αυτή την ιστορία βρίσκεται ένας βλακώδης σχεδιασμός που δεν μπορεί να αποδώσει, ούτε καν στο ελάχιστο τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει μια ιδεοληψία!

    Τώρα που τελειώσει το έργο μπορούμε να δούμε περί τίνος πρόκειται. Πρώτα απ’ όλα, από την πλευρά της οδού Κολοκοτρώνη έχει εξαφανιστεί το πεζοδρόμιο, έστω αυτό το μικρό, στο οποίο ανέβαιναν οι πεζοί για να μπορέσει να περάσει το λεωφορείο. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι ενώ θα μπορούσε ο χώρος να ανοιχτεί και να γίνει μια μικρή πλατεία, έγινε ένα οίκημα που θα αξιοποιηθεί σαν μουσείο!!! Μόνο που αυτό που προέκυψε είναι μερικά μικρά δωματιάκια που μόνο για να στεγάσουν ένα μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού δεν είναι κατάλληλα. Μάλιστα όποιος έχει δει το τι εκθέματα υπάρχουν στο μουσείο του Συλλόγου Μικρασιατών θα καταλάβει πόσο ακατάλληλος είναι ο συγκεκριμένος χώρος. Επιπλέον, η γενικότερη αντίληψη στο συγκεκριμένο έργο είναι το πώς θα πέσει όσο περισσότερο μπετόν μπορεί. Έτσι αντί να «αδειάσει» λίγο η περιοχή από μπετόν, έρχεται το συγκεκριμένο έργο, μαζί με το αντίστοιχο απέναντι στην οδό Πιπίνου, να φορτώσει την περιοχή με πολλούς τόνους τσιμέντα. Αντί να «αδειάσουν» τον χώρο και να αφήσουν το μνημείο του υδραγωγείου να «ανασάνει» ήρθαν και το «τσιμένταραν»!!!

    Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έβαλαν και μεγάφωνα τύπου κόρνας, αυτά που έχουν οι πλανόδιοι που πουλάνε καρπούζια και άλλα φρούτα και φωνάζουν για την πραμάτεια τους!!! Το συγκεκριμένο έργο δικαιώνει απόλυτα την γνωστή φράση, «όλα τα είχε η Μαριορή ο φερετζές της έλειπε»!!!

     

     

     

    Ο φερετζές

     

    Όποιος ξέρει έστω και λίγο από την μουσική τεχνολογία, αντιλαμβάνεται ότι τα συγκεκριμένα μεγάφωνα – αισθητικής “Datsun” – δεν είναι αυτά που χρησιμοποιούνται σε υπαίθριους χώρους για να ακούγεται μουσική ή για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η χρησιμότητα τους καλύπτει τις απαιτήσεις που έχει ένας μουεζίνης για να ακούγονται οι προσευχές του ή για να δίνονται τα παραγγέλματα σε ένα στρατόπεδο.

    Ως εκ τούτου, αυτά που μας λένε από το Δήμο Καβάλας ότι τα συγκεκριμένα μεγάφωνα, μαζί με τις δύο κονσόλες που έχουν αγοραστεί, αλλά ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί, περί πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι κολοκύθια στο πάτερο. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση δεν έχει προδιαγραφές για να παίξει μουσική, τελεία και παύλα. Επιπλέον είναι μια παραφωνία στο χώρο.

    Στο μόνο που ελπίζω είναι στην γρήγορη «απαλλοτρίωση» τους, από τους διάφορους συλλέκτες μετάλλων για να καταλήξουν πολύ γρήγορα στον κάδο της ανακύκλωσης, όπως ελπίζω να καταλήξουν εκεί και τα όνειρα ορισμένων για τον συγκεκριμένο χώρο.

     

    Θ.Σ.


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.