Χρονόμετρο

    Στην Παλμύρα με την Μαριάννα Κορομηλά: Ένα ταξίδι στο παρελθόν και μια «κλεφτή ματιά» στο μέλλον!

    Δημοσιεύτηκε στις

    Γράφει ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

     

    Μερικές φωτογραφίες που είχα δει όταν ήμουν μαθητής, της αρχαίας Παλμύρας, ανήγαγαν την πόλη αυτή σε μια μυθική διάσταση, στο μυαλό μου. Διαβάζοντας δε την ιστορία της Ζηνοβίας και το που μπόρεσε να φτάσει, από μια όαση της Συρίας μέχρι την απόλυτη δόξα και στην συνέχεια όμηρος της Ρώμης, έπλαθα στο μυαλό μου ακόμη πιο μυθικές εικόνες γι’ αυτή την πόλη «νησί», μέσα στην απεραντοσύνη της συριακής ερήμου.

     

    Με αυτές τις σκέψεις υποδέχθηκα την ομιλία της Μαριάννας Κορομηλά την Παρασκευή το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, φιλοξενούμενη του Συλλόγου Επιστημόνων Γυναικών Καβάλα. Η ομιλήτρια, ζώντας αυτά που περιέγραφε και με αφηγήσεις γεμάτες από τα αρώματα της ερήμου και την νοσταλγία που προκαλεί η ένδοξη πορεία στο παρελθόν πόλεων και ανθρώπων, μας ταξίδεψε πολλούς αιώνες πίσω, από την χαραυγή του αποικισμου της όασης, την λαμπρή πορείας της φημισμένης πόλης του εμπορίου, της Παλμύρας, μέχρι την ηρωική της πτώση και μαζί το τέλος της ως μιας ακμάζουσας πόλης.

     

    Ωστόσο, το εξαιρετικό στην ομιλία της κ. Κορομηλά δεν ήταν μόνο η ευρυμάθεια της και οι πλούσιες εικόνες με τις οποίες πλημμύρισε την αίθουσα, σαγηνεύοντας το ακροατήριο, αλλά το γεγονός ότι εμπλούτιζε την αφήγηση της με γεγονότα και καταστάσεις πιο κοντινά στους δικούς μας χρόνους.

     

    Τιμή στο επιχειρείν

     

    Ένα από τα καταπληκτικά στοιχεία της ομιλίας της κ. Κορομηλά, ήταν η παρουσίαση του πλούτους της Παλμύρας, η οποία αποτυπώνεται και στα οικοδομήματα, τα οποία αν και λεηλατημένα και τραυματισμένα, από την δράση των Ισλαμιστών, αντέχουν και στέκονται αγέρωχα απέναντι στους αιώνες μάρτυρες του μεγάλου πλούτου αυτής της πολιτείας. Μια εικόνα που συμπληρώθηκε από τις τιμές με τις οποίες περιέβαλε αυτή η πόλη, αυτούς στους οποίους όφειλε την ευημερία της, τους εμπόρους! Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στην κεντρική οδό με τους κίονες – και από τις δύο πλευρές του κεντρικού δρόμου, συνολικού μήκους 1.200 μέτρων-, υπήρχε σε κάθε κίονα μια εξοχή επάνω στην οποία μπορούσε ο κάθε έμπορος ή επιχειρηματίας που είχε προσφέρει στην πόλη, με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες – φόρους και δωρεές –  να τοποθετήσει την προτομή του. Εκεί που σε άλλες πόλεις, στόλιζαν τα κεντρικά σημεία με αγάλματα θεών και ηρώων, στην Παλμύρα η θέση αυτή ανήκε στους επιχειρηματίες!!!

     

     

    Από τον Μέγα Αλέξανδρο στον ISIS

    Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο, είναι η διαπίστωση ότι η πόλη της Παλμύρας άρχισε να αναπτύσσεται και να ξεχωρίσει, όταν μετά την απελευθέρωση της Ασίας από τον Περσικό ζυγό, γνώριζε τα προνόμια της αυτονομίας που της πρόσφερε ο νέος επικυρίαρχος, ο Μακεδόνας Βασιλιάς Μέγας Αλέξανδρος και την ίδια πολιτική συνέχισε και ο διάδοχος του ο Σέλευκος ο Νικάνωρ όπως και οι διάδοχοί του. Μάλιστα για να υπογραμμίσει η κ. Κορομηλά, πόσο ζωντανή είναι η ελληνιστική παρουσία στην περιοχή, δεν αρκέστηκε μόνο στα ιστορικά στοιχεία της παρουσίας και της επιρροής του ελληνικού πολιτισμού στους ελληνίζοντες κατοίκους της ακόμη και μέχρι τον 11 αιώνα, αλλά μας μετέφερε και ένα πρόσφατο περιστατικό.

     

    Πριν μερικά χρόνια οργάνωσε η κ. Κορομηλά, μια εκδρομή στην Συρία και ένας σταθμός αυτού του ταξιδιού ήταν και η Παλμύρα. Στο ταξίδι αυτό ήθελε να συμμετέχει και ένας ηλικιωμένος κύριος για τον οποίον είχε σοβαρές επιφυλάξεις, αν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις και της δυσκολίες των απαιτητικών διαδρομών, αλλά με την επιμονή του κατάφερε να την μεταπείσει και τελικά συμμετείχε.

     

    Όταν έφτασε η αποστολή στην Παλμύρα, ήταν πάρα πολύ συγκινημένος ο εν λόγω κύριος, όπως μας διηγήθηκε η κ. Κορομηλά και κάποια στιγμή τους είπε την παρακάτω ιστορία: Ήταν στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ως αξιωματικούς του ελληνικού στρατού έφτασε στην Συρία επικεφαλής ενός λόχου ελλήνων στρατιωτών, μαζί με τον γαλλικό στρατό. Όταν έφτασαν στην Παλμύρα στρατοπέδευσαν. Κάποια στιγμή ακούει φασαρία και έρχεται ένας γάλλος αξιωματικός που του ζητάει να τον ακολουθήσει. Πηγαίνουν σε ένα χώρο που ήταν μαζεμένοι οι φύλαρχοι των Βεδουίνων και άλλων φυλών της συριακής ερήμου, οι οποίοι μόλις είδαν τον Έλληνα αξιωματικό, έπεσαν στο χώμα και τον προσκυνούσαν. Βγήκε από την έκπληξη όταν του είπαν οι μεταφραστές ότι οι ντόπιοι μόλις έμαθαν ότι ήρθαν Έλληνες είπαν: «Επιτέλους ξαναγύρισαν οι Έλληνες στην έρημο»!!! Οι λαοί της ερήμου είχαν ανάμνηση της ελληνικής παρουσίας και της ελευθερίας που βίωσαν τόσους αιώνες μετά!

     

    Ως επίλογος, μια ματιά στο μέλλον

     

    Η παρουσίαση της κ. Κορομηλά με επίκεντρο την Παλμύρα, εμπλουτισμένη με γεγονότα του απώτερου και πιο πρόσφατου παρελθόντος αλλά και σημερινά, όπως ο αποκεφαλισμός του αρχαιολόγου Χαλέντ αλ-Ασάαντ  που αποκεφαλίστηκε από του Ισλαμιστές μπροστά στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Παλμύρας, αλλά και συνολικά η δράση του ISIS σε ένα χώρο με λαμπρό ελληνικό παρελθόν, μας μετέφερε την εικόνα μιας Συρίας που σήμερα βασανίζεται αλλά στο παρελθόν δεν είχε καμία σχέση με τον σκοταδισμό του Ισλάμ και το ζοφερό κλίμα της Μέσης Ανατολής. Μιας Συρίας η οποία ενδεχομένως μετά τον πόλεμο θα μπορούσε να αναδυθεί ως μια χώρα με βάση τα στοιχεία του παρελθόντος και με δομικό υλικό, όχι μόνο τον αραβικό πολιτισμό, αλλά και τα ελληνικό και χριστιανικό παρελθόν της. Όσοι έχουν μελετήσει την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των διαδόχων του, αλλά και την χριστιανική εικόνα που έχει διασωθεί και μέσα από το γνωστό βιβλίο ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ αντιλαμβάνονται σε τι αναφέρομαι.

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.