Χρονόμετρο

    ΕΚΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ KAVALA OIL: Νέα κόντρα για τη συγχώνευση

    Δημοσιεύτηκε στις

    Η απόφαση για το πολυσυζητημένο θέμα της συγχώνευσης της “Energean Oil & Gas” και της “Kavala Oil”, αναμένεται να βγει έπειτα από τουλάχιστον τέσσερις μήνες

     

     

    Εκδικάστηκε χθες το πρωί στο Πρωτοδικείο Καβάλας η αγωγή που κατέθεσε ο Επενδυτικός Διαχειριστικός Συνεταιρισμός Εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας κατά της Kavala Oil, σχετικά με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 8ης Δεκεμβρίου 2014 για συγχώνευση των δύο κυρίων μετόχων, της Energean Oil & Gas και της Kavala Oil.

     

    Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση εκδικάστηκε, έπειτα από δύο αναβολές, μετά την πρόσθετη παρέμβαση που έκανε στις 16 Οκτωβρίου 2015 το ελληνικό Δημόσιο, παίρνοντας το μέρος των εργαζομένων στην αγωγή που κατέθεσε ο Συνεταιρισμός.

     

    Το «παρών» στο δικαστήριο έδωσαν από νωρίς εργαζόμενοι στα Πετρέλαια, αλλά και απολυμένοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Μάρτυρας υπεράσπισης της πλευράς του Συνεταιρισμού κατέθεσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Το Βαρέλι», Μανώλης Κελαϊδάκης, ενώ την πλευρά της εταιρείας εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kavala Oil, Δημήτρης Γόντικας.

    Βάσει του νόμου, οι δικηγόροι των δύο πλευρών έχουν προθεσμία 8 ημερών, ώστε να αξιολογήσουν όσα διημείφθησαν κατά τη χθεσινή αποδεικτική διαδικασία, ενώ η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί μετά από τουλάχιστον 4 μήνες.

     

     

    Βελάκης: «Η πλειοψηφία θέλησε να υφαρπάξει το σύνολο της εταιρείας»

     

    «Σήμερα (σ.σ. χθες) τέθηκε το θέμα της νομιμότητας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που έκανε η Kavala Oil. Κατά την άποψη των εναγόντων, αυτό έγινε παράνομα και κατά παράβαση νόμου, που απαγορεύει να προσβάλλεται το δικαίωμα των εργαζομένων στη συγκεκριμένη εταιρεία. Αντικρούστηκε η θέση της πλειοψηφίας ότι δήθεν πρόκειται για μια απλή εταιρεία, οπότε με βάση το καταστατικό της μπορούμε να κάνουμε ανεξέλεγκτα αυξήσεις κεφαλαίου ή να προσβάλλουμε τα εταιρικά ποσοστά. Επίσης, αναδείχθηκε ο σκοπός του νόμου που καθιερώνει και κατοχυρώνει για λόγους και εθνικής ασφάλειας το ποσοστό των εργαζομένων σε 33%, αλλά και όλες οι παράνομες ενέργειες από την πλευρά της πλειοψηφίας εις βάρος των εργαζομένων», ανέφερε αρχικά στο «Χ» ο νομικός εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού εργαζομένων, Χρυσόστομος Βελάκης.

     

    Ο κ. Βελάκης υπογράμμισε ότι από τον νόμο 2799, η πλευρά των εργαζομένων αποτελεί τον θεματοφύλακα «για ένα συνταγματικά προστατευόμενο αγαθό, όπως ο υπόγειος πλούτος της χώρας, τα πετρέλαια και οι υδρογονάνθρακες. Αυτό κατοχυρώθηκε από ειδικό νόμο και από έναν νεότερο νόμο απαγορεύεται να προσβληθεί το δικαίωμα των εργαζομένων και βέβαια αναδείχθηκε η προσπάθεια της πλειοψηφίας (σ.σ. της Energean Oil & Gas) να μηδενίσει και ουσιαστικά να υφαρπάξει υπέρ των συμφερόντων της το σύνολο της εταιρείας, κάτι που ελπίζουμε να πάρει κατάλληλες απαντήσεις με την απόφαση του δικαστηρίου».

     

     

    «Μεγάλη η σημασία της πρόσθετης παρέμβασης του Δημοσίου»

     

    Για το αν η πρόσθετη παρέμβαση του δημοσίου αποτελεί – τρόπον τινά – πρόκριμα για την έκβαση της υπόθεσης, σημείωσε: «Σαφέστατα, η παρέμβαση του Δημοσίου, που είναι ο εγγυητής της σύμβασης που κυρώθηκε με νόμο, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για τον Συνεταιρισμό εργαζομένων. Σας λέω με βεβαιότητα, ότι δεν υπάρχει άλλη ανώνυμη εταιρεία, που με νόμο να προσδιορίζεται το εταιρικό ποσοστό της μειοψηφίας ούτε με νόμο να είναι το Δημόσιο εγγυητής της. Έχει μεγάλη σημασία η πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των εργαζομένων από πλευράς ελληνικού Δημοσίου κι αποδεικνύει πόσο αβάσιμη επιχειρηματολογία είναι αυτή της πλειοψηφίας. Μάλιστα, αναδείχθηκε στο δικαστήριο το γεγονός ότι αν το ελληνικό Δημόσιο θεωρούσε ότι έχει δίκιο η πλειοψηφία, είναι σαφές ότι δε θα ασκούσε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της μειοψηφίας, αλλά θα τάσσονταν υπέρ της μειοψηφίας. Επίσης, θυμίζω ότι όταν ανέκυψε το πρόβλημα και έγινε η προσπάθεια σφετερισμού του 33%, είχα αποστείλει έγγραφα προς όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας, που προκάλεσαν επερωτήσεις από την – τότε αντιπολίτευση – και νυν κυβέρνηση για το τι συμβαίνει στα Πετρέλαια Καβάλας και πως μπορεί μια ιδιωτική επιχείρηση να υφαρπάξει το ποσοστό των εργαζομένων. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι δικαστές της Καβάλας θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα προστατέψουν με την απόφασή τους ένα συνταγματικά προστατευόμενο αγαθό, όπως είναι τα Πετρέλαια, το οποίο η πλειοψηφία επιχειρεί να μετατρέψει σε δικό της ιδιωτικό αγαθό».

     

     

    Γόντικας: «Κρείττον του λαλείν το σιγάν»

     

    Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Γόντικας, ανέφερε στο «Χ» ότι δε θα γίνει καμία επίσημη τοποθέτηση πριν τη δημοσίευση της αποφάσεως του δικαστηρίου. «Δεν νομίζω ότι θα βοηθούσε μια τοποθέτηση. Σ’ αυτό το στάδιο, νομίζω κρείττον του λαλείν το σιγάν».

     

    Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του στο δικαστήριο, ο κ. Γόντικας υπεραμύνθηκε των χειρισμών της Energean Oil & Gas να προχωρήσει στη συγχώνευση των δύο εταιρειών (σ.σ. Energean Oil & Gas και Kavala Oil), τονίζοντας ότι δημιουργούνταν μεγάλα προβλήματα, όσον αφορά τη χρηματοδότηση των επενδύσεων και της υψηλής φορολογίας, που υπόκειται η εταιρεία, αλλά και ότι δεν μπορούσε να εξηγηθεί σε πιθανούς υποψήφιους επενδυτές ότι ο νόμος 2799 είναι ένας νόμος ενδοτικού δικαίου και συμπλήρωσε ότι το Δημόσιο ενημερώνεται καθημερινά από την εταιρεία για το καθημερινό πρόγραμμα, πως η Energean Oil & Gas έχει λάβει την παραχώρηση των κοιτασμάτων για 25 χρόνια και ότι δεν τίθεται θέμα μη ελέγχου από το Δημόσιο.

     


    Δημοσιεύτηκε στις 0

    Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.